arch/ive/ief (2000 - 2005)

De finse MEPs: Het Fins systeem van burgerdienst straft gewetensbezwaarden
by Voor Moeder Aarde Wednesday January 23, 2002 at 04:29 PM
international@motherearth.org

De twee groene leden van het Europees Parlement Heidi Hautala en Matti Wuori wijzen erop dat de duur van de Finse burgerdienst een straf uitmaakt. Ze hopen dat er een einde komt aan de gevangenzetting van gewetensbezwaarden.

Leden van het Europees Parlement Heidi Hautala en Matti Wuori:
Het Fins systeem van burgerdienst straft gewetensbezwaarden

Op 16 januari verwierp het Belgisch Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen de asielaanvraag van de Finse gewetensbezwaarde Jussi Hermaja. Hermaja vroeg asiel aan bij het vreemdelingenbureau in Brussel in oktober 2001. De reden voor zijn asielaanvraag was dat Mr Hermaja was veroordeeld tot 197 dagen gevangenisstraf omdat hij weigerde zijn burgerdienst te vervullen.
De leden van het Europees Parlement Heidi Hautala en Matti Wuori stippen aan dat deze zaak de slechte behandeling van Finse gewetensbezwaarden internationale bekendheid heeft gegeven. De twee Europarlementariërs wijzen erop dat de duur van de Finse burgerdienst een straf uitmaakt. Ze hopen dat er een einde komt aan de gevangenzetting van gewetensbezwaarden. Ook Amnesty International heeft campagne gevoerd voor Finse gewetensbezwaarden. Finland is het enige land in de Europese Unie dat op dit ogenblik politieke gevangenen heeft. Mr Hermaja heeft laten weten dat hij bereid is naar Finland terug te keren als de duur van de burgerdienst ingekort wordt.
De Finse student Jussi Hermaja uit Jyväskylä koos voor burgerdienst in juni 1998 toen hij de traditionele legerdienst weigerde omwille van zijn pacifistische overtuiging. Een jaar later weigerde hij burgerdienst te vervullen omwille van de onredelijke duur. In Finland duurt de burgerdienst momenteel 13 maanden, meer dan het dubbele van de gewone legerdienst (6 maanden. Met zijn weigering begon Mr Hermaja een juridisch gevecht dat twee jaar aansleepte en dat eindigde met een veroordeling tot gevangenisstraf in de zomer van 2001. Op dat ogenblik besloot Mr Hermaja asiel aan te vragen in België, het enige land in de EU dat aanvragen voor politiek asiel behandelt op een individuele basis, ongeacht het feit of de aanvrager uit een "veilig" land komt of uit een "ander" land.
De vredesactivisten in België hebben Mr Hermaja geholpen bij de asielprocedure, bijvoorbeeld door te zorgen voor een advocaat voor hem. In eerste instantie werd de asielaanvraag van Mr Hermaja afgewezen in oktober 2001, en de 16de januari verwierp het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen op zijn beurt de asielaanvraag. Mr Hermaja