arch/ive/ief (2000 - 2005)

‘Public Eye on Davos' wil regels.
by Benito Perez Sunday February 03, 2002 at 08:59 PM

Van 31 januari tot 3 februari vindt de derde editie van 'Public Eye on Davos' plaats. Benito Perez legt uit wat de bedoeling is en wat er zoal op het programma staat.

‘Public Eye on Davos' wil regels.

Benito Perez.
(Vertaald door Stijn Oosterlynck).

‘Anti-democratisch', ‘privatisering van de politiek', ‘eenrichtings-mondialisering', ‘verzet', … . De
officiële voorstelling van de derde editie van ‘Publiek Oog op Davos' (Public Eye on Davos) laat er geen twijfel over bestaan. De tien NGO's die zich verzameld hebben rond de Verklaring van Bern hebben duidelijk de intentie geen duimbreed af te wijken van de elitaire groep rond Klaus
Schwab (voorzitter Wereld Economisch Forum, SO). Van 31 januari tot 3 februari organiseren ze opnieuw hun ‘Publiek Oog op Davos' en bekritiseren ze het Wereld Economisch Forum (WEF).

"Het Wereld Economisch Forum heeft een te grote invloed op de politiek. Daarom proberen wij een tegengewicht te bieden voor hun jaarlijkse bijeenkomst in New York." In tegenstelling tot de vorige jaren is hun toevluchtsaard niet de Zwitserse Alpen, maar Manhattan. ‘Publiek Oog' volgt de Wereld Economisch Forum echter op de voet en houdt een tegenconferentie in de VN-wijk, die het Wereld Economisch Forum onderdak verschaft. Sociale rechtvaardigheid en het milieu zullen centraal staan in de alternatieve debatten.


Eenrichtingsverkeer.

In tegenstelling tot zijn concurrent wil ‘Publiek Oog' transparant zijn en opent het zijn deuren zowel voor specialisten als het brede publiek. Dit platform voor expressie, zoals de organisatoren het zelf noemen, zal een onovertroffen zichtbaarheid geven aan de tientallen vertegenwoordigers van Noord en Zuid. Tijdens zeven conferenties kunnen ze uiting geven aan "hun grieven tegen de economische eenrichtingsglobalisering". Meer bepaald wil ‘Publiek Oog' zich niet uitspreken tegen globalisering op zich, maar wil het het feit aanklagen dat de huidige vorm van globalisering enkel ten goede komt aan de geïndustrialiseerde landen en aan bedrijven, en dit ten koste van de landen in het Zuiden en het milieu. De analyse van deze mechanismes vormt dan ook de hoofdbrok van dit tegenforum, met niet minder dan drie conferenties gewijd aan dit thema.

En dat is volgens Mathias Herfeldt niet meer dan logisch aangezien hun buur zich tot doel stelt de duizend belangrijkste transnationale groepen samen te brengen. Sommigen onder hen, zoals Nike en Rio Tinto, zijn gekend voor het exploiteren van de armsten of massale destructie van het leefmilieu. De coördinator van ‘Publiek Oog op Davos' klaagt eveneens aan dat het Wereld Economisch Forum door diens duistere lobbyingspraktijken bij de regeringshoofden die uitgenodig zijn op het forum, "de wereldpolitiek privatiseert en het liberaliseringsproces". Voor Herfeldt kan er geen twijfel over bestaan dat de enige doelstelling van het Wereld Economisch Forum "de versterking van de macht en winsten van de private economie" is.

De tien NGO's daarentegen eisen dat "de thema's van algemeen belang die bediscuteerd worden op het Wereld Economisch Forum en de grote richtlijnen die er vastgelegd worden" behandeld worden in "een ruimte die open en publiek is en die een democratische legitimiteit heeft".


Rekenen op de V.N.

Dit voor wat de vorm betreft. Fundamenteel strijden de NGO's om "het huidige liberaliseringsproces te herroepen" omdat dit volgens hen de enige manier is om "een economische ontwikkeling die echt bezorgd is om sociale en ecologische rechten" te verzekeren. Daarvoor, zo pleit Miriam Behrens, lid van Pro Natura, "is het noodzakelijk dwingende regels te hebben voor de bedrijven. De Verenigde Naties moeten de juridische bevoegdheden krijgen die
noodzakelijk zijn om een politiek kader vast te leggen dat duidelijk gericht is op de wereldwijde activiteiten van bedrijven".

Dit is zowel een sociale als een democratische noodzaak omdat "de economische lobbies niet de toestemming hebben om de wereld te regeren".

Met dit doel heeft een discussie over "de macht van de bedrijven en globaal beheer", voorzien voor 1 februari, als doelstelling de VN-conferentie voor duurzame ontwikkeling (Rio+10) die in september te Johannesburg plaats vindt, voor te bereiden. Op het menu: "het failliet van de
zelfregulering door de private sector en nieuwe manieren voor de regulering van multinationals".

Er staan ook conferentie-debatten over de dialoog tussen godsdiensten, de economische kritiek op de theorie van de vrijhandel en de gevolgen van de mondialisering voor vrouwen op het programma. Al deze debatten zullen het onderwerp vormen voor een publicatie die beschikbaar
zal zijn vanaf 6 februari.


Deze tekst vescheen eerder in Grain de Sable n°303 (25 Januari 2002). Inschrijven op deze electronische publicatie kan op <http://www.attac.org>. Deze tekst werd vertaald door Stijn Oosterlynck voor Attac-Vlaanderen.