arch/ive/ief (2000 - 2005)

Internationale meeting D14: de halve wereld getuigt
by Pol De Vos Saturday December 15, 2001 at 05:25 PM

Activisten uit 4 continenten getuigen over hun gevecht tegen de imperialistische globalisering en voor vrede. Een kleine 1000 aanwezigen luisteren geboeid en laten zich meeslepen door palestijnse muziek en de strijdliederen van het "Front Musical d'Intervention" (FMI) uit Parijs.

FMI-delegatie oogst veel succes

Tegen de achtergrond van een prachtige reproductie van Pablo Picasso's Guernica, over de verschrikkingen van de oorlog, getuigen activisten uit 4 continenten over hun gevecht tegen de imperialistische globalisering en voor vrede. Een kleine 1000 aanwezigen luisteren geboeid en laten zich meeslepen door palestijnse muziek en de strijdliederen van het "Front Musical d'Intervention" (FMI) uit Parijs.

Pedro Nolasco Présiga getuigt over de Amerikaanse militaire interventie tegen Colombie, en over het volksverzet, ondersteund door de Colombiaanse guerrillabeweging. Osiris, verantwoordelijke voor Europa van de Cubaanse eenheidsvakbond CTC legt uit hoe Cuba vecht tegen het terrorisme van de VS, en betuigt haar solidariteit met de andersglobalisten in Europa: "We zijn fier over ons sociaal, economisch en politiek systeem. Onze ervaring is dat een andere wereld wel degelijk mogelijk is!"
De FMI-muzikanten brengen hun eerste muziek en worden enthoesiast onthaald. Ze zullen later ook de meeting afsluiten.
Daarna analyseert José Maria Sison, stichter van de communistische partij van de Filippijnen, de terreur en onderdrukking van de VS, Europa en Japan in de voorbije eeuw. Hij legt uit dat hij vorig jaar mee aan de wieg stond van het ILPS (de internationale liga voor de strijd van de volkeren) en nodigt alle aanwezige organisaties uit om deze brede democratische coalitie tegen het imperialisme te vervoegen.
Palestina staat in het centrum van de solidariteit in deze meeting. Nidal, een Palestijns ingenieur en doktoraatsstudent getuigt over het gerechtvaardigde Palestijnse verzet tegen de kolonisering van zijn land. En hij eist dat de mensenrechten dezelfde zouden zijn voor iedereen : voor Europeanen, voor Afrikanen en ook voor de Palestijnen.
Fadi Benadi, vernatwoordelijke voor de solidariteit met het Palestijnse volk van de Arabische organisaties in België, legt uit dat de strijd van de Palestijnen er een is tegen racisme, tegen fascisme, tegen apartheid. Hij stelt dat deze strijd niet enkel de Palestijnen aanbelangt, maar alle democraten.
Hamdan Al Damiri, historicus, wijst erop dat de Europese verantwoordelijkheid tegenover de Palestijnen enorm groot is, aangezien het Europese imperialisten waren die het Palestijnse drama hebben veroorzaakt, door de stichting van de zionistische staat Israel te steunen.
Verder wijst hij erop dat Europa vandaag steeds meer de misdadige standpunten van de Verenigde Staten vervoegt, en de Palestijnen met de vinger wijst. Maar, stelt Hamdan, ons land wordt gekoloniseerd en gewelddadig bezet. Dus hebben de Palestijnen het recht zich te verzetten. Niemand kan ons dit recht ontnemen. Hij nodigt alle aanwezigen uit deel te nemen aan delegaties naar Palestina : leef zelf wat wij elke dag beleven, en kom dan getuigen over ons verzet.
Jorge Alves, van Debout Congolais, getuigt over de strjd van de Colgolezen voor echte onafhankelijkheid. Van Lumumba die 40 jaar geleden werd vermoord in opdracht van het Westen, over de strijd van Kabila, die hetzelfde lot onderging, tot het moeilijke gevecht vandaag: "de Congolezen willen hun eigen lot in handen nemen".
Het Brecht Eislerkoor (Brussel) en het Omroerkoor (Hasselt) zongen een lied tegen de Europese top en vredesliederen. Er volgde een aangrijpende getuigenis van een vertegenwoordigster van Tayad, de organisatie van familieleden van politieke gevangenen in Turkije, over de hongerstaking van de gevangenen, en over de eis van het Internationaal Muntfonds om 150.000 werknemers te ontslaan "om de economie te redden".
In haar afsluitend woord dankte Riet Dhont van D14 de vele internationale delegaties voor hun militante aanwezigheid en maakte een evaluatie van "de prachtige betoging gisteren op een duidelijk antikapitalistisch platform. Want dit Europa kan niet sociaal of democratisch of vredelievend zijn. Het wordt immers geleid ddor de multinationals en de grote patrons van de Europese Ronde Tafel. Men heeft ons proberen te demobiliseren, demoraliseren en uitputten.Eerst heft men ons een schandalig betogingstraject opgelegd. Daarna kwam er de procovatie aan Tour et Taxis. Maar het is hen niet gelukt ons klein te krijgen. We kregen veel blijken van solidariteit. 100den Brusselse families telefoneerden ons om betogers te slapen te leggen. D-14 gaat door! Binnenkort krijgen we hier om de 6 maanden een Europese top in Brussel. Bereid jullie voor!"
En Riet Dhont besloot met een oproep voor de Vredesbetoging tegen het Euroleger na de mi