arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mayday 2001, Rob "Ruckus" Middaugh 3 jaar in gevangenis
by anarchist black cross - gent Tuesday January 29, 2002 at 09:05 PM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2

Op 15 november ll. werd anarchist Robert Middaugh veroordeeld tot 3 jaar effectieve gevangenisstraf voor zijn aandeel in de 1 Mei actie vorig jaar in Long Beach, Californië. De politie viel toen een bijeenkomst aan van zo'n 200 anarchisten waarbij verschillende mensen gewond raakten en er zowat honderd werden gearresteerd. Van hen zijn er reeds verschillenden veroordeeld tot voorwaardelijke straffen, nog zes anderen moeten binnenkort voorkomen.

Sinds jaren trachten anarchisten van 1 Mei opnieuw een strijddag te maken en wijzen zij erop dat die dag door de internationale arbeidersbeweging gekozen werd als "Dag van de Arbeid" ook ter nagedachtenis van de Haymarket martelaren (In 1886 werden in Chicago een aantal anarchisten, actief in de stakersbeweging voor de achturen-werkdag, beschuldigd van een aanslag en ter dood veroordeeld - later bleken zij onschuldig te zijn). Zo is het ook sinds de oproep van een aantal anarchistische groepen in 1995 een internationale actiedag tegen de kapitalistische globalisering geworden. Ook vorig jaar vonden er op 1 Mei verschillende acties plaats over heel de wereld. In Long Beach, Californië, verzamelden zich zo'n 200 anarchisten voor een soort reclaim the streets actie. Hoewel de optocht volledig geweldloos verliep, werd ze brutaal aangevallen door de politie die er stevig op los sloeg met de wapenstok, pepperspray gebruikte, traangas en zelfs rubberkogels afvuurde. Ook gewone omstaanders en indymedia-reporters deelden in de klappen, en tientallen mensen dienden gewond te worden afgevoerd. Bijna honderd mensen werden gearresteerd.
De meesten van hen werden beschuldigd van feiten zoals "weigering een bevel op te volgen" en "aanzetten tot oproer", Robert Middaugh en een handvol anderen werden beschuldigd van ernstigere misdrijven zoals "geweldpleging op een politieagent". Gedurende de hele periode tussen 1 Mei en de processen werden verschillende individuen die zich met de zaak bezig hielden, alsook de advocaten, voortdurend lastig gevallen door de politie. De meesten kregen uiteindelijk een jaar voorwaardelijk en gemeenschapsdienst, maar voor Rob Middaugh hadden ze duidelijk iets anders in petto.

Op zijn proces op 17 november 2001 smeet de openbare aanklager Rob Middaugh onmiddellijk alles voor de voeten: geweldpleging, weigering een politieman te gehoorzamen, bendevorming met het oog op het plegen van een misdaad en oproer. Dit alles zou hem 14 jaar en tien maanden kunnen kosten. Daarenboven had Robert eerder reeds een voorwaardelijke straf opgelopen voor "geweldpleging" tijdens de protesten op de Democratische conventie in Los Angeles. Met deze veroordeling had hij ook een ‘strike' gekregen (de beruchte "3 strikes and you're out"- wet waardoor je bij een derde veroordeling 25 jaar tot levenslang in de gevangenis vliegt!). Voor het breken van zijn parool riskeerde hij nog eens 3 jaar. In totaal riskeerde hij dus 17 jaar gevangenisstraf!
Nu had justitie zelf gezegd dat er weinig of geen bewijzen waren om Robert te veroordelen voor zijn aandeel in de Mayday gebeurtenissen, maar men zou er voor zorgen dat hij zeker zou hangen voor zijn paroolverbreking. Robert kreeg van de rechter dan de keuze: of 17 jaar plus een ‘strike' of - mits een bekentenis - 3 jaar en een ‘strike'. Voor die keuze gesteld koos Middaugh voor de 3 jaar en het gerecht liet alle beschuldigingen vallen behalve de paroolverbreking en de geweldpleging op een politieman. Hij kreeg voor beide 3 jaar (gelijktijdig te zitten), én een tweede ‘strike'. D.w.z. dat als hij nogmaals een veroordeling oploopt hij 25 jaar tot levenslang zit. De openbare aanklager stelde het heel duidelijk: eens vrij na 3 jaar, heeft hij de keuze: ofwel een brave burger worden, ofwel de staat verlaten. Of, hoe de ‘3 strikes-law' gebruikt wordt om politieke activisten te verlammen…
Robert Middaugh wil iedereen danken voor de steun die hem werd gegeven. Hij wil in de gevangenis beginnen te schrijven en zijn politieke activiteiten verder zetten. Voorheen was hij o.m. actief in de Amerikaans-Indiaanse beweging in Nevada, Arizona, en Californië en in de Ward Valley en Nevada Test site campagnes. Hij denkt ook dat zijn veroordeling een getuigenis kan zijn voor de strijd tegen de 3-strikes wetten in Californië en wil hierrond werken.
Robert werd recent overgeplaatst, je kan hem schrijven op het volgende adres:

Rob Middaugh #6859467
P.O. Box 5000
Delano, CA 93216-5000
USA