arch/ive/ief (2000 - 2005)

PORTO ALEGRE 2002 : Dagverslag - Dag 0
by Marc Maes & Koen Stuyck (11.11.11) Saturday February 02, 2002 at 12:09 PM

* De Belgische delegatie blaast verzamelen * 100.000 mensen geloven in een andere wereld * Volgend jaar toch Porto Alegre III? * Dit jaar nog een Europees Forum?

PORTO ALEGRE 2002
c


31 januari
OPENING VAN HET WERELD SOCIAAL FORUM

>> MEER DAN 80 BELGISCHE DEELNEMERS VERZAMELEN VOOR DE AFTRAP VAN WSF
Het was een drukte van jewelste in de lobby van het Ritter hotel. Alle Belgische deelnemers verzamelden voor een eerste vergadering, anex persconferentie. Een kleine 100 vertegenwoordigers van de belangrijkste NGO?s waren er, samen met de twee grote vakbonden. Verder twee parlementsleden Di Rupo. Deze laatsten kwamen vooral luisteren. Leen Laenens (Agalev) en Ann Van Lancker (SP-A). Deze laatste sprak haar lof uit over de organisatie van het parlementair forum, dat telkens zal verzamelen in de namiddag, waardoor de parlementairen ?s ochtends nog steeds de verschillende workshops kunnen volgen. ?We willen hier vooral horen welke alternatieven worden voorgesteld, dat de beweging niet enkel kritiek kan geven is voor de meesten onder ons nu wel duidelijk,? aldus het parlememtslid. Zelfs twee regeringsleden waren van de partij: Olivier Deleuze en Elio Di Rupo. De vice-premier beperkte zijn tussenkomst tot het laten aanrukken van koffie op zijn kosten en Deleuze kon enkel betrapt worden op wat gefesel op de achtergrond.
Verschillende aanwezigen deden nog een duit in het Verhofstadt-zakje, de algemene teneur was dat de premier het blijkbaar nog niet had begrepen ­ in plaats van te komen luisteren wil hij de beweging komen toespreken..., dan moet hij ook maar op de blaren zitten. De aanwezige journalisten noteerden vlijtig wat er gezegd werd, afspraken werden gemaakt voor interviews, terwijl Dirk Barrez zich naar het perscentrum haastte om zijn opnames door te stralen, belde nog een journalist van Belga voor een interview. Tenslotte nog een groepsfoto in de regen en iedereen haast zich richting centrum voor de grote openingsmars.
>> 100.000 MENSEN GELOVEN IN EEN ANDERE WERELD
Regenen doet het niet meer wanneer we arriveren op het Glênio Perez plein, en de massa lijkt mee te vallen. Van overal echter stromen mensen toe, en wanneer we ons door het volk heen wringen en een blik werpen op de aanpalende Avenida Borges, stokt even onze adem: een onafzienbare stroom mensen strekt zich voor ons uit. Ettelijke vlaggen groen en rood, muziek en toespraken van op rijdende podia. De sfeer is uitgelaten, uitgesproken Latijns, en een hoopvolle verwachting bezwangert de lucht ­ iedereen voelt het. Onze jonge videoteam is niet te houden en doet een gooi naar het perfecte beeld ­ een schier onmogelijke opdracht ­ door zich een weg te zoeken naar de overhangende daken van waarop tientallen fotografen en cameraploegen trachten de mars op pellicule vast te leggen.
De stroom zet zich in beweging onder een opgefriste hemel met verspreid zonlicht ­ de Belgische delegatie voegt zich in en zo gaat het richting Praia de Bellas, waar een prachtige festivalweide ons wacht voor de officiële opening van het Forum. De foto?s spreken voor zich, het is een fenomenaal gebeuren, ruim 100.000 mensen van over heel de planeet die zeggen: ?já, het is mogelijk, die andere wereld! En wij gaan er aan werken.? Een niet mis te verstaan signaal.
De ondergaande zon verleent de invallende avond nog extra grandeur terwijl de feestende mens zijn tijd uit het oog verliest ­ maar velen onder ons hebben een zwaar programma voor de boeg en togen terug naar het hotel. De inhoud lonkt en het uur 7 zal snel slaan.

>> VOLGEND JAAR TOCH EEN PORTO ALEGRE III ?

Dit jaar zou het Wereld Sociaal Forum voor de laatste keer samen komen in Porto Alegre. Dat was tenminste de verwachting van wie het kon weten. Nadien zouden er eerder regionale fora worden georganiseerd. Maar ondetussen is dat niet meer zo zeker. De Porto Alegrianen hebben er blijkbaar toch wel zin in en zouden bereid zijn om het Forum volgend jaar nog eens over te doen (de plaatselijke middenstand is daar zeker niet tegen). Wie klaar staat de fakkel over te nemen dat zijn de Indiërs. WSF 2003 dus in Porto Alegre en WSF 2004 in India? We houden je op de hoogte!

>> DIT JAAR NOG EEN EUROPEES FORUM ?

Vandaag (donderdag 31 januari) kwamen de deelnemers aan het Forum Social Mundial samen in regionale bijeenkomsten. De European vulden de Theaterzaal van de PUC, de universiteit waar het hier allemaal doorgaat. Eerst was er een voorstellingsronde. Niet per persoon natuurlijk, maar per land. De Fransen zijn hier met 800, de Italianen met 1400. Als ik goed gevolgd heb vormen de Belgen de derde grootste groep, met een hondertal deelnemers. Dan volgen een aantal landen met een dertigtal deelnemers, enz. In totaal zouden we hier met zo?n 3000 Europeanen zijn. Opvallend is toch het Latijnse overwicht van de Europese deelnemers, heel weinig Britten, of Nederlanders bijvoorbeeld. Oost-Europeanen kan je helemaal op één hand tellen: er was maar één Rus, bijvoorbeeld, en ook maar één Turk die eerst beleefd vroeg of we vonden dat Turkije een Europees land was. ?Ja?, riep iedereen in koor.

Het tweede gedeelte van de vergadering ging over het plan om het volgende Wereld Sociaal Forum voor te bereiden met een Europees Sociaal Forum. Zowel de Fransen als de Italianen stelden zich al meteen kandidaat om dit ESF te organiseren. Bernard Cassen van ATTAC France hield een pleidooi voor Parijs, de Italianen dachten voornamelijk aan Genua, waar ze vorig jaar al meer dan 100.000 mensen op de been brachten. Het is zeker dat ze dat dit jaar opnieuw zouden kunnen. Ze willen met zo?n een grote bijeenkomst ook een duidelijk signaal geven aan Berlusconi. Maar voor we kiezen voor een plaats moeten we eerst kiezen voor een formule, vonden de meeste aanwezigen, wat willen we, een massabijeenkomst of een forum met zoveel mogelijk afgevaardigden van zoveel mogelijk bewegingen uit zoveel mogelijk Europese landen? Het voorstel om inspanningen te leveren om een brede Oost-Europese deelname te verzekeren vond grote bijval; en zoöok de idee om zeker de migrantenorganisaties en vluchtelingenorganisaties te betrekken en meteen ook organisaties uit de landen aan de overkant van de Middellandse Zee. Géén ?Fort Europa?-mentaliteit op dit forum, zoveel is zeker?

Aan het eind van de vergadering werd iedereen gevraagd om over de voorstellen nog eens goed na te denken. Tegen het einde van het Forum van Porto Alegre zouden dan al een aantal beslissingen kunnen vallen.

Marc Maes & Koen Stuyck