arch/ive/ief (2000 - 2005)

Reeds meer dan 100 Belgische organisaties sloten aan bij D14
by han Thursday December 06, 2001 at 11:26 AM
han@indymedia.org

Het samenwerkings verband 14 blijft groeien en naarmate 14 december nadert sluiten steeds meer organisaties, groepen en individuen zich aan. Dat is een niet onbelangrijk gegeven daar D14 zich duidelijk uitspreekt tegen het Europa van het kapitaal.

"D14 groepeert een aantal verenigingen en organisaties die de huidige Europese constructie contesteren. In hun ogen is deze constructie niet sociaal maar staat ze in dienst van het kapitaal, is ze niet democratisch maar repressief, is ze niet vreedzaam maar een bedreiging voor de vrede in de wereld."

Zo begint de oproep van D14 die als basis dient voor het samenwerkingsverband van ondertussen meer dan 100 belgische verenigingen en organisaties en nog eens zoveel buitenlandse organisaties.
De dynamiek die D14 teweeg bracht is voor België redelijk uniek: niet alleen vond men een breed draagvlak voor een radicale verwerping van het huidige Europa maar er men tracht er ook te werken op een zo democratisch mogelijke manier. Aan de basis van D14 lagen de mensen die in juni 2000 de acties tegen de UNICE organiseerden in Brussel. De motor van acties in Juni 2000 waren de mensen van ATTAC Brussel en dat was ook zo voor D14.

Het traject naar 14 december was en is nog steeds geen traject zonder obstakels, gewoon al het samenwerken met meer dan 110 organisaties, verenigingen en tientallen individuen is op zich al een hele uitdaging natuurlijk.
Maar ook de samenwerking met bepaalde organisaties liep en loopt nog steeds niet van een leien dak. (zoals je soms wel een kan zien op deze website)

Het belangrijkste statement is natuurlijk dat er een brede basis is voor een min of meer radicale kritiek op het huidige Europa. En dat wordt de mensen van D14 door sommigen niet in dank afgenomen.

# In de eerste plaats zijn er natuurlijke de politieke en politionele overheden die D14 en de boodschap waar het samenwerkingsverband voor staat willen criminaliseren. Zoals steeds vinden ze er niet beter op dan het spook van de "PVDA" boven te halen, toen ik in Washington was noemde dat spook "De anarchisten",...

# Maar ook binnen de NGO wereld is er heel wat weerstand tegen D14. Je mag die NGO wereld natuurlijk niet zien als een homogene groep, want een aantal NGO's sloot zich van bij het begin aan bij D14 andere hebben even getwijfeld maar kwamen dan uiteindelijk toch over de brug. Het zelfde zagen we gebeuren met een aantal Syndicale delegaties en afdelingen.

Maar het feit dat dat D14 het huidige Europa in duidelijke woorden verwerpt was voor een aantal organisaties en NGO's duidelijk toch een reden om elke samenwerking uit de weg te gaan. Daarom ook dat het samenwerkings verband : "Een andere Europa voor een andere wereld" ontstond na de betoging in Gent. Op die manier werd een platform gecreëerd dat aanvaardbaar was voor diezelfde NGO's en organisaties.
Het samenwerkings verband bestaat uit drie componenten : de NGO's, ATTAC Europa en D14.
Dat dat platform aanvaardbaarder was bleek al onmiddellijk uit de handtekening van ECOLO en AGALEV die evenwel zichzelf terugtrokken nadat op vraag van de vredesbeweging in het platform een zinnetje werd toegevoegd dat zich duidelijk uitspreekt tegen de militaire interventie in Afghanistan.

Op zich is het natuurlijk knap dat men erin geslaagd is om ook die NGO's en organisaties die bleven aarzelen op die manier over de brug te krijgen.
Maar er is meer aan de hand, want diezelfde NGO's en organisaties die vinden nu eigenlijk dat D14 niet langer zou moeten blijven bestaan.
"Nu er een breed samenwerkingsverband is heeft D14 toch geen reden tot bestaan meer" heet het dan.

Maar als je de twee oproepen naast elkaar legt dan zie je natuurlijk waarom D14 wel wil blijven functioneren als een samenwerkingsverband en duidelijk zijn specificiteit wil behouden. En ondertussen blijft D14 maar groeien, vandaag sloot een buurtwerking van Laken zich aan (de Burgemeester zal zuur kijken) maar ook twee NGO's: Sombrero( mexico NGO) & Bevrijde wereld en ook de Derde wereldraad leuven.

Coordinatie D14:
ACOD-Cultuur (Antwerpen), Agalev (Antwerpen), Aktief Linkse Studenten (ALS), Albatros (Frankrijk), Appel des 600, Attac (Antwerpen, Brussel), Blokbuster, Brussels Brecht Eisler Koor, CDR (Antwerpen), Cellule Hip Hop (Charleroi), Chiro Toortje (Ninove), Christenen voor het Socialisme, Christenen voor het Socialisme-jongeren (Antwerpen), Collectif contre les Centres fermés et les Expulsions, Comité d'initiative pour les Libertés syndicales, Comite Renault voor Werk, Comité de Solidarité avec le Peuple basque, D14 (locale comites in België), D14 Amsterdam (30 organisaties) , Droits Devant, Uitgeverij EPO, Anti imperailisme actie(Grèce)(5organisaties) , Elckerlik (Antwerpen), 11.11.11.Brabant, Euromarsen, Europeese Comite tegen Straffeloosheid, EU Students (Dortmund), EVA-centrum Ekeren, Fillipijnengroepen België, Forum des Citoyens - Front antifasciste (Tournai), Gauche syndicale ULB, Geneeskunde voor het Volk, Globalise Resistance (Groot-Brittannië), Groene Waterman (Antwerpen), Humanistisch Verbond (Antwerpen), Indymedia, Internationaal Verzet, Izquierda Unida, Jeunesse et Ecologie (Bruxelles), JNM Denderstreek (Ninove), Kairos, Kairos Europe, Kodewes (Antwerpen), Kommunistische Partij (Antwerpen), La Braise (Charleroi, Luik), Leef (Aalst), Anti-Imperialistische Bond( AIB-LAI), Ligue communiste révolutionnaire (LCR Frankrijk), Ligue des Familles (Charleroi), Linkse Socialistische Partij (LSP-MAS), Meervoud, Mouvement chrétien pour la Paix, Open Grenzen, Natuurpunt (Ninove), Onafhankelijkheidsfront, Oxfam Wereldwinkel (Ninove), Parti della Rifondazione Comunista (Brussel), Partij van de Arbeid van België (PvdA-PTB), Place au soleil, Platform voor Democratie en Verdraagzaamheid (Ninove), Protestants Sociaal Centrum, Netwerk voor Politieke en Sociale Rechten (Griekenland), Rouge Brique (Charleroi), School zonder Racisme, Socialistische Arbeiderspartij (SAP-POS), Socialistische Jonge Wacht (SJW-JGS), SOS Kinderen Irak (België, Nederland), Steunfonds Mensen zonder Papieren, Steunnetwerk aan Asielzoekers en Migranten (Griekenland), Stichting Anti-Fascisme (Antwerpen), S22 naar D14 (Luik), Théâtre d'Action Croquemitaine, Trefcentrum De Nieuwbeek (Aalst), VCB, Welzijnszorg Brussel, Wereldcomité 11.11.11. Brussel, Werkplaats Theologie en Maatschappij, Bevrijde Wereld, Sombrero, Derde Wereld Raad Leuven, Bewonersgroep Harmoniewijk Brussel ( allée verte), Vivant West Vlaanderen, Eland, Collectief Lyonnais après Gènes ( Lyon France), Jeugdhuis Centrum west (Molenbeek) Islamitisch ? documentatie en informatiecentrum (IDIC Gent)Espace Che Guevara , Voruwencomité Marianne,Caleidoscoop (Molenbeek),
D.R.A.S.E (Grèce, 6 organisations )
D14 Leuven, D14 Aalst, D14 Antwerpen, D14 Mons, D14Charleroi, D14 Kortrijk, D14 Ninove, D14 ULB, D14 VUB, D14 Ulg, D14 Kempen, D14 Limburg,


.