arch/ive/ief (2000 - 2005)

Andersglobalisten bezetten hoofdkantoor chemische lobby vlak voor Brussel-Top
by generaal custer Wednesday December 12, 2001 at 09:31 AM
mongeneraal@euronet.be

"We hoeven niet naar Laken te komen, de echte beslissingen worden ergens anders genomen" Vanochtend heeft een vijftigtal milieuactivisten de kantoren van CEFIC bezet, de Europese lobbyorganisatie van de chemische industrie bezet. Ze hebben het pand ingenomen met barricademateriaal en metalen buizen waar ze hun armen in hebben vastgeketend. Buiten dansen activisten op samba beats.

"CEFIC vertegenwoordigt niet alleen de grootste milieuvernielers van Europa, het is ook een symbool voor de waanzinnige bedrijfsinvloed op de Europese politiek. Wij hebben met deze directe en geweldloze actie zeker een van de belangrijkste informele machtscentra in Brussel stilgelegd," aldus Jaap Krater, een Nederlandse activist.

CEFIC (European chemical industry federation) werd opgericht in 1972 en bestaat uit een netwerk van grote en kleinere chemische bedrijven, nationale chemiefederaties en lobbyorganisaties. Het doel van de organisatie is: "een betrouwbare vertegenwoordiger te zijn van de industrie en onze leden de diensten aan te bieden die ze nodig hebben om hun winsten te maximaliseren en ondertussen hun kosten te reduceren" (website CEFIC). De aangesloten bedrijven zijn verantwoordelijk voor zo?n 30% van de wereldwijde productie van chemicalien en evenzeer voor de actuele milieuproblemen die daaruit voortvloeien.

CEFIC?s inspanningen om de industrie voor te stellen als oplossing voor het probleem gaan gepaard met nauwe contacten met de Europese Commissie en het Europees parlement. De combinatie van die strategieen blijft niet zonder resultaten. Zo speelde CEFIC een bepalende rol in het totstandkomen van het Europees chemicalienbeleid. De oude regelgeving zat al vol gebreken en lacunes, en bij een recente stemming met betrekking tot de chemicalienpolitiek in het Europese Parlement bleek opnieuw de grote invloed van de korte termijnbelangen van chemische lobbygroepen. De parlementsleden stemden er immers mee in de door de Commissie voorgestelde controles op gevaarlijke chemicalien nog verder te verzwakken!

De antikapitalistische milieubeweging vormt een van de drijvende krachten binnen de beweging voor een andere globalisering. Op die manier bouwt ze actief mee aan een mondiale samenleving waarin sociale en ecologische rechtvaardigheid een belangrijke plaats hebben. We denken echter niet dat dat gerealiseerd kan worden in de huidige context waarin winstmaximalisatie en economische groei centraal staat.