arch/ive/ief (2000 - 2005)

Overzicht van de eerste dag van wef-protesten
by nyc-indymedia (vertaald door Joeri) Friday February 01, 2002 at 11:13 AM
joericoppens@pandora.be

Netstrike legt de website van het WEF plat; massale politie-aanwezigheid; een anti-sweatshop-betoging; debatten; het van start gaan van twee tegentoppen

Onder massale politiebegeleiding is het wereld economisch forum gisteren van start gegaan in het centrum van Manhattan (New York). De WEF website is gecrasht door een netstrike rond 10u 's morgens. Een paar uur eerder werden zeven ACT-UP activisten gearresteerd wanneer ze het neerlaten van een spandoek aan het voorbereiden waren nabij het Canal en Greenwich.

800 a 1000 activisten verzamelden voor een arbeidersbetoging tegen sweatshops. Politie sloot de perimeter bij de hoofdopslagplaats van Gap (een kledingketen, beroemd om zn slavenarbeid) in het centrum om er de vreedzame betogers weg te houden. Honderden politiemensen waren ook gestationeerd bij Starbucks, McDonalds en andere multinationals in de stad.

Andere hoogtepunten van de dag waren: een debat met Ralph Nader (green party) en Patti Smith (dichteres/muzikante) over het WEF en de start van de twee tegentoppen (de studenten voor globale rechtvaardigheid-conferentie in de Colombia-universiteit en "het publieke oog op Davos" in het UN-Church Center)

Voor meer info (in het Engels), zie ook http://www.nyc.indymedia.org