Uitpers nr 27, webzine internationale politiek by Ludo De Brabander Monday February 04, 2002 at 09:41 AM |
Het nieuw nummer van Uitpers is er: Uitpers: Webzine voor Internationale Politiek nummer 27, februari 2002
Globalisering en conflict (Georges Spriet)
De vredesbeweging hanteert steeds meer een breed veiligheidsconcept. Tijdens het Belgisch EU-voorzitterschap reisden we het land af met een vredesbus, die het begrip menselijke veiligheid van het UNDP (VN-ontwikkelingsprogramma) via een tentoonstelling presenteerde. Daarin stelt men dat zeven onderling verbonden componenten gezamenlijk veiligheid uitmaken: economische veiligheid, voedselveiligheid, gezondheidsveiligheid, milieuveiligheid, persoonlijke veiligheid, veiligheid van de gemeenschap en politieke veiligheid. Minstens een deel van de vredesbeweging denkt nu dat de neoliberale globalisering op verschillende vlakken deze menselijke veiligheid bedreigt, en dus oorzaak wordt van conflict en geweld.
De Nationale Veiligheidsstaat: The USA Patriot Act(MarieJeanne Vanmol)
De openlijke machtsgreep van de Bushadministratie heeft verstrekkende gevolgen voor de burgerlijke Amerikaanse vrijheden. Zonder enig publiek debat of hearing voerde zij radikale institutionele veranderingen door die van kracht werden op het ogenblik dat ze werden bekend gemaakt. De Patriot Act en een reeks uitzonderingsmaatregelen die sinds de aanslag van 11 september werden uitgevaardigd reiken verder dan terrorismebestrijding. Waar blijft de tegenstem van de democratische liberale oppositie?
Waarom geen "cordon sanitaire" rond Israël? (Paul Vanden Bavière)
In België is er een "cordon sanitaire" rond het Vlaams Blok wegens zijn slogans "Eigen volk eerst" en "vreemdelingen buiten". Maar Israël mag voor België en Europa een "joodse" staat zijn en zijn niet-joodse burgers discrimineren. En "Arabieren buiten" mag deel uitmaken van de theorie en de praktijk van het zionisme. Het land maakt zich ook schuldig aan massale schendingen van de mensenrechten en oorlogsmisdaden. Is de tijd niet aangebroken voor sancties?
Nicaragua: derde nederlaag op rij voor sandinisten (Karin Lievens)
Nicaragua, het armste land van Latijns-Amerika, krijgt de volgende vijf jaar nog een dosis neoliberalisme voorgeschoteld. Dat was niet alleen de wens van een groot gedeelte van het Nicaraguaanse volk dat massaal op de bejaarde liberale kandidaat, Enrique Bolaños, stemde, maar vooral ook van de regering Bush in Washington. Het werd de derde nederlaag op rij voor Daniel Ortega en het FSLN (Frente Sandinista para la Liberación nacional).
Ecologische schuld (Andrew Simms)
Traditioneel beschouwen wij de arme landen als diegenen die hun schulden moeten terugbetalen. Maar de klimaatsveranderingen en het daaraan gekoppelde begrip van ecologische schuld, draaien de zaken op hun kop, meent Andrew Simms van de New Economics Foundation: het zijn de rijke landen die leven van geleend goed.
Een eredoctoraat voor Carla Del Ponte? (Paul Vanden Bavière)
Geen Leuvense studenten bij de uitreiking van vier eredoctoraten aan de Katholieke Universiteit Leuven op 4 februari. Dit omdat prins Filip tot de vier gegadigden behoort. Ze hebben ook bezwaren tegen twee anderen. Enkel Carla Del Ponte, de hoofdaanklaagster bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag en het Rwanda-tribunaal in Arusha vindt genade in hun ogen. Maar ook bij dit eredoctoraat kunnen vraagtekens worden geplaatst.
Ook in India blazen de fundamentalisten verzamelen (Freddy De Pauw)
De 'parivar', de 'familie' van militante hindoes, heeft de wereldwijde schok van 11 september aangegrepen om in het offensief te gaan tegen de erfvijand, de islam. De wereldwijde veroordelingen van het islamistische terrorisme waren voor deze fundamentalisten een buitenkans om hun posities in eigen land te versterken. Ze hebben één groot voordeel: hun moederpartij is er aan de macht. Het is echter ook een nadeel, want de achterban vindt dat vooral hun premier Atal Bihari Vajpayee hun ideaal van een Hindu Rashtra, een 'Hindoestaat', verraadt.
Tien jaar burgeroorlog in Algerije (Paul Vanden Bavière)
Zowat 200.000 doden, één miljoen mensen op de vlucht, 20 miljard dollar schade en tienduizenden mensen in ballingschap, is de balans van tien jaar burgeroorlog in Algerije. Een oplossing nog lang niet in zicht. Ook president Bouteflika kon zijn beloften van vrede niet waarmaken.
Berlijn: de muur dan toch neergehaald? (Ludo De Brabander)
In Berlijn is een stukje geschiedenis geschreven. In de stad waar de muur nooit echt gevallen is, zetelt sinds kort een 'rood-dieprode' coalitie. De torenhoge schuldenlast waarmee de stadsstaat kampt vormt een even torenhoge uitdaging voor de coalitie van sociaal-democraten (SPD) en de democratisch socialisten (PDS). Voor deze laatste partij komt het er vooral op aan de politieke ambities te verzoenen met de consequent linkse koers die een groot deel van de achterban wil blijven varen.
Raad van Europa geeft Poetin de zegen (Freddy De Pauw)
De Raad van Europa volhardt in de boosheid. In 1996 werd de Russische Federatie tot de Raad toegelaten op een moment dat de Russische luchtmacht volop Tsjetsjeense dorpen en steden aan het bombarderen was. De Raad ziet nu "een positieve evolutie" in de Russische houding tegenover Tsjetsjenië terwijl het daar met de mensenrechten niet beter gesteld is dan zes jaar geleden.
Discussie
Open brief aan de redactieraad van Kerk en Leven
Het katholieke parochieweekblad Kerk en Leven ziet geen racisme in Israël en het zionisme. Dat is in het verkeerde keelgat geschoten van Myriam Vandecan van het Centrum voor Ontwikkeling, Documentatie en Informatie Palestijnen (CODIP).
Boeken:
Jules Marchal. Travail forcé pour l'huile de palme de Lord Leverhulme. L'Histoire du Congo 1910-1945, tome 3. Editions Paula Bellings. 396 blz. 27,26 ?, plus 3,74 ? verzendingskosten
Bert Cornillie & Paul Vanden Bavière (red.). De Koerden tussen Europa en Turkije. EPO/Koerdisch Instituut. 232 blz. 17,50 euro.
Signalement:
Gelijke Kansen Manifestatie 10 maart 2002
Hoe Franse boeren zich organiseren
Zin en onzin van de Tobintaks
Uitpers: Webzine voor Internationale Politiek
Media, politiek en economie. Veelal is de scheidingslijn niet helemaal duidelijk. Media geraken geketend of spreken de woorden van hun broodheren. Het ene feit wordt uitvergroot, het andere verzwegen. Er is een nieuwe doctrine, aldus Ignacio Ramonet in Le Monde Diplomatique, "het is la 'pensée unique', de enige die toegelaten is door een onzichtbare en alomtegenwoordige opiniepolitie". Ondertussen zijn ook de media volledig onderhevig aan de wetten van de vrije markt. Ze moeten tegen mekaar op concurreren, zodat de dwang voor een goed verhaal en inslaande beelden het maatschappelijk kader van de gebeurtenis dreigen te verdringen.
Uitpers wil het anders aanpakken. Met Uitpers hoopt de redactie over een rustpunt te beschikken in tijden waar het nieuws doorgaans vluchtig wordt gebracht. Een onafhankelijk en ongebonden initiatief, dat het eenheidsdenken wil doorbreken en nieuws over internationale politiek in een maatschappelijke context plaatst.
Uitpers verschijnt maandelijks, enkel op het Internet, omdat dit meer en meer verspreid geraakt en zovele initiatieven in het verleden op de muur van de financiële haalbaarheid te pletter zijn geslagen.
Surf naar: http://www.uitpers.be