arch/ive/ief (2000 - 2005)

Betogers en terroristen één pot nat.
by Attac-Vlaanderen Sunday March 03, 2002 at 06:07 PM
vlaanderen@attac.org

Spanje wil het recht op vrije meningsuiting beperken...

Het Spaanse Voorzitterschap van de Europese Unie heeft aan de EU werkgroep rond terrorisme een ontwerpbesluit voorgesteld dat inhoudt dat informatie zou uitgewisseld worden over verdachte betogers om EU-toppen en andere internationale bijeenkomsten te beschermen. Wat eerst een slechte mop van het Spaanse Voorzitterschap leek blijkt nu bloedserieus te worden.

Het Voorstel stelt openlijk dat het Kaderbesluit op de bestrijding van het terrorisme inhoudt: "geweld en criminele beschadiging georkestreerd door radicale extremistische groepen die de maatschappij terroriseren en waar de Unie op gereageerd heeft door zulke daden op te nemen in Artikel 1 van het Kaderbesluit op de bestrijding van het terrorisme".

De formele tekst van het Ontwerpbesluit zegt in Artikel 1 dat "informatie uitgewisseld dient te worden over incidenten veroorzaakt door radicale groeperingen met terroristische linken... en, indien nodig, het vervolgen van gewelddadig jong stedelijk radicalisme dat steeds meer gebruikt wordt door terroristische organisaties om hun criminele doelen te bereiken, bij topontmoetingen en andere evenementen die georganiseerd worden door verschillende Unie en internationale verenigingen".

Artikel 2 zegt dat informatie uitgewisseld zou worden over "individuen geseind door de politie in verband met terrorisme" en gaat verder met te stellen dat dit niet echt nodig is wanneer de binnenlandse wetgeving het uitwisselen van "inlichtingen" (veronderstellingen en verdenkingen) toelaat.

Artikel 3 stelt nog dat informatie over "personen die van hun grondwettelijk rechten en vrijheid van vergadering gebruik maken geen informatie wordt uitgewisseld" maar dat het enkel betrekking heeft op "leden van organisaties die door terroristische groeperingen geleid worden met als doel hun eigen destabiliserings- en propagandadoelen te bereiken".

Tenslotte wordt er ook gesteld dat de "uitgewisselde informatie ook andere informatie, geleverd door Europol", kan inhouden.

Onder Artikel 34 van het Verdrag van de Europese Unie moet het Europees Parlement "geconsulteerd" worden voor Commissiebesluiten, maar haar inzichten worden dikwijls genegeerd.


Dit artikel werd overgenomen en vertaald door Francis Jorissen uit Statewatch