arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gevreesde DOPS terug geïnstalleerd in São Paulo
by Jan Weyn Thursday December 27, 2001 at 09:25 PM
vinum@pandora.be

Gevreesde DOPS terug geïnstalleerd in São Paulo DOPS (Delegacia de Ordem Política e Social), geheime dienst onder de Braziliaanse dictatuur in de jaren '70 en '80 van de 20e eeuw.

Gevreesde DOPS terug geïnstalleerd in São Paulo

DOPS (Delegacia de Ordem Política e Social), geheime dienst onder de Braziliaanse dictatuur in de jaren '70 en '80 van de 20e eeuw.

Sinds de DOPS door gouverneur Franco Montoro in 1983 ontmanteld werd beschikte de politie van São Paulo niet meer over een geheime dienst. Begin 2000 werd onder impuls van Mário Covas besloten de DOPS terug op te richten onder de naam GRADI (Grupo de Repressão e Análise dos Delitos de Intôlerancia) en dit zonder in enige mate rekening te houden met de politieke impact van dit initiatief. Dit met de bedoeling "strategische informatie" te verzamelen. Deze nieuwe dienst houdt zich nu reeds bezig met onderzoek en monitoring van de Braziliaanse "anti-globalisten"
Op 9/3/2000 kondigde de secretaris van de openbare veiligheid, Marco Petreluzzi, de oprichting van GRADI aan. Deze dienst houdt zich uitsluitend bezig met de verzameling van informatie over "misdaden van onverdraagzaamheid". Een uitgebreid begrip dat zeer veel ladingen dekt. Deze geniale omschrijving gaat zelfs zo ver dat dit ondersteund en toegejuicht werd door groepen die zich bezighouden met de verdediging van mensenrechten, door groeperingen van homosexuelen en van zwarten!
Deze dienst werd opgericht enkele weken nadat Edson Neri door skinheads vermoord werd op de Praça da República. Officiëel werd hij opgericht om groeperingen van fascisten, neonazis, homofoben en bevooroordeelden in het algemeen in het oog te houden.
Zie ook de officiële website van de GRADI : http://www.seguranca.sp.gov.br/gradi/default.asp
Voor verdere lektuur zie ook Indymedia Brazil: http://www.midiaindependente.org