arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vaarwel Bourdieu.
by Attac-Vlaanderen Tuesday January 29, 2002 at 11:56 PM

Een communique van Attac-Frankrijk naar aanleiding van het overlijden van Pierre Bourdieu.

-Communiqué van Attac France.-

Vaarwel Bourdieu

Het heengaan van Pierre Bourdieu is een vreselijke slag voor het intellectuele en sociale leven van ons land. Veeleisend als hij was, heeft Pierre Bourdieu langdurig gewerkt rond de productie van ongelijkheid, of deze nu sociaal, cultureel of sexistisch van aard was. In tegenstelling tot het imago van de beschermde intellectueel in zijn ivoren toren, plaatste Bourdieu zijn onderzoek temidden de sociale strijd. Tijdens de gebeurtenissen in de winter 1995-96, hield hij de eer van de Franse intellectuelen op door zich in te schrijven in een traditie van genereus en solidair engagement zonder toegevingen, onder meer door de leiding van de sociale beweging te animeren. Pierre Bourdieu was ook één van de oprichters van onze beweging via zijn uitgeverij. Zijn overlijden verdriet en kwetst ons. Attac betuigt zijn medeleven aan zijn naasten, aan zijn familie en aan al diegenen die, door hun talrijke engagementen, zijn vrienden geworden waren, compagnons in de zoektocht naar sociale rechtvaardigheid.

Sympathie- en rouwberichten zoals de hiernavolgende stromen binnen op de diverse e-lijsten.

"Enkel een respectvolle groet in de herinnering van de mens en strijder Pierre Bourdieu."

"BOURDIEU, te zeldzaam. Bij het heengaan van de socioloog Pierre Bourdieu blijft de herinnering aan zijn discrete en aandachtige aanwezigheid op de ‘Réveillons du 1er mai', die sinds 6 jaar voor het Parijse beurspaleis gehouden worden – een idee uit Nantes– voor de Tobintaks en tegen de dictatuur van de financiële criminaliteit. Pierre Bourdieu was (samen met Susan George en Bernard Langlois) één van de zeldzame Parijse personaliteiten van de militante beweging die zich beschikbaar en ontvankelijk toonden voor originele initiatieven vanuit de basis. Wij zullen hem erg missen en we zullen op bescheiden wijze proberen zijn kritisch werk aan de zijde van de minstbedeelden, de onderdrukten en al de slachtoffers van het "symbolisch geweld", voort te zetten."

"Wij zijn allen wezen! Pierre Bourdieu heeft ons verlaten. Moge zijn voorbeeld ons de kracht schenken om verder te strijden voor rechtvaardigheid."

Voor teksten van Pierre Bourdieu verwijzen we u naar http://rezo.net/