arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuwsbrief nummer 5: Scholieren en Studentenstaking en protestweek in hele EU
by EU Studenten Sunday November 25, 2001 at 06:03 AM
eustudenten@gmx.net

In deze nieuws brief staan natuurlijk weer artikelen over de stand van zaken in de diverse EU landen wat betreft de protestweek in December en nog enige praktische tips over de Demonstratie in Brussel (Busreizen, stadsplattegrond, slaapplaatsreserveringen).

Nieuwsbrief nummer 5...
l.o.u.2.jpg, image/jpeg, 300x194

Scholieren en Studentenstaking en protestweek in de hele EU
Van 10 t/m 14 december 2001

Nieuwsbrief nummer 5
25.11.2001

In deze nieuws brief staan natuurlijk weer artikelen over de stand van zaken in de diverse EU landen wat betreft de protestweek in December en nog enige praktische tips over de Demonstratie in Brussel (Busreizen, stadsplattegrond, slaapplaatsreserveringen). De bedoeling is dat er van 10 t/m 12 December overal in de Europese Unie akties tegen het GATS-verdrag en de privatisering van het onderwijs worden gevoerd en dat er op 14 December zoveel mogelijk studenten en scholieren meelopen in het "onderwijsblok" in de demonstratie tegen de EU politiek, die tijs´dens de EU-top in Laken (Brussel) zal plaatsvinden.
We beginnen echter met wat informatie over de WTO konferentie in Qatar.

De dienstverleningsindustrie is tevreden over Qatar


De dienstverleningsindustrie zegt zeer tevreden te zijn over de WTO konferentie in Qatar. Tijdens de onderhandelingen die van 9 t/m 14 November duurden werd besloten om het tijdschema voor de nieuwe onderhandelingen te verlengen tot begin 2003. De aanwezige minister besloten dat alle deelnemende landen, waaronder alle landen van de Europese Unie, tot juni 2002 de tijd hebben om voorstellen te doen en dat in Maart 2003 de afrondende gesprekken plaats zouden moeten vinden.

J. Roberts Vastine, president van de "U.S. Coalition of the Services Industries" zei dat zijn organisatie tevreden is over de resultaten die tijdens de WTO konferentie werden behaald., omdat er nu een deadline is. Bovendien is het goed mogelijk dat een deal over de dienstverlening (GATS-verdrag) al eerder wordt afgesloten en hoewel in Qatar werd besloten dat alle verdragen als één pakket ("the millenium round")worden gezien staat er in de slotverklaring van de WTO konferentie dat verdragen ten uitvoer kunnen worden gebracht voordat de gehele 2000 onderhandelingsronde wordt afgesloten. Christopher Roberts van de ESF (European Services Forum) is ook erg tevreden. Volgens hem onstaan er ook voor de dienstverleningsindustrie nieuwe mogelijkheden die wellicht nog verder gaan als het GATS-verdrag. Volgens hem was iedereen het vrij eens met elkaar over het onderdeel dienstverlening en hij verwacht dan ook geen moeilijke onderhandelingen. WTO chef Mike Moore zei dat de onderhabndeling een lichte vertraging hadden opgelopen omdat de WTO niet will dat de dienstverlening sneller klaar is als einige andere sectors. Onder dienstverlening worden ook diverse delen van de overheidssector bedoeld zoals bijvoorbeeld onderwijs.

Wat betekent dit voor ons ?

Het mislukken van de WTO konferentie, bestaat daarin dat de deelnemende landen het over veel dingen niet eens konden worden en dat ze daarom de onderhandelingstijd hebben verlengd. De gevaren voor ons worden daarmee niet kleiner, maar de mogelijkheden om ons tegen de neo-liberale globalisering te verzetten worden groter. De privatisering van het onderwijs, water en andere delen van de overheidssector zijn weliswaar al in volle gang maar er moet nog het één en ander te stoppen zijn. Het GATS-verdrag dat deze ontwikkelingen zal versnellen moet van tafel! Hoopgevend is dat in Zuid-Korea, Argentinie, Brazilie en Nicaragua studentenstakingen tegen de privatisering van onderwijs zijn uitgebroken en dat ook de studentenbonden uit Uruguay zich hebben gemeld en met Europese studenten samen willen werken in de strijdt tegen de privatisering. Zij nemen ook kontakt op met andere Latijns-Amerikaanse studentenbonden om te kijken of ze ook daar een groot netwerk kunnen opbouwen. Inmiddels zijn er ook kontakten met groepen uit Australie, de USA en Canada. Dit betekent dat we op de internationale vergadering in Brussel niet alleen kunnen spreken over de opbouw van een Europees netwerk van studenten en scholieren tegen de privatisering van het onderwijs en tegen het GATS-verdrag, maar dat we ook kunnen kijken hoe we dit netwerk buiten Europa kunnen opbouwen.

De stand van zaken:

Demonstratie en internationale scholieren- en studentenvergadering in Brussel

Op 14 December vindt de demonstratie in Brussel plaats, op de vergadering van 17 November in brussel wird er afgesproken om een studentenblok te organiseren (er demonstreren vele organisaties en groepen tegen de EU-politiek op 14 December). De verzamelplek van het "onderwijsblok"is te herkennen aan een giganties spandoek met "Public education is not for sale!" erop. Neem goede spandoeken mee! Op onze website (adres onderaan in deze nieuwsbrief) kun je informatie vinden over slaapplaatsen in Brussel, een plattegrond van Brussel met de route erop en bussen die vanuit diverse EU-landen naar Brussel rijden. Ook vanuit Nederland rijden er vele bussen naar Brussel.

S`avonds vindt dan de internationale vergadering van studenten en scholieren plaats. We willen daar praten over de volgende stappen in de kampagne tegen GATS en privatisering. Agendapunten zijn totnutoe

1. Het uitreiken van een lijst waarop aanwezigen hun kontaktgegevens kunnen opschrijven (Tel, e-mailadres enz.), korte introductie van EU Students
2. GATS en Bologna: wat hebben ze met elkaar te maken.
3. Evaluatie van de gevoerde akties van 10 t/m 14 december
4. Oprichting van EU Students and Pupils against the privatisation of education (inhoudelijke positie, waar staan we voor?)
5. Volgende stappen (toekomstige akties)in de kampagne tegen de privatisering van het onderwijs
6. Slotronde met algemene vragen en onderwerpen

Alle agendapunten worden ingeleid door mensen die iets hebben voorbereid over het betreffende agendapunt. EU Students (Dortmund) reizen naar Sevilla in de komende week om meer te ervaren over de volgende EU-top in Sevilla (Juni 2002). Iemand uit Belgie bereid iets voor over Bologna en iemand uit dormund over GATS. Ook zal EU Students iets vertellen over de "World Education Market" die in Mei in Portugal wordt gehouden en waar alle mensen uit de "onderwijs-industrie" bijeen zullen komen.

14 december: Internationale betoging van Brussel naar Laken
Van het Klein Kasteeltje naar het Grote Kasteel
Vertrek om 11u aan het Klein Kasteeltje 9de linielaan, Brussel
(let op groot spandoek "Public education is not for sale!" daar verzameld zich het studentenblok)
Aankomst in het Stuyvenbergpark, Laken rond 15h
S`avonds internationale studentenvergadering (binnenkort meer informatie)

Nederland

Op 8 November vond er een aktie plaats in Leiden tegen de commercialisering van het onderwijs. Diverse reclamebillboards werden op klaarlichte dag uit de overvolle universiteitskantine verwijderd en naar het bedrijf "worldwide bagage services" op Schiphol gebracht. Daar werd duidelijk gemaakt dat de studenten deze rotzooi niet op hun universiteit willen hebben en dat ze het maar op per vliegtuig naar Qatar moesten brengen. Er zijn in meerdere steden akties aangekondigd en ook komen er studenten uit meerdere steden naar de demonstratie en vergadering in Brussel.

Belgie

In Belgie zijn er ook akties op diverse universiteiten gepland en er wordt natuurlijk ook daar druk gemobiliseerd voor de demonstratie in Brussel.

Duitsland

In Duitsland vond inmiddels de tweede nationale vergadering plaats waar groepen uit vele steden aanwezig waren. Er vinden op dit moment ook bijna iedere dag vergaderingen plaats in diverse regio`s en steden. In enkele steden zullen protesten worden georganiseerd, in enkele andere steden vinden ook stemmingen over stakingen plaats. In ieder geval vinden er protesten plaats in: Berlijn, Hamburg, München, Frankfurt, Potsdam, Dortmund, Bochum; Keulen, Düsseldorf, Kassel, Halle, Leipzig, Marburg, Münster en vele andere steden. Op de vergadering werd besloten om in de Duitse steden het zwaartepunt voor de lokale akties op 11 en 12 December te leggen. Ook vanuit Duitsland zullen vele bussen richting Brussel vertrekken.

Spanje

In Spanje is het al sinds einige weken zeer onrustig op de universiteiten. Professoren, docenten en studenten voeren aktie tegen privatiseringen en het beperken van de inspraak van studenten. In Madrid demonstreerden op 14 November 200.000 (!) studenten. Op 24 en 25 November vindt er een nationale vergadering van diverse Spaanse studentengroepen plaats waar ook de plannen voor de protestweek worden besproken. In meerdere grote steden hebben studenten al besloten om op 12 December te staken. Ook in Spanje wordt er druk voor Brussel gemobiliseerd.

Griekenland

Voor veel Griekse studenten zal de reis naar Brussel te duur worden, toch wordt er geprobeerd om met zoveel mogelijk mensen naar Brussel te komen. Ook in griekenland worden er in diverse steden akties georganiseerd.

Groot Brittanie

Hier wordt druk gemobiliseerd naar Brussel en in enkele steden zullen in de dagen ervoor ook akties worden georganiseerd.

Denemarken

In Denemarken zullen tijdens de protestweek demonstraties in 3 grote steden plaats vinden. Mott: „Education is not for sale – Fight neo-liberalism" en „Education for life – not for the bosses". Op 13 december vertrekken bussen uit aalborg, Aarhus, Odense en Kopenhagen naar Brussel met Studenten die aan de protesten en vergadering in brussel zullen deelnemen.

Oostenrijk

In Oostenrijk zullen tijdens de week ook enkele akties plaatsvinden. Er wordt ook druk naar Brussel gemobiliseerd.

Zweden

Ook in Zweden wordt naar Brussel gemobiliseerd en er zullen ook lokaal akties worden georganiseerd.

Frankrijk

In Frankrijk zijn ook meerdere groepen aktief die in diverse steden akties zullen organiseren. Ook wordt er hier massaal naar Brussel gemobiliseerd.

Italie

In Milaan zullen er akties worden georganiseerd. De Italiaanse vertaling op de website schijnt echter zeer slecht te zijn. Er wordt geprobeerd om met meer groepen kontakt te krijgen (Alle hulp daarbij is welkom!).

Portugal

We hebben kontakt met 1 groep uit Portugal en wat daar gebeurd is nog niet helemaal duidelijk.

Luxemburg

We hadden slechts 1 kontakt in luxemburg en het ziet er naar uit dat hier niks wordt georganiseerd...

Ierland

We hebben helaas geen kontakten in Ierland maar er wordt op dit moment aan gewerkt (Alle hulp is weer welkom!)

Finland

In Finland zijn 2 groepen die akties in Finland voorbereiden. Ook zij mobiliseren voor Brussel. Er wordt ook nog gesproken met de Finse Studentenvakbond.

Buiten de Europese Unie:

Er zijn ook groepen in Zwitserland en Tjechie die akties tegen de privatisering van het onderijs en tegen het GATS-verdrag aan het voorbereiden zijn.

Aktieaankondigingen en berichten

Aktieaankondigingen voor akties in jouw stad of land kun je naar EU Students opsturen. Wij verwerken ze dan in onze persverklaringen, nieuwsbrieven en op onze website. Ook zoeken we nog steeds aar artikelen over de onderwijssituatie in diverse EU-landen. Ook naar informatie over Nederland en Belgie.


Persgroep
Op 15 december wordt er op de universiteit van Brussel een persconferentie georganiseerd door mensen van internationale persgroep. Daar wordt een verslag gegeven van de akties die overal in Europa hebben plaats gevonden en over de demonstratie en de vergadering in Brussel.
We zoeken ook nog naar perskontakten in Nederand en Belgie, stuur het allemaal maar op! (Kontaktadres onderaan deze nieuwsbrief). We zoeken ook nog iemand uit nederland voor de persgroep (Uit Belgie hebben we al iemand).


Website

Op de website kun je naast veel informatie over Brussel ook veel achtergrondinformatie over GATS en de privatisering en commercialisering van het onderwijs vinden. Vooral de Duitstalige en Engelstalige pagina`s staan bomvol met achtergrondinformatie. Het zou mooi zijn als iemand de italiaanse vertaling nog eens kann doornemen. Ook zijn vertalingen in andere EU-talen van harte welkom.

contact: eustudenten@gmx.net

Mailinglisten:

Engelstalig (De internationale mailinglist met deelnemers uit heel Europa):
http://groups.yahoo.com/group/international-pupil-and-studentactions

Nederlandstalig:
http://groups.yahoo.com/group/int-scholieren-en-studentenakties

Duitstalig:
http://de.groups.yahoo.com/group/int-schueler-und-studentenaktionen

Website:
http://www.studi-protest.de.vu or
http://int-protest-action.tripod.com