Chirac en Jospin in ijle lucht
Jacques Chirac, president van Frankrijk, is bij de verkiezingen van april-mei weer kandidaat. Hij maakte dat bekend met een toespraak waarvan men alleen onthoudt dat hij "een passie heeft voor Frankrijk ". Noch min, noch meer. Vooral niet meer. Lionel Jospin wil ook, zoals zeven jaar geleden, een poging doen om president te worden. Hij is de kandidaat van de socialistische partij (PS), maar benadrukt dat hij niet aantreedt als 'socialistisch kandidaat'. De twee topkandidaten steken elkaar de loef af in nietszeggendheid. Gelukkig zijn er nog een massa andere kandidaten om toch van een politiek debatje te kunnen spreken. Met voorop Jean-Pierre Chevènement, een links boegbeeld, die door de groene kandidaat al "de enige geloofwaardige kandidaat van rechts" is genoemd.
(meer...)
V E R D E R :
Selecteer de artikels die u wilt lezen door op de titel te klikken:
Blair-Berlusconi, één strijd Tony Blair heeft op zijn "derde weg" een flinke bocht naar rechts genomen door op 15 februari 2002 in Rome een gemeenschappelijke verklaring te ondertekenen met de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Want die verklaring is één groot pleidooi voor een ultra-liberaal beleid, ook op sociaal vlak.
Milosevic: een overbodig proces? Binnen ongeveer twee jaar weten we of de voormalige Joegoslavische leider Slobodan Milosevic al dan niet schuldig is aan oorlogsmisdaden. Officieel althans, want in feite kan het vonnis eigenlijk nu al worden geschreven en staat Milosevic's veroordeling nu al vast. Aanklaagster Carla Del Ponte en rechter-voorzitter Richard May steken hun vooringenomenheid niet onder stoelen of banken. Dus is het proces eigenlijk overbodig. Het dreigt een negatief precedent te worden - tot grote vreugde van alle oorlogsmisdadigers.
Radeloze Argentijnen zien niemand die hun belangen ter harte neemt Het neoliberalisme dat sedert de militaire dictatuur in Argentinië "triomfeert" heeft het land ten gronde gericht. Dat al hun politici en partijen uiteindelijk hetzelfde neoliberale liedje vol vermoede corruptie blijken te zingen, heeft de betogers in Buenos Aires tot hun slogan gebracht: ,,Que se vayan todos'', ze moeten allemaal weg: Duhalde, De la Rua, Menem of Alfonsin, de strijdkrachten of het corrupte Hooggerechtshof, niemand wordt nog vertrouwd. De opbouw van organisaties die een alternatief kunnen schragen zit nog in de peuterschoenen.
Amerikaanse comeback op Filipijnen Nadat de Filipijnse Senaat in 1991 een verbod op de aanwezigheid van buitenlandse troepen goedkeurde, verlieten de Amerikanen hun marinebasis Subic Bay en hun luchtmachtbasis Clark omdat die veel aan belang hadden verloren. Ze vertrokken echter nooit helemaal en momenteel zijn ze volop terug onder het voorwendsel van terrorismebestrijding. Washington heeft weer grote interesse voor de regio.
Uncle Sam, kampioen van de Mensenrechten De Amerikanen stellen zich voor als kampioenen van de mensenrechten. Maar te Fort Benning in Georgia hebben ze een "School of the Americas", waar Latijns-Amerikaanse militairen worden getraind. Velen van de 60.000 gegradueerden van de school zijn berucht geworden als dictators en moordenaars. Vandaar de bijnamen "School voor Moordenaars" en "School voor Dictators" voor de instelling. In de VS loopt er een campagne om de school te sluiten.
Nieuwe atoomwapens voor de VS Even meenden sommige analisten na 11 september te kunnen vaststellen dat Washington een meer multilaterale koers zou varen, en opnieuw meer afspraken zou maken en naleven met de rest van de wereld. Lang hield deze indruk echter niet stand. Washington beslist alleen, de rest van de wereld moet maar volgen. In ditzelfde kader kunnen we de nucleaire politiek zien van de ploeg Bush. Inderdaad, de Verenigde Staten hechten opnieuw wel bijzonder veel belang aan hun nucleaire slagkracht. Eenzijdig optreden is ook hier de boodschap: de arrogantie van de supermacht. En dan maar vijandbeelden creëren als de "as van het kwaad".
De lsraelische wapenindustrie: business as usual Hoewel Israël op een ongemeen brutale manier tekeer gaat in Palestina, kan het land nog altijd rekenen op rechtstreekse of onrechtstreekse militaire steun vanuit het buitenland. De wapenhandel van en naar Israël bloeit als nooit tevoren. Op enkele tientallenjaren is Israël er in geslaagd om vanuit het niets een van de machtigste wapenindustrieën ter wereld uit de grond te stampen.
Een nieuwe golf van antisemitisme? Wie afgaat op de berichten van de Israëlische media of de verklaringen van de Israëlische regering en bevriende kringen in Europa, zou waarempel gaan denken dat Europa door een nieuwe golf van antisemitisme wordt geteisterd. Vooral in Frankrijk en België zou het infame monster de kop weer opsteken. In feite gaat het hier om een goed georchestreerde campagne in verband met het proces-Sharon in Brussel en met een poging hernieuwde steun voor Israël te werven.
Een vredesplan dat al door Israël is verworpen Saudi-Arabië stelt vrede met Israël voor in ruil voor terugtrekking uit de bezette gebieden. Juist dit principe van "vrede voor land" werd door Israël al op de Vredesconferentie voor het Midden Oosten in Madrid in 1991 verworpen en ligt aan de basis van de tweede Palestijnse intifada en van problemen met Syrië. Vrede, 78% van Palestina en integratie in de regio is voor Israël totnogtoe niet voldoende geweest.
S P E C I A L :
"Nieuw McCarthyisme". Interview met Amerikaans vredesactivist Joseph Gerson
Kritische stemmen hebben het in de VS sinds 11 september niet gemakkelijk. Toch zijn er stevige haarden van verzet tegen de politiek van de regering Bush. Joseph Gerson is een van de woordvoerders van de Amerikaanse vredesbeweging. Hij werkt voor het Peace and Economic Security Program van de American Friends Service Committee (AFSC). Hij is een fel criticus van de regering Bush en schreef eerder al diverse boeken en artikels over thema's als de nucleaire dreiging en de Amerikaanse militaire basissen in het buitenland. We spraken met hem over de Amerikaanse vredesbeweging na 11 september en de nieuwe VS-'oorlog tegen het terrorisme'
(meer...)
B O E K E N :
Selecteer de artikels die u wilt lezen door op de titel te klikken:
Heeft de Marokkaanse monarchie nog een toekomst?
Van Sumer tot Saddam
Waar gaat het met China naartoe?
S I G N A L E M E N T :
In deze rubriek worden manifestaties aangekondigd, interessante websites meegedeeld, organisaties voorgesteld ...
(meer...)
|