arch/ive/ief (2000 - 2005)

Demonstratie in Taranto bij vertrek Italiaanse oorlogschip naar Afghanistan.
by Tom Welschen Wednesday November 21, 2001 at 07:11 PM
welschen@tiscalinet.it

Zondag de 18de november nam de deelname van Italie aan de oorlog in Afghanistan een tastbare vorm aan met het vertrek van het Italiaanse vliegkampschip Garibaldi [als hij dat van tevoren geweten had!!] uit de Zuiditaliaanse havenstad Taranto.

Zondag de 18de november nam de deelname van Italie aan de oorlog in Afghanistan een tastbare vorm aan met het vertrek van het Italiaanse vliegkampschip Garibaldi [als hij dat van tevoren geweten had!!] uit de Zuiditaliaanse havenstad Taranto. Het moet de eerste antimilitaristische aktie van betekenis in tijden geweest zijn in deze stad waar het leger nadrukkelijk aanwezig is [onder meer met een grote kazerne] evenals elementen van [extreem-] rechts.. Mensen van de globaliseringsbeweging en de vakbond Cobas [ook afkomstig uit andere plaatsen als Napels] hielden een demonstratie. Vredesorganisaties als Peacelink en uit kringen van het vrijwilligerswezen vormden een menselijke keten tussen vesting en haven onder de leus "Italie wijst de oorlog af"!! Een radio deed rechtstreeks verslag van het gebeuren dat plaatsvond onder een maxischerm, geplaatst door de Marine om het publiek te laten genieten van het militair tafereel.
Zelfs in een vanouds "militair-gezinde" stad Taranto lijkt zich een bescheiden meerderheid van de bevolking tègen de oorlog te keren.
Onder de demonstranten waren ook enige vissers uit het oude stadsdeel. Het moet de eerste keer in hun leven zijn dat ze manifesteerden…