arch/ive/ief (2000 - 2005)

EU-aktieweek: studentenstakingen
by EU Studenten Wednesday December 12, 2001 at 07:19 PM
eustudenten@gmx.net

Op universiteiten in Spanje, Brussel en Duitsland wordt gestaakt - Politie ontruimd Freie Universität Berlijn - Ook in andere EU landen wordt geprotesteerd

Koordinatie-team
Public education is not for sale!

Coalitie van scholieren en studenten voor een democratisch Europees onderwijs en tegen het GATS-verdrag

Persverklaring
Bonn/Dortmund, 12. 12. 2001

PUBLIC EDUCATION IS NOT FOR SALE!
Europese scholieren en studenten tegen WTO-verdrag

Succesvolle start voor onderwijsprotesten in de hele Europese Unie - Op universiteiten in Spanje en Duitsland wordt gestaakt - Politie ontruimd Freie Universität Berlijn - Ook in andere EU landen wordt geprotesteerd - 14. December scholieren en studentenblok bij de internationale demonstratie tijdens de EU top in Brussel

Public education is not for sale!


Van 10 t/m 14 December protesteren scholieren en studenten in de hele Europese Unie tegen de commercialisering van het onderwijs, de liberalisering van de onderwijsmarkt en het door de WTO gelanceerde GATS-verdrag (General Agreement on Trade in Services).

Tijdens de eerste dagen van de protestweek vonden overal de eerste akties plaats. Maandag 10 December heeft de groep Utrechtse kritische studenten aktie gevoerd in verschillende gebouwen van de Universiteit Utrecht. De groep Kritische Studenten had het met name gemunt op reclame-uitingen op de universiteit. Reclame is een van de meest in het oog springende aspecten van de commercialisering van onderwijs waar de groep zich tegen keert. Tijdens de aktie werden reclame-uitingen als reclame op koffieautomaten, drankautomaten, reclameborden, zogenaamde "carrièrezuilen" of "corners" op verschillende manieren onleesbaar gemaakt of anderszins aangepakt.

In Montpellier (Frankrijk) hebben studenten maandag meerdere universiteitsgebouwen een "nieuwe" naam gegeven: daar bestaat nu o.a. het Bill Gates- en het Nikegebouw. De studenten informeerden andere studenten over de gevolgen van het GATS-verdrag.

In Bochum (Duitsland) hebben studenten met een kartonnen muur van 50 meter lang en 3 meter hoog de toegang tot de "Ruhr-Universität" symbolisch versperd. Daarmee protesteren ze tegen de dreigende versperring voor het hoger onderwijs door hoge studiekostenbijdragen. Op de muur stonden slogans zoals bijv.: "Onderwijs mag geen marktprodukt worden". Dinsdag 11.12.2001 demonstreerden 300 tot 400 scholieren in Bochum tegen de commercialisering van het onderwijs.

Op dinsdag 11.12.2001 begon op de "Freie Universität" in Berlijn een studentenstaking met het bezetten van één van de universiteitsgebouwen. De studenten protesteren tegen o.a. de commercialisering van het onderwijs en het invoeren van Master- und Bachelor-Studies in de huidige vorm. Om 22.00 uur ontruimde de politie het gebouw en de studenten wacht een aanklacht wegens huisvredebreuk. Vandaag werd het gebouw weer bezet. Wij protesteren tegen de ontruiming van gisteravond.

Bij de Martin Luther universiteit in Halle (Duitsland) wordt sinds dinsdagmorgen gestaakt. Tegelijk werden de werkruimtes van het college van bestuur bezet. De bezetters willen de bezetting t/m vrijdag volhouden. Op vrijdag 14 December demonstreren in Halle studenten samen met vele scholieren tegen de commercialisering van het onderwijs.

Op de Waalse universiteit van brussel vinden sinds maandag iedere dag informatie-bijeenkomsten over de komende EU-top en de commercialisering van het onderwijs plaats. Op meerdere scholen en universiteiten in belgie wordt op 13 en 14 December gestaakt.
In Spanje wordt er na de twee grote demonstraties in Madrid met telkens meer dan 100.000 studenten vandaag in vele steden gestaakt.

In München was er vandaag een demonstratie van meer dan 400 scholieren. Toen de demonstratie een school naderde werden de leerlingen van de school in hun klaslokalen opgesloten.

Verder zijn er ook protesten aangekondigd in: Zweden, Denemarken, Italie, Oostenrijk, Finland, Zwitserland, Griekenland en ook in Nederland en Frankrijk zijn er nog meer akties te verwachten. In Duitsland vinden nog in meer dan 18 steden akties plaats.

Als afsluiting van de aktieweek zullen vele scholieren en studenten uit heel Europa in een "onderwijsblok" met de door ATTAC, D14 en vele NGO`s georganiseerde demonstratie op 14 December tijdens de EU-top in Brussel meelopen. Aansluitend is er een internationale vergadering van scholieren en studenten waar een netwerk tegen de commercialisering van het onderwijs wordt opgericht.

Op onze website
( http://int-protest-action.tripod.com ) staat op de engelstalige pagina "protests" een overzicht van internationale akties die deze week zullen plaatsvinden. Het overzicht wordt meerdere malen per dag ge-aktualiseerd.

Op 14 december zijn jullie van harte welkom op de internationale studenten- en
scholierenvergadering die wordt gehouden in:

Ecole Ouvrière Supérieure (EOS) (Een school waar gestaakt wordt)
Rue Brogniez 44
1070 Anderlecht (Brussel)
500 Meter vanaf station zuid

Aanvang 18.00 uur

Informatietelefoon:
0049/171/2169182 tot donderdagmorgen 13.12.2001. Daarna
kunnen jullie ons in Brussel via 0032 (0)473/646883 en 0032(0)473/646884 bereiken.

e-mail: eustudenten@gmx.net

Mailinglisten:

Nederlandstalig:
http://groups.yahoo.com/group/int-scholieren-en
studentenakties

Engelstalig:
http://groups.yahoo.com/group/international-pupil-and-studentactions

Duitstalig:
http://de.groups.yahoo.com/group/int-schueler-und-studentenaktionen

Website:
http://www.studi-protest.de.vu or
http://int-protest-action.tripod.com