arch/ive/ief (2000 - 2005)

Londen 18/11 : 100.000 tegen de oorlog
by mara Thursday November 22, 2001 at 12:51 PM

Dit is mij eventjes ontgaan. Maar vorige zondag zag Londen één van de grootste demonstraties sinds 10 jaar, toen 100.000 mensen van over het hele land bijeenkwamen om een einde te eisen van de bombardementen in Afghanistan.

Londen 18/11 : 100.0...
trafweb.jpg, image/jpeg, 150x112

Vredesdemonstranten vanuit verschillende organisaties kwamen bijeen in Speakers Corner in Hyde Park en liepen samen richting Trafalgar Square.
De verschillende sprekers hadden veel kritiek op de regering Blair. Er was een wijdverspreide kritiek te horen op het Amerikaans en Brits buitenlands beleid, dat met twee maten en twee gewichten werkt. Heel wat mensen riepen: "Bush, Blair, CIA ... How many kids did you kill today?"
Geschat liepen er zo'n 5000 mensen mee in het anti- kapitalistisch/anti-globalistisch blok, waarvan iedereen achter een sambaband danste. Dit ondanks het redelijk agressieve politiekordon dat hen gedurende de hele mars omsingelde.
Journalisten van de Guardian en de BBC konden de tel niet meer bijhouden. Om een schatting te maken van het aantal deelnemers, gebruikten ze de officiële politieschatting. Die zei dat er zo'n 15.000 mensen aanwezig waren op de betoging. Volgens de organisatoren en de demonstranten waren er tussen de 80 en 100 duizend mensen aanwezig.

De vredesdemonstranten stonden kritisch tegenover het applaus dat de Noordelijke Alliantie nu soms krijgt in de media. De Noordelijke Alliantie maakt zich, net zoals de Taliban, ook schuldig aan ernstige mensenrechten- schendingen. Nu met de winter in aantocht, vreest men voor een humanitaire ramp dat de situatie van miljoenen Afghaanse mensen bedreigt. De aanhoudende Amerikaanse bombardementen en de verwoesting van de lokalen van Al Jazeera, een onafhankelijke Arabische nieuwszender, werden eveneens zwaar veroordeeld.
In tussentijd heeft de Britse ‘Home Office' een crisissituatie uitgeroepen, hetgeen de Engelse autoriteiten toelaat 'terroristen' vast te houden zonder enige vorm van rechtszaak.