arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zweden : Ouders protesteren tegen zware straffen
by (Petra Kanvall, GP, translated by Anton Andre Wednesday January 23, 2002 at 06:13 PM

Zo`n 40 ouders van activisten die deelnamen aan de protesten in Gotheborg in juni 2001, gaven zich dinsdag vrijwillig aan. Ze deden dit als protest tegen de zware straffen die het zogenaamde `informatie agentschap`, een groep jongeren dat actief was tijdens de protesten, kreeg.

De jongeren werden tot drie a vier jaar gevangenis veroordeeld voor het bijeenzamelen van informatie bij de massamedia, door eigen waarnemingen en door het luisteren van politieradio`s. Deze informatie werd via GSM en SMSjes doorgeven aan de andere demonstranten.
Vorige week kwam deze zaak voor.
De straffen zijn verschrikkelijk zwaar. "We vonden dat we er tegen moesten protesteren", zegt Margreth Heirås, ouder en initiatiefnemer van de actie.
Het protest klaagt enerzijds de lengte van de straffen aan en anderzijds het feit dat de jongeren als een groep werden gestraft en dat geen enkele zaak individueel werd bekeken.

Zoals veel andere ouders was Margreth Heirås ook op straat tijdens de EU top in Gothenburg. Toen de Hvidtfeldtska school werd omsingeld, belde ze rond naar kennissen en moedigde ze hen aan om de school en de omsingeling te observeren. Margreth zegt dat ze net hetzelfde deed als de jonge mensen die informatie doospeelde tijdens de protesten.
"Als zij crimineel zijn, ben ik het ook", zegt ze en verder:
"Informatie centrums hebben altijd bestaan tijdens demonstraties. In mijn tijd hadden we dat ook. Toen hadden we weliswaar geen GSM`s, maar we belden elkaar op via telefoonlijsten."
De politie getuigde op dinsdagnamiddag om 16:00.
De ouders die deelnamen aan de actie, maakten deel uit van
"Ouders 2001", een groep dat gevormd werd na de EU top om de jongeren die problemen kregen met het gerecht, te helpen.