arch/ive/ief (2000 - 2005)

life uit Brazil: Lula for president
by Filip De Bodt Monday February 04, 2002 at 11:42 AM
uilekot@pi.be 053/63.14.85 evendael 27 herzele

Het einde van het forum voor lokale autoriteiten Teveel volk op de 5 miljard workshops van het WSF De PT en zijn verkiezingen... Het life-verslag van de Uilekot-delegatie vind je (een dagje voreger dan hier) ook op onze eigenste website: www.ping.be/uilekot/

LULA KAN BRAZILIAANSE VERKIEZINGEN WINNEN

Het Forum voor Lokale autoriteiten is vandaag afgelopen. Chévenement heeft het zoals verwacht gedaan. Hij wil de Wereldbank hervormen, de G7 uitbreiden tot de G 16 ( Waarom moet je dan nog Verenigde Naties hebben?) enz... Veel woorden maar weinig daden. Moet gezegd: de man is een echter cijferbalk. Een doordenkertje: Hoe ga je er de Verenigde Staten toe dwingen om de Derde Wereldschuld af te schaffen als ze zelf drie keer meer schuld staan hebben dan dat?

We nemen de metro naar Canoas. Een beetje trager dan bij ons. Daar gaat een nationale vergadering door van de MCP, de volksbeweging van de PT, die het hier in de provincie en de stad voor het zeggen heeft. Er zijn zo een tachtigtal mensen opgedaagd vanuit gans Brasil. Sommigen hebben er vijf dagen reizen voor over om aan de vergadering deel te nemen.

Hoofdpunt zijn de verkiezingen van eind dit jaar. De PT-kandidaat Lula maakt een ernstige kans. Er zijn twee linkse en een rechtse kandidaat die alle drie evenveel kans maken. Vandaar dat rechts zich begint te richten op geweld als strategie. Ook bij ons thuis gaat het hek overdag dicht en is men serieus op zijn hoede.

Vanuit de vergadering wordt na een te lange inleiding van de cheffen, kritiek geleverd op deze kandidatuur. Lula is charismatisch maar voor de zoveelste keer kandidaat. Zo krijg je een loozersimago. Er zijn in elk geval genoeg schoon vrouwen in dit land die kunnen van hun tak maken erbij.

DE MASSA OP STRAAT

Een dag later, donderdag ging het Forum officieel open. Vijftigduizend mensen komen zeer militant op straat. De Brazilianen kunnen er wat van. Onderweg hebben tientallen mensen van de daklozenbeweging een huis gekraakt. Er wordt op potten en pannen geslagen, geroepen, getierd, gezongen dat het een plezier is. Ik kan mijn bleitsmoel nauwelijks inhouden als ik zie hoe schoon de mensen op den Amerikaan kunnen kwaad zijn. Dat is pas betogen, en volk... De Belgen lopen er gelijk wat bedremmeld bij, vind ik. Mensen, mensen wat een sfeer. 't Was gelijk de schoonste dag van mijn leven, spijtig dat ons iris hier nie is. Hier zeggen de linksen tenminste hun gedacht en durven ze nog zeggen waar het op aan komt. En wij maar zoeken, zouden we dit of dat en we moeten dit of dat en hoe gaat de regering dat vinden... ge zoudt er grijs haar van krijgen als ge er aan denkt, seg. Geeft er een lap op, wordt wakker...

Het Forum wordt geopend aan het meer met een groot feest. De Burgemeester en Gouverneur (beiden PT) speechen en daarna komt er theater, luchtbalonnen, hiphop, vuurspuwers, een immens podium, videoschermen, een verslag uit Amerika enz... Ze hebben hier verdomme verstand van organiseren. 't Moet plezierig werken zijn als ge de middelen hebt om iets te doen. Hier is echt niets op aan te merken.

Tevoren hebben we de Belgische delegatie voorgesteld aan de pers. de Wereldwinkels lieten met bravoure weten dat zij de grootste delegatie zijn en dat zij er op stonden vrijwilligers mee te brengen. Ze zijn mis: proportioneel zijn wij de grootste delegatie. Precies of wij zijn geen vrijwilligers trouwens. Overigens. tussen al dat rood zijn die groene vlaggen zeer lelijk! Die van Gent, die zijn teminste sympathiek. Komt Di Rupo daar toe, geeft de hand aan de man van gent en zegt: Wie bent U? Waarop het antwoord: En gij, als ik vragen mag. Dik! Wiezejongenzijdegij. Olivier Deleuze (Ecolo) toont zich hier ook van zijn leuke kant: ' Ik ben de vertegenwoordiger van de Belgische Regering en zoek onze vlag.'

's Morgens hadden we ook een vergadering met Helena Bonuma, op haar kantoor. Maar dat houden we lekker voor op onze verslagdag 16 februari om 14 uur in 't kot.

HET FORUM BEGINT

Uiteindelijk start het Forum. Een grote soep. Overal volk, overal workshops, overal zitten mensen te vertalen, vergaderingen worden verlegd, herlegd, afgeschaft, opnieuw ingevoerd enz... Daarover morgen meer. We gaan naar t feest van onze schepen. Bonuma for President!

Vrijdag 1 februari 23u47

desde el local de PT
Porto Alegre
Capital del Mundo