arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gentse proffen over Bologna-verklaring
by gaëtan regniers (Attac-RUG) Thursday December 13, 2001 at 01:48 PM
gaetan.regniers@rug.ac.be 0497/94.69.25 Sint-Pietersnieuwstraat 214 Gent (p.a.)

Op vraag van Attac-RUG werd vandaag aan de Universiteit Gent in de lessen Historische Kritiek door Proffen Marc Boone, Véronique Lambert en Eric Vanhaute over de Bologna-verklaring lesgegeven.

Vanmorgen werden de Gentse studenten in de lessen Historische Kritiek (Eerste Kan. Letteren en Wijsbegeerte en Licenties Geschiedenis) door proffen Marc Boone, Véronique Lambert en Eric Vanhaute geïnformeerd over de Bologna-verklaring. Het feit dat vele studenten 'Bologna' van toeten noch blazen kende, maakte deze sensibilsering bijzonder nuttig. Niet enkel de Ba/Ma structuur, de financiering (en dus de democratisering) dreigen in het gedrang te komen, maar het economisch discours (een Europese 'onderwijsmarkt', i.p.v. onderwijsruimte) van Minister Vanderpoorten maken duidelijk dat de lovenswaardige doelstelling van Bologna (verhoogd proffen- en studentenmobiliteit en erkenning van diploma's binnen Europa) wel degelijk neo-liberale doelstellingen nastreeft.
Het is daarom des te belangrijker dat, naast studenten, ook de proffen en ander academisch personeel zich informeert over de onderwijshervormingen. Dat men op een onderbouwde wijze kritiek geeft, kunnen we enkel toejuichen. Ons onderwijs is niet te koop!
Voor meer info. over de Bologna-verklaring: zie het dossier (samengesteld door Stijn Oosterlinck) van Attac-RUG hirover op de website van Attac-Vlaanderen (via http://www.attac.org)