Winterspelen en armoede in Salt Lake City by Mara Thursday February 07, 2002 at 01:26 PM |
In Salt Lake City, de hoofdstad van Utah, gaan de Olympische Winterspelen deze week van start. Zo`n 30 % van de bewonders in Utah leeft echter onder de armoedegrens.
In Salt Lake City, de hoofdstad van Utah, gaan de Olympische Winterspelen deze week van start. Zo`n 30 % van de bewonders in Utah leeft echter onder de armoedegrens. In de Observer stond zondag een artikel over hoe de reissector en projectontwikkelaars hier op een schandalige manier poen scheppen. Heel wat hostels verhuren kamers zonder ramen, lopend water of verwarming. Andere chiquere hotels hebben hun prijs met zo`n 300% doen stijgen.
Zulke verhalen zijn niet representatief volgens de perswoordvoerders van de spelen, die zo`n 2 miljoen dollar uitgeven om de 9000 verblijvende journalisten een goede indruk te geven van de Winterspelen.
Salt Lake City weet sinds 1995 dat het gastheer is van de Winterspelen in 2002. Utah, bekend voor de grote Mormonengemeenschap en de strenge alcoholwetten, wil zich nu een minder saai imago aandoen. De stad is echter in opspraak gekomen met omkoopschandalen: de stad zou ter waarde van 7 miljoen dollar giften hebben gedaan aan leden van het Olympisch Comité, om hen te overtuigen dat SLC de beste keuze is. Ook zouden lokale landeigenaars publieke bosgronden hebben gekregen in ruil voor een ontoegankelijk bergzijde, die werd omgebouwd als Snowbasin , voor de geplande skiwedstrijden.
In totaal zou de federale overheid zo`n 1,5 Miljard dollar hebben geïnvesteerd in de spelen. Dat is een stijging van zo`n 996% ten opzichte van de Olympische spelen in Atlanta. Tegen het einde van de spelen zouden de belastingbetalers zo`n 625.00 dollar hebben betaald per atleet.
Senator John Mc Cain , heeft een onderzoek aan het Congres gevraagd.
De Amerikaanse media focussen zich vooral op het alcoholbeleid in de stad. De realiteit is dat het zal niet moeilijk zal zijn om tijdens de spelen een biertje te drinken. Veel minder aandacht wordt besteed aan de rijke projectontwikkelaars die zich op een schandalige manier aan de Winterspelen hebben verrijkt in een staat, waarvan zo`n 30% onder de armoedegrens leeft.
Morgen, op 8 februari wordt er een `March for our Lives` georganiseerd doorheen de stad. De Mars wil de armoede in Utah aanklagen, nu alle spots op de Winterspelen zijn gericht. Heel wat mensen leven onder de armoedegrens en zijn dakloos. Negentig procent van de bevolking in Utah is blank, maar velen lijden in stilte aan armoede. De mars is georganiseerd door de Kensington Welfare Rights Union, een multiraciale organisatie die al jaren actief is rond armoede en dakloosheid. KWRU werd in 1991 opgericht in Philadelphia door een groep vrouwen uit West Philadelphia.
Ze willen de stilte rond armoede verbreken en de armen terug een forum geven in het maatschappelijk leven. Ze werken ook naar een massabeweging toe om een einde te stellen aan onrechtvaardige armoede.