arch/ive/ief (2000 - 2005)

D14 KORTRIJK Vredesavond
by Tim H. Tuesday December 04, 2001 at 02:59 PM
pdegand@hotmail.com 0497/37.67.37 Rijselsestraat 3 bus 6, 8500 KORTRIJK

D14 KORTRIJK ORGANISEERT OP DONDERDAGAVOND 6 DECEMBER DEBAT MET ALS THEMA "VREDE" in het stadhuis van Kortrijk vanaf 20u

download PDF ()

6 december: vredesavond in het stadhuis van Kortrijk

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi bestempelde de recente ‘anti-globalistische' betogingen in Genua als "sabotage om de G8 (de wereldtop van de rijke landen) te hinderen in zijn strijd tegen armoede en epidemieën". Hij stuurde er zijn politie op af met als resultaat verschillende dagen zware onlusten en een dode. Berlusconi leidt een regering waarin ook de neo-fascisten zitting hebben. Tijdens de informele Europese top in Gent werd Silvio Berlusconi ontvangen op het stadhuis van Kortrijk op een bijeenkomst van de EVP en verwelkomd door CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck. De burgemeester liet toen een groot stuk van het centrum afsluiten uit schrik voor een betoging van het ABVV en de democratische globalisten.

In datzelfde stadhuis organiseert D14, een alliantie van democratische globalisten van Kortrijk, op donderdag 6 december om 20 uur een vredesavond. Sprekers zijn de dokters Edward De Sutter en Geert Van Moorter. Dr. De Sutter is een Kortrijks oogchirurg die werkte aan een project in Irak en daar de verschrikkelijke gevolgen zag van langdurige bombardementen (o.m. met verarmd uranium). Dr. Van Moorter werkte als arts in Afghanistan en is de auteur van "De dodelijke kloof" (tussen rijk en arm in deze wereld).

De avond kadert in de aanloop naar de Europese Top van Laken. Terwijl in Laken onder Belgisch voorzitterschap de Europese staatshoofden bijeenkomen, zijn er op donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 december 2001 onafgebroken manifestaties in Brussel onder het motto "Een andere Europese Unie voor een andere Wereld". Vanuit Kortrijk mobiliseert het comité D14 voor alle drie de dagen. Op 13 december is er een internationale betoging van de vakbonden. Er zijn gratis ABVV- en ACV-bussen. 14 december is de dag van D14, een brede coalitie van actiegroepen, ngo's en vredesbewegingen, met een internationale mars op Laken. Op 15 december bruist Brussel van allerhande acties, street parties, concerten en betogingen.

De decembermanifestaties in Brussel zijn gericht tegen een Europa dat zich steeds verder verwijdert van wat de bevolking verlangt. Terwijl de Europese Commissie onophoudelijk praat over het Europese sociaal model, introduceert ze een economie op zijn Amerikaans. De vrijemarkteconomie regeert als nooit tevoren. Ontslagen, gedwongen flexibiliteit, privatiseringen, afbouw van de openbare dienstverlening, afslanking van de sociale zekerheid, bedreiging van het pensioen, dat zijn de bittere vruchten die de gewone mensen plukken van de globalisering. Terzelfder tijd profiteren de grote financiële groepen van dat soort globalisering. Europa geeft hen alle kansen om superwinsten te boeken en op grote schaal belastingen te ontwijken.

Tot D14 in Kortrijk behoren ABVV-jongeren, ACOD, ACV-jongeren, AIB, ATTAC (beweging voor de invoering van de Tobintaks), Culturele Centrale, Happy New Ears, Geneeskunde voor de derdewereld, Indymedia, Internationaal Verzet, The Pit's, de Kreun, Limelight, Noord-Zuid-Raad, PVDA, Oxfam-Wereldwinkel, Vredeseilanden, Vredesloop Collectief, Olla Podriga en enkele individuen.