arch/ive/ief (2000 - 2005)

NAVO terreur tegen hulpverleners
by Islamitisch Doc & Info Centrum Friday December 21, 2001 at 04:15 PM
idic@pandora.be 0495/613.523 p/a P.O. Box 85, 9000 Gent 1 Belgium

Gecoördineerde en vaak gewelddadige NAVO-terreur in Albanië, Kosovo en de VSA tegen humanitaire hulporganisaties. Arrestanten dagenlang "verdwenen". Werking hulporganisaties wordt onmogelijk gemaakt. Haatcampagne in locale media tegen vnl. Islamitische hulporganisaties.

Westers (NAVO & Co) optreden tegen humanitaire hulpverleners

Updates: zie onderaan


Source: Field correspondents
Date: Sat, 15 Dec 2001 16:40:59
Subject: Assets of Global Relief Foundation Frozen
Language: Dutch (English most below; attachment in English)
Info: http://groups.yahoo.com/group/ROAT/
mailto:ROAT@yahoogroups.com

Related sites: http://www.grf.org/intro.swf


- Via onze verslaggevers ter plaatse -

Donderdag 13 december: in de brievenbussen van een klein Kosovaaks dorpje wordt een pamflet gepost. Uitgever: een Servische studentenclub, als je het moet geloven. Doel: de hulporganisaties met een Islamitische achtergrond bekladden en de mensen tegen ze opzetten zodat ze weggepest worden uit de regio. (Zie bestand in bijlage Tract.doc).

Vrijdag 14 december. 10 uur. Vele duizenden kilometers van Kosovo verwijderd. De bureaus van de Amerikaanse afdeling van de hulpverleningsorganisatie "Global Relief Fund" (GRF) worden bestormd, leeggehaald en één van de bestuurders, Rabbih Haddad werd meegenomen voor ondervraging. Tot heden hebben we geen zekerheid over Rabbih Haddad's lot.

Zelfde dag; na het vrijdaggebed. Kosovo. Alle toegangswegen tot het stadje Djakova worden afgesloten door Franse troepen. In de minuten die volgen wordt een raid uitgevoerd tegen drie hulpverleningsorganisaties waaronder ook hier GRF. Alles wat niet te heet of te zwaar is wordt meegenomen als mogelijk bewarend materiaal. Gesloten deuren waarvan men de sleutels aanbood werden toch ingebeukt .... De ravage die de Franse troepen aanrichten is groot.

De directeur, Ahmed Hameed, en de hoofddokter, Dr Abdul Rasaq, worden gevangen genomen en afgevoerd. Ook aangaande deze twee mannen heeft niemand tot op heden bericht ontvangen. Een "onrustwekkende verdwijning" heet in België maar hier, in gebied onder UN/NAVO-gezag, kent men die term niet. Een reden voor hun aanhouding werd tot op heden niet gegeven.

Een advokaat die de zaak wil opvolgen slaagt er niet in te weten te komen waar haar clienten gevangen gehouden worden. Geruchten doen de ronde dat de hulpverleners gesignaleerd zijn in een Amerikaans militairkamp alwaar ze ondervraagt zouden worden.

De echtgenotes van de twee verdwenen mannen deden navraag bij de UNMIK. Dit is de internationale politiemacht. Hun hoop om toch maar iets over het lot van hun echtgenoten te vernemen was ijdel. Van de UNMIK politiemacht, samengesteld uit leden afkomstig uit verschillende landen, kregen ze enkel te horen dat UNMIK HELEMAAL NIETS KAN DOEN. Toen de vrouwen daarop klacht wilden neerleggen was dit eveneens onmogelijk ! De komst van NAVO-troepen heeft de rechtszekerheid nog niet verbeterd.


Een soortgelijk scenario vond plaats in Albanië. Ongeveer tegelijkertijd met de operaties in de VSA en in Kosovo. Ook in Albanië vielen buitenlandse troepen uit NAVO-landen de kantoren van de GRF-hulporganisatie binnen. En ook daar werd een groot deel van de inboedel vernield of in beslag genomen.

De directeur van GRF-Albanië werd opgepakt. Na het GRF kantoor overhoop gehaald te hebben was het de beurt aan de privewoonst van de directeur. Volkomen onschuldige documenten die echter noodzakelijk zijn om de hulpverlening te kunnen organiseren (adresbestanden, facturen ed.) werden in beslag genomen.
De bestuurder van de hulpverleningsorganisatie werd vervolgens uren lang ondervraagt en uiteindelijk vrijgelaten. Dit echter enkel onder voorwaarde dat hij zich daags nadien terug kwam melden bij de NAVO-troepen.

Een dergelijk autoritair en volkomen onterecht en ongemotiveerd optreden van de bezettingsmacht is één van de taktieken gebruikt om een normale werking van de hulpverlening onmogelijk te maken. Vraag is of de NAVO-troepen een mandaat hebben om dergelijke acties te ontplooien. Onder wiens controle staan de militairen? Wie geeft hen de orders om raids en arrestaties uit te voeren bij die verschillende humanitaire organisaties?

Bij de ondervragingen in Albanië was een Amerikaan aanwezig. Waar die man zich situeert met rang en stand is niet duidelijk. Was het een NAVO-militair, een CIA-agent of nog wat anders? Wie zijn de opdrachtgevers achter deze akties?
Na afloop van het verhoor werd de GRF-directeur verteld dat hem, als persoon, niets ten laste kon gelegd worden. Als hij zich braaf terug bij de soldaten zou aanbieden zou hij volgende week het in beslag genomen materiaal terug kunnen krijgen, werd hem gezegd.


Vraag is of het optreden van de NAVO-troepen zich niet verder zal richten op het defacto onmogelijk maken van de hulpverlening aan de locale bevolking. Dan toch, in aanvang, bij die organisaties waarin moslims werkzaam zijn. Intussen heeft het er alles weg van dat men probeert om één of andere vorm van "bewijsmateriaal" te fabriceren zodat de werking van de verschillende op het terrein aktieve afdelingen van GRF gehinderd worden of lam komen te liggen. Dit is een ramp voor de bevolking nu net de winterhulp (kleding !) verdeeld wordt.
Ook de onderlinge en noodzakelijke samenwerking tussen de verschillende afdelingen van GRF (coördinatie is essentiëel bij het opzetten van hulpverlening) wordt bijna onmogelijk gemaakt.

De onderlinge solidariteit tussen de verschillende hulpverleningsorganisaties, ongeacht hun achtergrond, werd door het NAVO optreden op de proef gesteld. Of dat was toch mogelijk de bedoeling: door het uitvoeren van de raids de geviseerde organisatie op het terrein en internationaal isolleren. Het NAVO-commando schijnt zich hier echter vergist te hebben: zowel de locale bevolking als vanuit verschillende andere hulpverleningsorganisaties worden openlijk vragen gesteld over het optreden van de militairebezettingsmacht en de Amerikaanse autoriteiten.

Binnen de UNMIK politiemacht, - volledig opzij geschoven door de NAVO-soldaten -, worden eveneens vragen gesteld over hun eigen rol en over de aard van de bezetting. Het optreden van de NAVO-troepen schijnt een eerder positieve invloed te hebben op de banden van UNMIK-leden met de locale bevolking. Mogelijk komt dit voort omdat beiden zich buitenspel gezet voelen en iedereen zich vragen stelt bij het ondermijnen van de humanitaire hulpverlening onder het mom van de strijd teggen terreurnetwerken.


Het is geweten dat de NAVO al jaren oefent in "conflictbeheersing". Hierbij traint ze haar soldaten in Holywood-achtige decors - in Noord-Ierland en zelfs in Nederland eens in een echt "decor"... - bestaande uit woonhuizen. De troepen wordt er b.v. aangeleerd hoe ze traangasgrantaten in keldergaten moeten smijten om de bewoners uit te roken. Er wordt geoefend op het intrappen van deuren, het 'neutraliseren' van zowel huisdieren (het hondje) en bewoners die hun krant aan het lezen zijn (het kan ook een handleiding zijn om een bom te maken natuurlijk).
Het gaat dus over NAVO-oefeningen gericht tegen een burgerbevolking. Het effectief inzetten van een leger tegen een ongewapende bevolking is een schending van de fameuze Geneefse verdragen m.b.t. oorlogsvoering. Dit blijft overeind ondanks dat in het NAVO-verdrag de inzetbaarheid van troepen geoorlooft wordt geacht zowel bij buitenlandse als bij binnenlandse "dreiging" (bv. stakingen). Over het recente optreden van de NAVO-troepen in de Balkan valt dus op zijn minst heel wat te zeggen.

Het schijnbaar gecoördineerde internationale (para)militaire optreden; zowel in de VSA als in Albanië en Kosovo werden bijna gelijktijdig raids uitgevoerd; verliep zoals ingeoefend. Complete "action-movie": scenes met uit helicopters aan koorden naar beneden zoevende paras die met een zwiep door je raam in je living binnenzwieren. De verstijfde bewoners werden tegen de grond gesmakt terwijl ze een een wapen tegen het hoofd gedrukt kregen. Is dat NAVO-peacekeeping? Humanitaire hulpverleners op een dergelijke manier "verrassen"?

Om de jacht op moslimshulpverleners kracht bij te zetten, of om hun eigen testosterongehalte vorm te geven, werd met een stormram een deurtje ingebeukt. Dit terwijl de bewoner, die de sleutel aanbood, op de grond werd gesmakt en af werd geblaft. Volkomen 'out of proportion' NAVO-optreden.

Het lijkt al maar meer op een kruistocht tegen moslims - vandaag rekent men af met de
hulpverleners - en tegen alles en iedereen die niet - op Amerikaanse tekentafels ontworpen -
in de Westers-pas loopt. Wat zo'n gewelddadig, supra-legaal, optreden van doen heeft met
terreurbestrijding en de verdediging van democratische waarden, is zeer de vraag.


Ibrahim Hublou
Verontruste Hulpverleners tegen Terreur
Relief Organizations against Terror
http://groups.yahoo.com/group/ROAT/
mailto:ROAT@yahoogroups.com

See also:
http://www.grf.org/
http://groups.yahoo.com/group/hvdi/message/506
----------------------------------------------------------

UPDATES :
----------
http://groups.yahoo.com/group/hvdi/message/510
http://groups.yahoo.com/group/hvdi/message/511
...