arch/ive/ief (2000 - 2005)

Protesteer tegen nominering van Bush en Blair voor de Nobelprijs voor de Vrede!
by Attac-Vlaanderen Sunday March 03, 2002 at 06:01 PM
vlaanderen@attac.org

Eens te meer worden oorlogsvoerders voorgesteld als vredesactivisten ...

Harold Tom Nesvik, die voor de rechtse Vooruitgangspartij in het Noorse parlement zetelt, heeft de Britse eerste premier Tony Blair en de Amerikaanse president George W. Bush genomineerd voor de Nobelprijs voor "hun krachtdadige actie tegen het terrorisme, waarvan ik overtuigd ben dat het in de toekomst de grootste bedreiging voor de vrede wordt". Nobel bepaalde dat de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede "diegene zal zijn die zich het meest en het best ingezet heeft voor het broederschap tussen naties, voor het afschaffen of reduceren van de staande legers en voor het houden en de promotie van vredesconferenties".

Tony Blair is meer dan elke andere premier sinds de tweede wereldoorlog tot militaire acties overgegaan, met op z'n minst één militaire actie per jaar sinds 1998. George W. Bush heeft erop aangedrongen veel meer te gaan investeren in het Amerikaanse leger en het aantal soldaten serieus te vermeerderen. Hij continueerde en verdiepte de Amerikaanse militaire steun aan de burgeroorlog in Colombia en de militaire bezetting van Palestina door Israël. Bovendien begon hij niet alleen een oorlog tegen Afghanistan, maar een onbepaalde, niet omschreven 'Oorlog tegen het terrorisme' die door zijn administratie dagelijks dreigt uitgebreid te worden naar landen zoals Iran, Noord Korea, en Irak. Vice president Dick Cheney vertelde de Washington Post dat "het mogelijk is" dat de oorlogscampagne die Bush lanceerde "nooit tot een einde komt. Tenminste, niet tijdens ons leven." Zowel Bush and Blair wezen de optie van multilaterale consultatie en diplomatie door vredesconferenties van de hand. Bush weigerde zich te verzekeren van de goedkeuring van de VN Veiligheidsraad alvorens de oorlog tegen Afghanistan starten. Blair weigerde op zijn beurt de Britse troepen die Sierra Leone bezetten onder controle van de VN Blauwhelmen te plaatsen.

Dring er bij het Nobel Instituut op aan de nominatie van Tony Blair en George W. Bush te verwerpen. Het niets ontziende en steeds verder uitdeinende streven naar oorlog heeft niets te maken met vrede. De Nobelprijs toekennen voor het uitvoeren van grootschalige militaire campagnes zou een slag in het gezicht van de vredes- en rechtvaardigheidsactivisten over de hele wereld zijn.

Voor meer informatie over de Nobelprijzen en actievoeren tegen de nominatie van Bush en Blair voor de Nobelprijs voor de Vrede, ga naar: http://www.nobel.se/peace/index.html

Actie voeren: http://www.eskimo.com/~cwj2/actions/bushblairnobel.html

Verspreid dit bericht zoveel mogelijk!

---------------------------------------------------------

Deze week nieuw op website Attac-Vlaanderen:

(Sorry, ik post enkel korte samenvattingen. Ik weet niet
of ik toestemming van auteurs heb om volledige teksten te posten).


***GLOBALISERING EN CONFLICT - door Georges Spriet

De neoliberale globalisering is oorzaak van conflict en geweld

De neoliberale globalisering wordt, volgens Georges Spriet, gekenmerkt door een enorme aantrekkingskracht van de financiële markten, waardoor de productieve sector gedwongen wordt hogere winstvoeten te realiseren. Daarom kennen we, zegt hij, deregulering, wereldwijde productieketens, privatisering en productiviteitsdwang.
Hij schetst 10 voorbeelden van hoe deze neoliberale globalisering naar conflicten leidt.

http://www.attac.org/belgie/hvdn020303/hvdn020303-1.html


*** NIEUWE DEMOCRATIE EN HET VERGETEN VAN ONGELIJKHEID - door Jan Blommaert

De 'anti-globalisten' zetten voor het eerst in jaren grote vragen op de agenda

Op 19 oktober was in Gent de straat de enige plaats waar academici het woord konden nemen. De Gentse universiteit werd die dag gesloten, grotendeels om redenen van veiligheid door de komst van de Eurotop.
Precies wanneer er gevaar en onzekerheid dreigt is er echter nood aan analyse, debat en reflectie. Daarom organiseerden een aantal RUG-academici die dag uit protest tegen die sluiting een druk bijgewoonde en succesvolle 'universiteit op straat'. In de cursus ‘Globalisatie en democratie' gaven 6 academici in elk 10 minuten durende colleges hun kijk hierop vanuit hun eigen vakgebied.

Jan Blommaert beet de spits af. Hier vind je zijn bijdrage van toen.

http://www.attac.org/belgie/hvdn020303/hvdn020303-4.html


*** VOOR EEN POST-AUTISTISCHE ECONOMIE NU! - door John Vandaele

Neoklassieke economie onder vuur

Er lijkt een storm(pje) op komst in het wereldje der economisten. De beweging voor een post-autistische economie stelt de neoklassieke mainstream economie aan de kaak en eist een economie die past bij de huidige uitdagingen : ongelijkheid, milieuverloedering, financiële instabiliteit...

http://www.attac.org/belgie/hvdn020303/hvdn020303-6.html