arch/ive/ief (2000 - 2005)

ex-Black Panther en politieke gevangene Robert King Wilkerson in Gent
by Anarchist Black Cross Gent Monday November 26, 2001 at 08:07 PM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2, België

Robert King Wilkerson is een Afro-Amerikaan die 29 jaar in de Angola-gevangenis in Louisiana in de Verenigde Staten bleef opgesloten, omdat hij samen met Herman Wallace en Albert Woodfox (tesamen de Angola 3) een Black Panther groep oprichtte in de gevangenis. Begin dit jaar kwam hij vrij, en hij toert nu door Europa om zijn verhaal te vertellen en verder te strijden voor zijn 2 kameraden die nog steeds in de gevangenis zitten en voor de vele andere politieke en sociale gevangenen in de V.S.

Daarbij doet hij ook België aan, hij zal spreken op:
Vrijdag 7 december om 20u,
in de Centrale,Intercultureel centrum, Kraankinderstraat 2, Gent. (org. i.s.m. Black Consciousness v.z.w.)
en
Maandag 10 december om 20u
in het Anarchistisch Centrum, Sparrestraat 1A (wijk Brugse Poort), Gent


Robert King Wilkerson is één van de ‘ANGOLA 3'. Deze voormalige Black Panthers en gevangenisactivisten werden bijna 30 jaar in de gevangenis opgesloten, waarvan het grootste deel in isolatie, wegens een misdaad die zij niet hebben begaan. Daarmee behoren zij tot die tientallen andere politieke gevangenen, die officieel niet bestaan in de V.S., en tot de twee miljoen gewone gevangenen in de V.S. die het ongeluk hebben arm en, in meer dan 60% van de gevallen, gekleurd te zijn.


Wilkerson werd in 1970 opgepakt en veroordeeld voor een gewapende overval, dit ondanks het gebrek aan bewijzen en het feit dat hij steeds ontkend heeft. Eerst werd hij opgesloten in de Parish gevangenis in New Orleans. Op dat moment bevonden zich veel gearresteerde Black Panthers in deze gevangenis en Wilkerson werd al snel lid en hielp mee met het organiseren van het verzet tegen de slechte omstandigheden in de gevangenis. In 1972 werd hij overgeplaatst naar de Louisiana State Penitentiary Angola en daar vanaf de eerste dag in isolatie geplaatst vanwege zijn reputatie als activist. Desondanks zette Wilkerson zijn activiteiten voort, samen met Albert Woodfox en Herman Wallace, eveneens politieke activisten die in de gevangenis een Black Panther afdeling oprichtten.

De Angola gevangenis, ook gekend als "The Farm", is een voormalige slavenplantage die begin deze eeuw werd omgebouwd tot een gevangeniscomplex en zo werd genoemd omdat de meeste slaven uit Angola in Afrika kwamen. Het functioneert nog steeds als een plantage; de gevangenen werken van 's morgens tot ‘s avonds op het land, oogsten katoen en suiker en andere gewassen. Het is de grootste gevangenis in de V.S., met zowat 5000 gedetineerden, waarvan 3/4 Afro-Amerikanen. De meeste gevangenen (85%) die Angola binnenkomen, komen er niet meer levend uit.

De Panthers organiseerden zich tegen de brutale gevangenisomstandigheden. Zij namen jongere en zwakkere gevangenen in bescherming tegen verkrachtingen en sexueel geweld, streden tegen de raciale segregatie die toen nog bestond, tegen de corruptie van de bewakers die vaak uit families kwamen die leefden op de plantage en al generaties voor de gevangenis werkten.
Om een einde te maken aan hun activisme werden Woodfox, Wallace en Wilkerson door de gevangenisautoriteiten valselijk beschuldigd (Woodfox en Wallace in 1972 van moord op een gevangenisbewaker, Wilkerson een jaar later van de moord op een medegevangene), voor een volledig blanke jury veroordeeld tot levenslang zonder vervroegde vrijlating, en in permanente isolatie geplaatst. Het enige bewijs tegen hen waren telkens de getuigenissen van andere gevangenen. Het is ondertussen duidelijk geworden dat deze getuigen ofwel betaald ofwel gedwongen werden om valse verklaringen af te leggen.
In Wilkerson's geval heeft de gevangene die de moord bekende steeds verklaard dat hij alleen handelde, en hebben de twee getuigen ten laste toegegeven dat zij hebben gelogen. Toch duurde het tot december 2000 vooraleer een gerechtshof besloot dat het bewijs tegen Wilkerson opnieuw moest worden bekeken. Aangezien dit onvermijdelijk zou leiden tot het bewijs van zijn onschuld, werd besloten Wilkerson voorwaardelijk vrij te laten. Op 8 februari 2001 verliet Wilkerson de gevangenis als een vrij man!
Wallace en Woodfox zitten nog steeds in de gevangenis, ondanks het feit dat er steeds meer bewijzen van hun onschuld aan het licht komen.

Bij zijn vrijlating zei Robert King Wilkerson dat hij zich zal inzetten om zijn achtergebleven kameraden en anderen vrij te krijgen, "The length of lies goes on. It's up to me and others to dispel that legacy of lies … We want to focus on the whole prison industrial complex. There are a lot of guys in Angola who are innocent. It is incumbent upon me to fight for them as well as my comrades. If I got out we can also get them out."
Op dit moment toert Wilkerson door Europa. Hij komt dus ook naar België, op 7 en 10 december in Gent.

Voor meer info:
National Coalition to Free the Angola 3
PO Box 221100
Sacramento, CA 95822
scott@prisonactivist.org
http://www.prisonactivist.org/angola

Voor de tour door Europa:
Mumia steungroep Amsterdam
mumia@dds.nl
http://www.xs4all.nl/~tank/spg/mumia-nl
In België:
Anarchist Black Cross-Gent
abc_gent@yahoo.com
http://www.geocities.com/abc_gent

Je kan schrijven naar de gevangenen:
Albert Woodfox #72148
CCR Upper B Cell 13
Louisiana State Penitentiary
Angola, LA 70712

Herman Wallace #76759
CCR Upper C Cell 1
Louisiana State Penitentiary
Angola, LA 70712
______

"If struggling for life, dignity and freedom is a crime, we are all criminals"

Net als Mumia Abu-Jamal, Leonard Peltier, Geromino Pratt, Sundiata Acoli, Linda Evans, … zijn de Angola 3 actieve militanten die streden tegen racisme, onderdrukking, onrecht, armoede, en werden zij veroordeeld tot zeer zware straffen op basis van, op zijn minst gezegd, ‘verdacht' bewijsmateriaal. Zij behoorden tot die sociale groeperingen die in de jaren 60-70 de status quo in gevaar brachten en daardoor het doelwit werden van de staatsveiligheidsdiensten die, zoals duizenden vrijgekomen documenten bewezen, een ware vuile oorlog voerden tegen politieke dissidenten (cfr. Cointelpro). Van de Black Panther Party bijv. werden tussen '68 en '72 38 leden door politiediensten doodgeschoten, een dozijn anderen kwamen om in vuurgevechten bewust uitgelokt door de leugencampagnes van het FBI, honderden werden afgetuigd en geïntimideerd, honderden anderen werden gearresteerd en verdwenen maanden achter tralies zonder dat het ooit tot een proces kwam, anderen werden veroordeeld en velen van hen zitten dus tot op de dag van vandaag in de gevangenissen, heel vaak in de "maximum security prisons" of "control units".
Hoewel er enige onderzoekscommissies werden opgericht om de geheime activiteiten van de staatsdiensten door te lichten, hoewel Cointelpro officieel werd opgedoekt, is het niet zo dat er een einde kwam aan hun duistere activiteiten. Integendeel, de laatste twee decennia merkten we een gestage uitbreiding van de macht, middelen en bevoegdheden van de politie- en geheime diensten, en een ongebreidelde groei van het gevangenissysteem. Men kan gerust stellen dat de "oorlogen tegen drugs", de "oorlogen tegen de misdaad", "de oorlogen tegen het terrorisme" datgene gelegitimeerd hebben wat voordien als absoluut ontoelaatbaar werd beschouwd en zelfs dat veel gelegaliseerd werd wat voorheen illegaal was. Kortom, het neo-liberale beleid van de laatste twee decennia heeft niet alleen miljoenen in de werkloosheid en de armoede gedreven, het heeft ook het staatsapparaat onnoemelijk versterkt en honderdduizenden in de gevangenissen gestopt.
Deze ontwikkelingen zijn niet beperkt tot de V.S. De economische liberalisering (ofte ‘globalisering') ging gepaard met een versterking van de geweldsapparaten wereldwijd. De ontwikkeling van het Verenigde Staten van Europa is daar een aspect van. Ook hier zien we de logica van verarming en uitsluiting, van criminalisering en opsluiting. Ook hier gebeurt dit vooreerst langs raciale lijnen. In België b.v. is 40% van de gevangenen migrant terwijl ze maar 10% van de bevolking uitmaken, zij lopen 7 maal meer gevaar om in de gevangenis te geraken, hun strafmaat is gemiddeld zwaarder dan voor ‘gewone' Belgen. Ook hier werd een vuile oorlog gevoerd tegen het radicale verzet van de jaren 60-70, zitten politieke gevangenen sinds decennia vast, worden ze in isolatie gehouden in speciale eenheden, …
Ook in Europa is het verzet tegen deze nieuwe wereldorde, verzameld in de zgn. anti-globaliseringsbeweging, van de grond gekomen. De repressie waarmee zij geconfronteerd werd, hoeft niemand te vebazen. Het geweld is niet éénmalig of toevallig, maar structureel en systematisch. Zij treft iedereen, zowel de landloze boer als de ‘politieke hooligan', zowel de media-activist als de kleine crimineel, zowel de terrorist als de pacifist, …
Het enige antwoord hierop is SOLIDARITEIT!
abc-gent