arch/ive/ief (2000 - 2005)

Barcelona : Manifest van de campagne tegen het Europa van het Kapitaal
by d14 (lize) Friday March 01, 2002 at 06:09 PM

De volledige platformtekst zoals die is opgesteld door de 'Campagne tegen het Europa van het Kapitaal', opgericht ter gelegenheid van het Spaanse voorzitterschap van de Europese Unie.

MANIFEST VAN DE CAMPAGNE TEGEN HET EUROPA VAN HET KAPITAAL – CATALUNYA 2002

In het kader van de overtriomfantelijke propaganda van de regering van de Partido Popular (PP), en met het oog op de top van Staats- en Regeringshoofden van de Europese Unie (EU), die binnenkort in Barcelona zal plaatsvinden, wensen de ondertekenende organisaties hun ongenoegen te uiten t.o.v. de manier waarop de EU wordt opgebouwd.
Het is nu zestien jaar geleden dat Spanje zich aansloot bij de EU, lang genoeg om een balans op te maken van wat er tijdens die periode werd verwezenlijkt. De neoliberale politiek die eerst door de socialisten en nadien door de PP is gevoerd, heeft veel opgebracht voor het Kapitaal, en steeds minder voor de productiefactor Arbeid. De rechten van arbeiders, die na jarenlange strijd werden bekomen, werden systematisch geschonden. De cijfers spreken voor zich : (in Spanje) zijn het aantal tijdelijke contracten drie keer hoger dan het Europese gemiddelde, en het werkloosheidspeil twee keer hoger. Vooral bij vrouwen en jongelui laat deze situatie zich bijzonder scherp voelen. Bovendien kent Spanje een zeer hoog aantal arbeidsongevallen en is er sprake van een echte ‘ondergrondse' economie die quasi met slavenarbeid kan worden vergeleken, en waarvan vooral migranten het slachtoffer zijn.
Maar er is nog meer. De drastische financiële en budgetaire politiek van de EU, die op een bijna obsessionele manier een nuldeficit nastreeft, getuigt van een onderwerping van het hele Europese beleid aan het lobbywerk van Europese - of zelfs Amerikaanse – multinationals. De privatisering van openbare diensten (treinverkeer, elektriciteit, post, gezondheidszorg, opvoeding …) en een vermindering van sociale uitkeringen zijn hier een rechtstreeks gevolg van. Alhoewel Spanje deel uitmaakt van Europa leven er vandaag de dag 8 miljoen mensen - 11% van de bevolking (waarvan 668.000 in Catalonië) – onder de armoededrempel. Evenals in andere landen, met inbegrip van de noordelijke contreien, blijft de sociale ongelijkheid alsmaar toenemen.
De aansluiting van Spanje bij de EU werd gekenmerkt door een aanzienlijk democratisch deficit. De Spaanse burgers zijn nooit via referendum geraadpleegd over deze aansluiting of over de onrechtvaardigheden die met deze aansluiting gepaard gingen. Zelfs niet over beslissingen die de bevolking rechtsreeks aangaan: de Euro, de onafhankelijkheid van de Centrale Bank, het Verdrag van Schengen, en nog veel meer… Niet op Europees, en ook niet op nationaal vlak, nooit werd de mening van de bevolking gevraagd over de houding die door de EU wordt aangenomen in internationale organisaties zoals de VN, de G7/8, OESO). De belangen van de grote multinationals worden overal stiekem verdedigd : via (mondiale) herstructureringsplannen, via de overeenkomsten van de WHO, via de verpletterende schuldenlast van de Zuiderse landen en via de omgekeerde ecologische schuld van het Noorden t.o.v. het Zuiden. Miljoenen inwoners van deze planeet worden met een genocide bedreigd, niet alleen door bovenstaande institutionele beslissingen, maar ook door plotse crisissituaties, zoals de crisis die zich momenteel in Argentinië voordoet. Er was evenveel enthousiasme over het vallen van de "Berlijnse Muur" als schijnheiligheid over de oprichting van een "Muur van Schaamte" waarmee men tevergeefs de stroom van immigranten wil tegenhouden die het onrechtvaardige systeem heeft veroorzaakt.
Het Europese Landbouwbeleid, dat de helft van de Europese begroting opsoupeert, kent 80% van de subsidies toe aan de 20% rijksten binnen de landbouwsector. Het beleid opteert bovendien voor een op winstbejag gebaseerde agro-industrie die de productie intensifieert door gebruik te maken van chemische stoffen die de voedingsonveiligheid in gevaar brengt en de mondiale ecologische crisis nog versterkt. Radioactieve afvalstoffen, CO-uitlaatgassen, agressieve exploitatie van onze bossen, de verspilling van water en andere natuurlijke grondstoffen, de chemische vervuiling, het zijn allemaal symptomen van een onhoudbaar beleid dat de EU blijft promoten.
Het Spaanse voorzitterschap van de EU kenmerkt zich door een slaafse onderworpenheid aan de Amerikaanse oorlogzucht, die na de gebeurtenissen van de maand september nog is toegenomen. Het feit dat Premier Aznar de bestrijding van het terrorisme en zijn steun aan de oorlog als centrale doelstelling van het Spaanse voorzitterschap heeft vooropgesteld, bewijst de onderwerping aan de Amerikaanse belangen en de afwezigheid van een autonoom Europees buitenlands beleid. De oorlog is geen toevallige en voorbijgaande fase : het is het nieuwe scenario waarmee het vrije marktmodel - dat zich momenteel in een scherpe crisis bevindt - opnieuw probeert haar dominantie op te leggen : door de controle over alle energiebronnen van de planeet te veroveren, door subsidies te geven aan de wapenindustrie die zonder oorlog op geen enkele manier kunnen worden gerechtvaardigd en door een pseudo-consensus op te leggen over een strijd van het "Goede" tegen het "Kwade". De ware toedracht van deze oorlog bestaat erin de vrijheid te beperken, sociale bewegingen te criminaliseren, immigranten te vervolgen en gelijk welke vorm van populair verzet tegen hun beleid in de kiem te smoren.

Bij gebrek aan mechanismen voor participatie aan dit Europees beleid, willen we met onze CAMPAGNE TEGEN HET EUROPA VAN HET KAPITAAL, een ANDER EUROPA opbouwen, opdat een andere wereld MOGELIJK zou worden :
Een Europa waarin burgers en niet de vrije markt de economie controleren, waarin de rijkdom en de arbeid wordt verdeeld via een economisch beleid dat zich tot doel stelt tegemoet te komen aan de sociale behoeften van de bevolking en de bescherming op zich neemt van ons milieu en ons cultureel patrimonium.
Een Europa dat de vrijheid en gelijkheid van haar burgers en de burgers van de hele wereld vooropstelt, en gelijk welke andere doelstelling hieraan ondergeschikt maakt.
Een Europa waarin daadwerkelijk een participerende democratie wordt gerealiseerd, die ervoor zorgt dat burgers en volkeren hun culturele, linguïstische en politieke rechten kunnen laten gelden, met inbegrip van het recht op zelfbeschikking.
Een Europa dat het vredesproces prioritair stelt, door de ongelijkheid tussen mensen en volkeren op te heffen, en legers te ontbinden. Een Europa dat een politiek van universele rechtvaardigheid voert, door onmiddellijk de buitenlandse schuld van de arme landen af te schaffen.
Een Europa dat onze planeet en alle mensen die haar bewonen eerbiedigt en die thans bedreigd wordt door een uitbreiding van de vrije markt die geen grenzen kent.
Een Europa dat ervoor zorgt dat gezonde en duurzame voeding een recht wordt, en geen handelsopportuniteit.
Wij, individuen en verenigingen die aan de basis liggen van de Campagne tegen het Europa van het Kapitaal – Catalunya 2002, wensen deel uit te maken van dit proces. We doen een beroep op alle burgers om hun ongenoegen met het vigerende Europese model duidelijk te uiten door de protestacties te steunen die de diverse sociale bewegingen in de loop van het komende semester zullen opzetten.


TEGEN HET EUROPA VAN HET KAPITAAL EN TEGEN DE OORLOG!
LATEN WE HET VERZET MONDIALISEREN !
EEN ANDERE WERELD IS MOGELIJK !