arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tegengeluiden op het Oranjehuwelijk
by indymedia.nl (edited door Joeri) Sunday February 03, 2002 at 04:24 PM

Gecompileerd verslag over demonstraties tegen het huwelijk van Willem Alexander en Maxima, gister in Amsterdam.

Tegengeluiden op het...
1914.jpg, image/jpeg, 425x283

Bruidspaar getrakteerd op hels kabaal
Naar schatting 1500 demonstranten hebben op het Koningsplein rond de klok van 15.10 uur het koninklijke bruidspaar met een hels kabaal verwelkomd. Het lawaai van potten, pannen, deksels, fluitjes en boe-geroep overstemde de muziek van de fanfare die aan de gouden koets vooraf ging. Een groot deel van de betogers keerde het bruidspaar letterlijk de rug toe.

De lawaaidemonstratie vormde het hoogtepunt van de manifestatie van comite "Het Witte Plein". Om tien uur nam het programma een aanvang op het Koningsplein. Zo´n 250 mensen hoorden sprekers aan over de koninklijke privileges als de hofjacht en de extreem hoge uitkeringen. Het Koningsplein was opgefraaid met witte doeken en tientallen spandoeken.
Een groep van vijftig zogenaamde witte illegalen arriveerde rond de klok van elf uur. Een vertegenwoordiger van de groep vond het schandalig dat Maxima binnen de kortste keren genaturaliseerd is, terwijl mensen die hier al jaren gewerkt hebben het land dreigen te worden uitgezet. Actievoerders van het organiserende comite deelden duizenden programmakranten uit, met daarin bijdrages van Theo van Gogh en Freek de Jonge.
Rond half een stonden reeds honderden demonstranten langs de dranghekken aan het Singel, waar de gouden koets voorbij zou komen. Met potten en pannen werd een emotioneel geluid geproduceerd. Tegen de klok van een uur sloot een groep van 1250 betogers zich aan bij de voorste linie demonstranten.
De groep, waarvan velen het bruidspaar demonstratief de rug toekeerden, bracht een waanzinnig lawaaiconcert voort. De boel escaleerde bijna, nadat agenten in burger op het hoogtepunt van het protest een arrestatie verrichtten temidden van de woedende menigte. Een jongen zou een blikje bier (leeg?) hebben gegooid in de richting van de gouden koets.
Toen de Gouden Koets voorbijreed, klonken honderden pannen en potten (cacerolazo, zoals bij anti IMF protesten in Argentinië) uit solidariteit met de Argentijnse aktievoerders. De NOS camera bracht, wat volgens Maartje van Wegen een verfbommetje was, in beeld, dat uiteenspatte op het raam van de gouden koets. Een lakei begon het schoon te poetsen. Een persoon zou hier voor gearresteerd zijn.
Het aantal Oranjeklanten langs de route is veel lager dan verwacht.
Zodra de koets voorbij was trokken de demonstranten zich weer langzaam terug op het Koningsplein. Daar spraken onder andere senator Leo Platvoet em Thomas von der Dunk hun onvrede uit over de monarchie

Na afloop van de lawaaidemo tijdens de rijtoer van oranje (national sozialisten) en zorriegeta (junta fascisten) trokken veel mensen naar het hoofdbureau van de politie op de marnixstraat om daar met veel lawaai hun solidariteit met de vastzittende "dissidenten" (lees: "mensen die vastzaten wegens vrije meningsuiting tijdens de staatsmachtvertoning") te betonen.

Er zouden een zestal demonstranten gearresteerd zijn: 1 persoon wegens de verfbom op de koets,
1 persoon wegens het gooien van een tampon richting Maxima, 1 persoon wegens de kreet "lang leve de republiek, 2 personen wegens het uitdelen van de beeltenis van Willem en Maxima met een hakenkruis en nog 1 wegens belediging.

Vrijdag al werd er een demonstrant gearresteerd omdat hij foto´s van de door de Argentijnse junta vermoorde Argentijnen vertoonde voor het Paleis op de Dam. Tijdens zijn eenmansdemonstratie werd hij na een kwartier door vijf agenten in een politiebus afgevoerd.
Aanleiding voor het onder het stof halen van de foto´s was dat Willem Alexander openlijk had gesuggereerd dat verhalen over verdwijningen misschien wel helemaal niet waar zouden zijn.