arch/ive/ief (2000 - 2005)

Van BOMspotting naar bomSTOPing
by Bomspotting vzw. Tuesday January 29, 2002 at 05:55 PM
bomspotting@vredesactie.be 03/281.68.39

Kernwapens de wereld uit! BomSpotting in Kleine Brogel, hoe zit het? * Wat is er voor dit jaar gepland? * Hoe kan ik eraan meedoen? * Hoe kan ik mij erop voorbereiden? * Waarom een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid? * Hoe houden we dat geweldloos? * Wat zegt u, daarna bomSTopping? Wat betekent dat? Op 23 maart verneemt u er alles over.

Van BOMspotting naar...
bomb-logo-picnl.gif, image/gif, 471x324

Wij verwachten u tussen 14u en 19u in Brussel in De Markten. U wordt rondgeleid in de kernwapencampagne van het Forum voor Vredesactie en Voor Moeder Aarde.
Tussen 14u en 16u hebben we het in werkgroepen over training geweldloze actie, regionale mobilisatie, buitenlandse kernwapenacties enzovoort.

Om 16.30u confronteren we onze regering en parlementsleden met de vraag waarom die kernwapens daar nog steeds liggen. Het wordt een debat met de zaal. Ook de procureur zullen we vragen waarom hij geen onderzoeksdaden onderneemt tegen de opslag en gebruik van 10 illegale kernwapens in ons land.
Wil u er meer over weten? Hebt U vragen, wilt u meewerken? Kom dan langs op 23 maart.

==========

"Iedereen die weet heeft van illegale activiteiten en de mogelijkheid heeft hiertegen op te komen, is volgens de internationale rechtsregels een potentieel misdadiger, tenzij die persoon maatregelen neemt om de misdaad te voorkomen." (citaat uit het vonnis van het Tokio-tribunaal, waar de Japanse oorlogsmisdadigers uit WO II berecht werden)

Wel, wij weten van illegale praktijken en willen al het mogelijke doen om deze misdaad te voorkomen.
Het is al tot in den treure herhaald: op 8 juli 1996 verklaarde het Internationaal Gerechtshof van Den Haag, op vraag van de Verenigde Naties, dat het dreigen met en het gebruik van kernwapens ONWETTIG is.

Op de militaire basis van Kleine Brogel liggen 10 kernwapens. En onze regering weigert zich in regel te stellen met het internationaal recht.
Kernwapens zijn de meest destructieve wapens ooit ontwikkeld. Dat we die weg willen, is niet meer dan redelijk. Kernwapens hebben na de Koude-Oorlog een nieuwe militaire functie gekregen. Ook vandaag wordt het gebruik van kernwapens overwogen. Bovendien dreigt er een nieuwe kernwapenwedloop als de Amerikanen blijven doorgaan met hun plannen voor het rakettenschild.

Wij willen dat België z'n kernwapens terugstuurt.Wij willen dat België pleit voor een NAVO zonder kernwapens. Kort gezegd: wij willen die kernwapens de wereld uit.
De voorbije jaren stapten meer dan 1000 mensen zonder toestemming over de omheining van de militaire basis van Kleine Brogel om kernwapens voor de rechtbank te brengen. Onder hen verschillende parlementsleden. De dagen voor en na de laatste Bomspotting-actie bulkten de media van beloftes van bewindslieden . Maar tot op vandaag blijft een echt resultaat uit.
De procureur weigert een onderzoek in te stellen naar de illegaliteit van kernwapens. De overheid zwijgt.
En wat nu?

Doorgaan. Op 23 maart lanceren we de nieuwe campagne ‘Van bomSpotting naar bomSTopping'.

Noteer alvast 5 oktober 2002 in uw agenda. Dan plannen we de laatste BomSpotting op de militaire basis van Kleine Brogel. Vanuit het hele land zullen regionale groepen zich voorbereiden. Het wordt ‘de laatste' bomSpotting. Als onze overheid daarna nog niet bereid is om de kernwapens terug te sturen en zo het het Internationaal Recht toepast, dan zien wij ons verplicht om over te gaan tot effectieve ontwapeningsacties: bomSTopping. Geweldloos. Natuurlijk.
Het klinkt eenvoudiger dan het is. Op de startdag op 23 maart doen we alles uit de doeken. En we heffen het glas op een nieuwe sterke actiecampagne.
Wij verwachten u.

==========

Praktisch:
Zaterdag 23 maart, van 14u tot 19u
De Markten, Oude Graanmarkt , 1000 Brussel
Meer info: Forum voor Vredesactie en Voor Moeder Aarde, tel.03/281.68.39, bomspotting@vredesactie.be, http://www.vredesactie.be of http://www.motherearth.org
Een organisatie van Bomspotting vzw.