arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ciranda : internationale informatie uitwisseling op PA
by Mara Tuesday February 05, 2002 at 01:03 PM

Ciranda is een informatie website die de artikels van verschillende onafhankelijke mediagroepen bijeenbrengt. Het initiatief komt van de organisatoren van het WSF in Porto Alegre. Verschillende markt-onafhankelijke media kunnen op die manier hun informatie delen. "Against Market Journalism, Information Sharing", is het motto.

Het initiatief is gebaseerd op copy left, het principe dat de gepubliceerde informatie vrij overneembaar is voor niet-commerciële doeleinden, met vermelding van de bron.
De bedoeling is om een kwalitatief alternatief te bieden, dat verder gaat dan de interesses en de belangen van de commerciële pers. Elke onafhankelijke journalist die zich ook heeft ingeschreven op het Wereld Sociaal Forum, kan gebruik maken van dit medium. Deze journalisten krijgen een paswoord en kunnen vrij artikels en foto`s opladen op Ciranda. Niet alle artikels verschijnen echter automatisch op de website, zoals dat wel bij Indymedia het geval is. Een groep van redacteurs kort de artikels in als ze te lang zijn, of passen de titel aan. Aan de inhoud wordt niets gewijzigd. Zo`n 300 mediagroepen zijn ingeschreven op Ciranda. Je kan er teksten in allerlei talen, foto`s, een beetje audio, cartoons en officiële documenten terugvinden.