arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nederlanders vogelvrij verklaard?
by Frans Daskadier Monday January 07, 2002 at 03:30 PM
doofpot@battl.nl

Dat het buitenlands beleid van ons soevereine landje zich in hoge mate laat bepalen door richtlijnen uit de Verenigde Staten, was al langer duidelijk. Hoe manmoedig premier Kok ook zijn best deed de schijn op te houden toen hem gevraagd werd of Nederland eigenlijk wel de keuze had om zich niet achter de VS te scharen, in de werkelijkheid bestaat die keuze alleen in theorie. Nieuw mag heten dat nu ook het binnenlands beleid onder invloed van onze Amerikaanse strijdmakkers lijkt te komen.

Waar we in het kader van de strijd tegen het terrorisme hand- en spandiensten verlenen lijkt zich dit nu te gaan uitbreiden naar de ‘oorlog tegen drugs'. Zonder slag of stoot is de Nederlandse regering bereidt twee landgenoten uit te leveren aan een land waarvan de drugswetgeving en de handhaving daarvan toch op zijn minst dubieus genoemd mogen worden.

Hoewel de kritiek op dit moment slechts lijkt te komen van de advocaten van de desbetreffende verdachten, kan het de opmerkzame volger van het nieuws toch niet zijn ontgaan dat de rechtsbescherming van Nederlandse staatsburgers door dit vonnis op een ongekende wijze wordt uitgehold.
Het is blijkbaar voldoende dat een ‘getuige' in Amerika tegen beloning iemand aanwijst op een foto in een muziekblad. Dat het onderzoek in Nederland tegen de zgn. verdachte niets heeft opgeleverd, en dat vervolging hier ter plaatse dus niet mogelijk zou zijn, doet blijkbaar niet ter zake. Dat de Amerikaanse justitie niet bereid is de Nederlandse rechtbank of verdediging inzage in de bewijsvoering te geven, ondanks een vonnis van de rechter waarin dit verzocht is, wordt ook al niet van belang geacht. De Amerikanen zeggen reden te hebben de twee te verdenken en daarmee is de kous af.
Rechtsbescherming en staatsburgerschap moeten wijken voor de mogelijkheid om bij onze grootste bondgenoot een wit voetje te halen. Het is momenteel natuurlijk geen tijd voor kritiek.

Het gemak waarmee de Nederlandse autoriteiten hebben besloten om Nederlandse staatsburgers uit te leveren aan een land dat er zelf niet over peinst haar burgers uit te leveren, zou op zijn minst de wenkbrauwen moeten doen fronzen. Een overheid die echter op gronden zoals in deze zaak tot uitlevering over gaat, levert daarmee niet alleen de verdachten uit, maar al zijn burgers over. Want elke Nederlands staatsburger is na dit vonnis overgeleverd aan de grillen van het justitieel apparaat in de VS. En die gedachte is meer ‘chilling' dan welke drugs ook.

Frans Daskadier
Amsterdam / 07.01.02

Frans Daskadier is columnist van het webzine BATTL.nl waar ook Jeroen Olyslaegers, Barry Smit en Serge van Duijnhoven de toestand in de wereld van commentaar voorzien.