arch/ive/ief (2000 - 2005)

Schandaal in Zweden
by mara Thursday November 22, 2001 at 09:59 AM

Gisteren kwam er een groot schandaal aan het licht in Zweden. De Zweedse politie en de openbare aanklager manipuleerden de video die werd gebruikt tegen Hannes Wetsbergie, de jongen waarop geschoten werd tijdens de Euro top in juni 2001

Gisteren op het nieuws kwam er een groot schandaal aan het licht in Zweden.
De Zweedse politie en de openbare aanklager manipuleerden de video die werd gebruikt tegen Hannes Wetsbergie, de jongen waarop geschoten werd in Vasastan, tijdens de Euro top in juni 2001. Die video werd als bewijsmateriaal gebruikt in het onderzoek.
Gisteren werden ze betrapt door de twee journalisten die de beelden hadden gedraaid. Deze ontdekking had plaats in prime-time.

Citaat uit het Zweeds nationaal dagblad Dagens Nyheter
" (...) geluid en beeld lijken niet overeen te komen met de centrale gedeelten van de film (opmerking: de film die werd gebruikt door de politie in de rechtzaak tegen Hannes). Een koor van stemmen roept "Ein, zwei, drei, Nazipolizei", wanneer Hannes Westberg stenen gooit naar de politie. Dat gedeelte van het geluid bestaat niet in de originele versie van de film!

Een Zweeds journalist, die werkt voor de nationale TV zegt in Aftonbladet, een nationaal avondblad: "De politie heeft de sequenties uit de film geknipt waar een politieman een persoon tegen het hoofd stampt. De stamp zelf werd weggeknipt en vervangen door andere beelden".