Barco opnieuw voor rechter: by Forum voor Vredesactie Wednesday February 13, 2002 at 05:44 PM |
Aandeelhouders wachten nog steeds op antwoord op vragen omtrent wapenproductie.
Op 17 mei 1999 werd Barco door de rechtbank van Ieper veroordeeld tot het bijeenroepen van een nieuwe buitengewone Algemene Vergadering. Aandeelhouders van Barco, ondersteund door het Forum voor Vredesactie en Netwerk Vlaanderen hadden dit proces aangespannen omdat zij op de algemene vergadering van 1998 vragen wilden stellen over de betrokkenheid van Barco in de wapenproductie. Hun spreekrecht bleek recht evenredig met de dikte van hun portefeuille: zwijgplicht dus! Nochtans beriepen zij zich enkel op hun fundamenteel recht op informatie en op de principes van ‘actief aandeelhouderschap': aandeelhouders hebben het recht om hun bedrijf aan te sporen tot een ethisch verantwoorde bedrijfspolitiek. De voorzitter van de A.V. brak de vragenronde brutaal af. De rechter oordeelde dat de aandeelhouders de kans moeten krijgen alle vragen te stellen over de wapenproductie tot uitputting van het vraagrecht. Hij oordeelde dat het vraagrecht absoluut is en niet kan beperkt worden. Barco ging in beroep. De zaak komt voor op donderdag 14 februari 2002 om 10u voor het Hof van Beroep, zitting van de 7de kamer. Een uitspraak wordt verwacht over enkele weken.
Dat de bezorgdheid van de aandeelhouders niet uit de lucht gegrepen is, bewijzen de cijfers van de jaarverslagen van Barco. Barco, is nog steeds een producent van onderdelen voor wapensystemen. Uit het jaarverslag van 2000 blijkt dat het elektronicabedrijf zich nog verder engageert in de hoogtechnologische wapenproductie en –handel. Toenmalig gedelegeerd bestuurder Vandamme gaf in 2001 toe dat het militair aandeel in de totale productie gestegen is tot 7% van de omzet van Barco. In 1999 bedroeg die militaire omzet nog 34 miljoen euro, een toename van 55%. Tegelijkertijd gaf Barco toe dat het de bedoeling is om de wapenproductie in de toekomst nog verder uit te breiden.
Om dat te realiseren kocht Barco in 2000 o.a. het Franse bedrijf Texen op. Texen was vroeger een onderdeel van het Franse bedrijf Thomson CSF, nu Thales genaamd. De producten die op de website van Barcoview Texen worden aangeprezen, zijn op z'n minst schokkend te noemen. Texen gaat er prat op tien jaar ervaring te hebben in het ontwerpen van wapensystemen die van de gewone soldaat een moordmachine maken. Texen werkte o.a. mee aan een Frans programma ECAD, dat bouwt aan de elektronische uitrusting van de soldaat van de toekomst. ECAD integreert een hele reeks elektronische gadgets (computer, audio unit, video-unit, voice control en voice synthesis unit,…) in de uitrusting van soldaten om het doden efficiënter te laten verlopen.
Het lijstje wapenproductie van Barco is vandaag reeds indrukwekkend. Nog triester is het gesteld met de lijst van landen met een slechte reputatie op het vlak van mensenrechten waar Barco-onderdelen van wapensystemen terechtkomen. Zo gebruiken bijvoorbeeld Bahrein, Brunei, Chili, Colombia, Indonesië, Irak, Sierra Leone, Soedan en Zuid-Korea allemaal de BO-105 Eurocopter waarvoor Barco onderdelen levert.
Het Forum voor Vredesactie en Netwerk Vlaanderen vragen zich af of het nog gepast is dat de GIMV,hoofdaandeelhouder van Barco, met Vlaams belastingsgeld actief blijft in de militaire sector. Vlaanderen heeft baat bij een vredeseconomie, niet bij investeringen in oorlogsindustrie.Na twee wereldoorlogen en duizenden zinloze slachtoffers was de eensgezindheid in Vlaanderen groot: Nooit meer oorlog. Nu lijkt het Vlaamse bedrijfsleven er geen graten in te zien om oorlogsmateriaal te produceren en botweg te promoten. De krantenkoppen kondigden vorige week aan "Wissel bij Barco moet breuk creëren". Het Forum voor Vredesactie en Netwerk Vlaanderen hopen dat deze breuk niet alleen op financieel vlak bedoeld is maar dat Barco eindelijk ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid opneemt en stopt met winsten te genereren via een dodelijke wapenproductie.