arch/ive/ief (2000 - 2005)

Barcelona 15 maart : Dag van de Gedecentraliseerde Actie
by d14 Sunday March 03, 2002 at 08:53 PM
grupsafinitat@pangea.org

De Campagne tegen het Europa van het Kapitaal (Barcelona) roept de eerste dag van de top van de Europese Raad uit tot ‘Dag van de Gedecentraliseerde Actie'. Op de 15e maart zullen de Europese Staatshoofden bijeenkomen in het ‘gepantserde' Hotel Juan Carlos, aan het einde van de Avinguda Diagonal, die zal worden bezet door zo'n 10.000 politieagenten. Onder dergelijke omstandigheden lijkt het veel produktiever om de ‘inname' van de Diagonal de rug toe te keren en een veldslag met de ordediensten te vermijden door het organiseren van gedecentraliseerde acties.

BARCELONA 15 MAART DAG VAN DE GEDECENTRALIZEERDE ACTIE

De Campagne tegen het Europa van het Kapitaal (Barcelona) roept de eerste dag van de top van de Europese Raad uit tot ‘Dag van de Gedecentraliseerde Actie'. Op de 15e maart zullen de Europese Staatshoofden bijeenkomen in het ‘gepantserde' Hotel Juan Carlos, aan het einde van de Avinguda Diagonal, die zal worden bezet door zo'n 10.000 politieagenten. Onder dergelijke omstandigheden lijkt het ons veel produktiever om de ‘inname' van de Diagonal de rug toe te keren en een veldslag met de ordediensten te vermijden door het organiseren van gedecentraliseerde acties.

De strategie die tijdens de laatste bijeenkomst van de andersglobalisten werd gebruikt is immers die van een ‘wurggreep'. Hierbij worden de demonstranten ingesloten tussen een indrukwekkende politiemacht (die de demonstranten soms in aantal overtreft), zodanig dat de manifestatie aan het zicht van voorbijgangers wordt onttrokken en hun eisen onzichtbaar worden gemaakt voor de media. Deze strategie lijkt te werken en werd reeds toegepast in de laatste ‘Reclaim the Streets' in Londen, tijdens de top van Brussel, München en New York, en in Cáceres en Santiago de Compostela. De enige prijs die voor deze strategie wordt betaald is het beeld van een ‘bezette' stad. Dit negatieve imago wordt door de publieke opinie en de media echter snel geneutraliseerd door ons te beschuldigen van ‘potentiële terroristen' (of zelfs van terroristen tout cours).

Niemand moet enige bewegingsvrijheid verwachten tijdens de betoging van zaterdag 16 maart !

Tegenover deze situatie kan de beweging niet anders dan opnieuw haar CREATIVITEIT ten toon spreiden en overgaan tot de GEDECENTRALISEERDE ACTIE, die inspeelt op het verrassingseffect, op de lokale betrokkenheid van de buurtbewoners en die gepaard gaat met ongehinderde en ludieke directe acties van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Met een gedecentraliseerd actieplan kunnen we er onder andere in slagen om :

1. Het verzet te visualiseren en een veel breder beeld te geven van de diversiteit en het gedecentraliseerde karakter van het protest, veel meer dan tijdens het ‘middeleeuws tornooi' dat door de politie wordt naar voren geschoven. Op die manier kunnen we de mediatieke berichtgeving (die we niet mogen missen !) in de richting duwen van de sociale strijd die we leveren. De sleutel van ons succes ligt tijdens deze dag van lokale acties in het opeisen van media-aandacht voor de veel te weinig gekende inzet van onze strijd : de syndicale thema's, de eisen van buurtbewoners, de eisen voor meer ruimte voor fietsers, voor solidariteit tussen de volkeren, voor het creëren van ruimte voor tegenbeweging, alsook ons protest tegen de speculatie, tegen het inperken van de vrije meningsuiting, de vernietiging van het park van Collserola, de buitenlandse schuldenlast, de sociale controle, de almacht van de multinationals, etc..

2. De straat letterlijk te heroveren. Ver van het politiecordon kunnen we beschikken over de nodige ademruimte om ons recht op vrije meningsuiting daadwerkelijk uit te oefenen en een feestelijke stemming te plaatsen tegenover de wandaden van het kapitalisme.

3. Mekaar niet in de weg te lopen, zoals vorig jaar. Iedereen krijgt voldoende ruimte om uiting te geven aan zijn eigen manier van directe actie en burgerlijke ongehoorzaamheid.

Om in dit project te slagen, is het onontbeerlijk dat iedereen de achterliggende filosofie van convergentie en wederzijds respect centraal stelt. We hebben nood aan heel wat initiatieven en vooral aan een goede coördinatie.

De Dag van Gedecentraliseerde Actie is een dag waarop iedereen de ruimte krijgt om op een gecoördineerde manier samen acties te ondernemen, informatie uit te wisselen en ideëen voor te stellen, zonder dat er iets aan iemand wordt opgelegd. Dit is immers de politieke cultuur van de beweging die tot nu toe heel goed heeft gewerkt en het is essentieel dat we deze cultuur verder uitdiepen.

Het contactadres voor de Dag van de Gedecentraliseerde Actie is : grupsafinitat@pangea.org

WE LATEN ONS NIET INTIMIDEREN ! De hele politiestrategie is gebaseerd op het creëren van een ‘uitzonderingstoestand', die de mensen wil bang maken en thuis wil houden, zodat een ‘elite' van activisten tegenover een 10.000 man sterke politiemacht komt te staan. Als we nu niet op straat komen is het in de toekomst misschien te laat !

WE HEBBEN NIETS TE VERBERGEN. GEEN ENKELE GROEP DIE HAAR DEELNAME AAN DE ACTIES HEEFT BEVESTIGD BEHOORT TOT WAT DE POLITIE EEN "GEWELDDADIGE SPLINTERGROEPERING" NOEMT.In dit platform is er ruimte voor burgerlijke gehoorzaamheid, voor directe actie en voor symbolische activiteiten. Verspreid deze oproep ! Contacteer mensen van allerlei slag ! Afspraak op 15 maart, in Barcelona.!

Bron : http://agenda.pangea.org/antiue/plantilla.php?id=326809001014195989