arch/ive/ief (2000 - 2005)

11.11.11 veroordeelt Israëlische bommencampagne
by 11.11.11 Thursday December 06, 2001 at 12:09 PM

Waarop wacht de EU nog langer om het associatieverdrag stop te zetten? De Israëlische oorlogsdrift is hallucinant. Na 30 jaar bezetting en onderdrukking maakt de agressiecampagne van de laatste dagen het gehele Palestijnse volk nog maar eens tot slachtoffer, haalt haar democratisch verkozen leider onderuit en hypothekeert wat nog overbleef van het vredesproces.

Waarop wacht de EU nog langer om het associatieverdrag stop te zetten?

Brussel, 6 december 2001

De Israëlische oorlogsdrift is hallucinant. Na 30 jaar bezetting en onderdrukking maakt de agressiecampagne van de laatste dagen het gehele Palestijnse volk nog maar eens tot slachtoffer, haalt haar democratisch verkozen leider onderuit en hypothekeert wat nog overbleef van het vredesproces. Het onrecht dat de oorzaak is van het Palestijnse terrorisme groeit alleen maar. Terwijl blijft Israël halsstarrig de VN-resoluties aan zijn laars lappen.
De Israëlische politiek lokt alleen meer geweld uit. 11.11.11 veroordeelt met klem de bommencampagne van de Israëlische premier Sharon.

Ondertussen blijft een Europese reactie schromelijk achterwege. Het kan niet dat Europa haar tussenkomst beperkt tot een oproep aan de Palestijnen om een einde te stellen aan het terrorisme. Daarmee volgt ze kritiekloos de laakbare houding van de Verenigde Staten. Het initiatief dat de Belgische regeringstop 14 dagen geleden nam was lovenswaardig maar kende geen vervolg. Waarop wacht de EU nu nog langer om de opschorting van het Associatieverdrag te gebruiken als een scherp signaal naar Sharon?
Europa moet eindelijk een krachtig, eigen beleid voeren. 11.11.11, dat deel uitmaakt van het Actieplatform Palestina, eist van Europa het volgende:
§ De EU moet de druk op Israël opvoeren om het internationaal recht te respecteren (VN resoluties 194, 242 en 338 eisen het stopzetten van de bezetting en het recht op terugkeer voor de vluchtelingen) en zo te komen tot een politiek-economische leefbare en soevereine Palestijnse staat in de sinds 1967 bezette gebieden.
§ De Europese Unie moet, in overeenstemming met zijn eigen gedragscode rond landen in conflict, de uitvoer van wapens naar Israël stop zetten en tevens een verbod uitvaardigen op de invoer van Israëlische wapens.
§ De Europese Unie moet de invoer van producten uit de Joodse kolonies in de bezette gebieden verbieden. Deze invoer is immers in strijd met het Associatieverdrag dat de EU met Israël heeft afgesloten. Europa moet dan ook het associatieverdrag stopzetten.
§ De Europese Unie moet aandringen op de oprichting van een VN-beschermingsmacht die zich opstelt langs de groene demarcatielijn


Meer informatie:
Jozef De Witte, Algemeen Secretaris 11.11.11, op 02-536.11.37
GSM: 0496-0.77.94