arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuwsbrief nummer 6: Studenten- en scholierenstaking in de hele EU
by EU Studenten Monday December 10, 2001 at 05:46 PM
eustudenten@gmx.net

In deze korte nieuwsbrief staat informatie over de eerste akties die vanmorgen plaatsvonden. Aan het eind van de nieuwsbrief staan de adressen van onze website en onze mailingliste waarop de laatste updates worden gestuurd en waar je vragen aan andere groepen uit Europa kann stellen.

Studenten- en scholierenstaking in de hele EU
Van 10 t/m 14 December 2001

Nieuwsbrief nummer 6
10.12.2001

In deze korte nieuwsbrief staat informatie over de eerste akties die vanmorgen plaatsvonden. Aan het eind van de nieuwsbrief staan de adressen van onze website en onze mailingliste waarop de laatste updates worden gestuurd en waar je vragen aan andere groepen uit Europa kann stellen.

Eerste akties:

Studenten van de universiteit in Utrecht (nederland) voerden maandagmorgen (10.12.2001) akties op de Utrechtse universiteit. Ze maakten allerlei reclameuittingen op billboards, zuilen enz. onleesbaar uit onvrede met de commercialisering van het onderwijs. Op de universiteit van bochum (Duitsland) hebben studenten de ingang van de universiteit symbolies met een kartonnen muur van 50 meter lang en 3 meter hoog geblokkeerd om uit te drukken dat in de toekomst vele studenten door o.a. hoge studiekostenbijdragen de toegang tot de universteit geblokkeerd zal worden. Op de muur stonden vele slogans tegen de commercialisering van het onderwijs. Op 5 december kwamen op de universiteit van Bochum meer dan 1200 studenten naar een protestvergadering in het kader van de EU-aktieweek. In Montpellier (Frankrijk) werden door studenten vanmorgen diverse universiteits-gebouwen demonstratief omgedoopt in o.a. : Billgates building, Nike-universiteit enz.


Komende protesten

Op onze website kun je op de engelstalige pagina „protests" een overzicht vinden van de akties die nog plaats zullen vinden. Kijk regelmatig na, want de lijst wordt meerdere malen per dag geaktualiseerd.

Vergadering in brussel

We hebben een voorstel gelanceerd met einige agendapunten voor de internationale studentenvergadering in brussel. Wij willen daar een discussie voeren over het instaleren van een werkgroep die aan een werkplan moet gaan knutselen die als uitgangsbasis voor toekomstige akties van het internationale netwerk moet dienen. Naar onze mening moet deze werkgroep uit mensen uit de verschillende landen en de verschillende politieke richtingen die in het netwerk aktief zijn bestaan. Het netwerk bestaat uit o.a. anarchistische-, socialistische-, sociaal-demokratische groepen en critici van de neo-liberale globalisering, zodat alle groeperingen invloed op het werkplan hebben. Ook denken we dat het belangrijk is dat de werkgroep genoeg tijd krijgt om te diskusseren en daarna een goed werkplan te schrijven wat naar onze mening in mei 2002 klaar zou moeten zijn en dan op een volgende vergadering in Juni 2002 in Sevilla (Spanje) tijdens de EU top daar besproken zou moeten worden. Een ander punt dat we willen bespreken is de introduktie van de deelnemende groepen en een verslag van de gevoerde akties tussen 10 en 14 December in de diverse landen. Iemand uit Denemarken zal informatie verstrekken over de EU top in kopenhagen in december 2002. Ook willen we nog ingaan op het GATS-akkoord en de Bologna-verklaring.

De vergadering vindt plaats op:

14 december van 19 t/m 21.30 uur.

In de:

Ecole Ouvrière Supérieure (EOS) (Dit is een school waar gestaakt wordt)
Rue Brogniez 44
1070 Anderlecht (Brussel)
500 meter vanaf het station-zuid.

14 december: Demonstratie in brussel

Het Brusselse stadsbestuur veroorzaakte veel problemen over de route van de demonstratie. Er is nu een akkorrd tussen D14, Attac, diverse NGO`s en de stad Brussel over de te volgen route.
Vertrek om 11u aan het Klein Kasteeltje 9de linielaan (In het frans: 9ième de Ligne), Brussel
(let op groot spandoek "Public education is not for sale!" daar verzameld zich het scholieren- en studentenblok)

Voor de laatse informatie over de demonstartie in Brussel: http://www.d14.be . Op deze website kun je informatie vinden over slaapplaatsen, een stadsplattegrond van Brussel en nog veel meer praktische informatie.

Kontakt: eustudenten@gmx.net

Internationaal (Engels):
http://groups.yahoo.com/group/international-pupil-and-studentactions

Duitstalig:
http://de.groups.yahoo.com/group/int-schueler-und-studentenaktionen

Nederlands/vlaams:
http://groups.yahoo.com/group/int-scholieren-en-studentenakties

Website:
http://www.studi-protest.de.vu or
http://int-protest-action.tripod.com