arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wereld Sociaal Forum en 'Het Andere Davos'.
by Attac-Vlaanderen Wednesday January 30, 2002 at 02:49 AM

Met de aankomst van enkele leden van het Braziliaanse organiserend comité (gevestigd te Sao Paulo), stijgt een week voor de opening van het tweede Wereld Sociaal Forum (WSF) de publieke en mediatieke belangstelling voor dit evenement. Tijdens de eerste persconferentie, georganiseerd door de Braziliaanse en "gaucho" ("gaucho", adjectief dat de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul, waar de conferentie plaatsgrijpt, aanduidt - MH) comités, heeft Olivio Dutra, gouverneur van Rio Grande do Sul, de grote krachtlijnen van dit groots gebeuren uitgelegd.

VERANDERING GEWENST!

door Courrier de Genève
http://www.lecourrier.ch

Deze artikels worden gepubliceerd in het kader van de internationale samenwerking "FSM Direct"

Het WEF te New York? «L'Autre Davos» legt de wapens niet neer

CONFERENTIE «Antiterroristische oorlog», "sans-papiers" en alternatieven voor de neoliberale mondialisering. Ziehier het programma van de tweede uitgave van «L'Autre Davos» ("Het andere Davos"), dat op 26 januari plaats heeft te Zurich.

door SIMON PETITE

Het WEF (World Economic Forum) van Davos heeft het Zwitserse skioord ingeruild voor New York. «L'Autre Davos» blijft echter trouw aan Zwitserland. Zoals vorig jaar heeft het forum voor een andere mondialisering - georganiseerd in samenwerking met het Wereld Sociaal Forum van Porto Alegre -plaats te Zurich, op 26 januari.

«Dat de zogenaamde wereldleiders in Davos of New York samenkomen, verandert niets. De beweging tegen de mondialisering van het kapitaal van haar kant moet proberen haar eigen ritme, haar eigen agenda en haar eigen vergaderplaatsen te vinden», verklaart Peter Streckeisen, coördinator van de alternatieve bijeenkomst en lid van Attac-Zwitserland.

Sedert enige tijd vermenigvuldigen de regeringen, de internationale instellingen - Wereldbank, Internationaal Monetair Fonds of WHO – evenals het WEF de oproepen aan de civiele maatschappij en de «antimondialiseringsbewegingen». Een veertigtal NGO's werden aldus uitgenodigd in de Big Apple en Klaus Schwab, directeur van het WEF, verklaarde dat er tijdens de bijeenkomst in New-York gelegenheid zou zijn «voor andere standpunten om zich uit te drukken ».

ZICH NIET LATEN COÖPTEREREN

De promotoren van «L'Autre Davos» maken deel uit van de groep die categoriek weigert om aan dit spel deel te nemen. Attac-Zwitserland, benaderd door het WEF, zet de toon: «Onze ideeën en onze voorstellen richten zich tot de loontrekkenden, de onderdrukten, de meest behoeftigen en tot wie zonder rechten is.» Een aanpak die radicaal tegengesteld is aan een «dialoog» met de politieke of economische elites. Want «L'Autre Davos» beschouwt zichzelf als een discussieruimte van alternatieven voor de kapitalistische mondialisering en verdedigt de zelfstandige ontwikkeling van een autonome beweging die de verzuchtingen van de basis vertegenwoordigt. Volgens Peter Streckeisen hebben de avances van de economische en politieke "pausen" enkel de bedoeling wie de dialoog aanvaardt te coöpteren om wie hem weigert gemakkelijker te kunnen stigmatiseren en onderdrukken.

ARGENTINIË EN TERRORISME

Sedert de aanslagen van 11 september is «een andere wereld» meer dan ooit noodzakelijk. «Het eerste conflict van de 21ste eeuw», gevoerd door Washington, schendt inderdaad de democratische en sociale rechten van een groot deel van de wereldbevolking. Peter Streckeisen heeft aangekondigd dat «de dynamiek van de repressie ontketend onder het mom van de strijd tegen het terrorisme de rode draad van de conferentie zal vormen». Vanaf 19h30 brengt een ronde tafel getiteld «Strijd tegen het terrorisme: een nieuwe fase van de imperialistische overheersing?» onder meer de Pakistaanse schrijver Tariq Ali, Gilbert Achcar, journalist van Le Monde diplomatique, en de economist Charles-André Udry samen. Een steunboodschap van Pierre Bourdieu zal worden voorgelezen. Een workshop – met Paolo Gilardi, van de "Groupe pour une Suisse sans armée", en Winfried Wolf, neo-communistisch Duits parlementslid – analyseert de banden tussen mondialisering en oorlog.

Andere belangrijke gebeurtenis die het jaar 2001 getekend heeft: de crisis in Argentinië. Het failliet van de neoliberale wondermiddelen toegediend door het IMF wordt zorgvuldig geanalyseerd in het kader van de debatten over «de financiële wereld tegen de volkeren».

HONGER EN WINSTEN

De plaats van de openbare diensten en de precarisering van de loontrekkenden ten gevolge van bedrijfsherstruktureringen komen eveneens aan bod. Het probleem van de invloed van de multinationals wordt onder de loupe genomen aan de hand van twee voorbeelden: de winsten die de voedingsindustrie boekt dank zij de honger in de wereld, en «de rol van Nestlé en Coca-Cola in Colombia». Onder de deelnemers aan het debat de Columbiaanse syndicalist Edgar Paez. Tenslotte gaat een workshop in op de "sans-papiers".

Tijdens de vorige editie hebben ongeveer 1200 personen aan de debatten te Zurich deelgenomen. De organisatoren hopen dat de opkomst dit jaar niet lijdt onder het feit dat de aandacht op New York gericht zal zijn.

----------------------------------------------

Het tweede WSF wenst concrete alternatieven

PORTO ALEGRE. Eerste stappen van een Sociaal Forum geplaatst onder de banier van het pacifisme

Door JOSÉ GALLEGO / PORTO ALEGRE

Met de aankomst van enkele leden van het Braziliaanse organiserend comité, gevestigd te Sao Paulo, stijgt een week voor de opening van het tweede Wereld Sociaal Forum (WSF) de publieke en mediatieke belangstelling voor dit evenement. Tijdens de eerste persconferentie, georganiseerd door de Braziliaanse en gaucho comités, heeft Olivio Dutra, gouverneur van Rio Grande do Sul, de grote krachtlijen van dit groots gebeuren uitgelegd. Hij heeft verklaard dat «de vrede het centrale thema van deze tweede editie zal vormen, want de economie heeft er behoefte aan vrede voort te brengen, indien noodzakelijk door het wilde kapitalisme aan te vallen en door de fiscale paradijzen te vernietigen ».

Offensief gerichte woorden die de organisatoren in daden willen vertalen. Volgens Carlos Tiburcio de Oliveira, lid van Attac-Brazilië, zal het tweede WSF in de eerste plaats betrachten concrete voorstellen en leefbare alternatieven voor de grote wereldproblemen voort te brengen. Uitgaand van deze problemen heeft het Forum vier thematische krachtlijnen weerhouden: de produktie van rijkdom en sociale reproduktie, de toegang tot de rijkdommen, de bevestiging van de civiele maatschappij en van de openbare ruimte, politiek gezag en ethiek.

Zoals met de eerste editie worden parallel met het Wereld Sociaal Forum het Parlementaire Forum en het forum van de lokale besturen georganiseerd. Belangrijke nieuwigheden zijn voorzien: een Forum van magistraten en een voorbereidende ecologische bijeenkomst, consensueel «Rio+10» gedoopt. Naast de honderden meest verscheiden ateliers worden ook conferenties over voedselveiligheid en over landbouwhervorming georganiseerd, evenals een bijeenkomst van jongeren (op de internationale camping).

De Oliveira heeft eveneens meegedeeld dat er onderhandelingen lopen om een teleconferentie te organiseren met vertegenwoordigers van het World Economic Forum, die op hetzelfde moment bijeenkomen te New York. Leden van andere instituties, zoals het Internationaal Monetair Fonds, zouden eveneens aan deze uitzending kunnen deelnemen.

(vertaling: Michel Huysseune; voor Attac-Vlaanderen)