arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sabena leeggezogen
by noane Friday November 16, 2001 at 03:33 PM

Onderzoek justitie naar fraude Sabena BRUSSEL (ANP) - Justitie in Brussel is een onderzoek begonnen naar fraude en verduistering bij de failliete luchtvaartmaatschappij Sabena. Een groot deel van de boekhouding is inmiddels in beslag genomen.

Het onderzoek concentreert zich op de rol van de vroegere aandeelhouder Swissair, die Sabena onnodig de aankoop van nieuwe vliegtuigen opdrong. De Brusselse onderzoeksrechter Van Espen wil weten of bestuursleden van Sabena of Swissair steekpenningen hebben ontvangen van vliegtuigbouwer Airbus om die aankoop erdoor te drukken.

Ook onderzoekt Van Espen of het faillissement niet bewust enkele weken is uitgesteld, om één nog onbekende schuldeiser te bevoordelen, zo heeft een woordvoerder van justitie vrijdag meegedeeld. Het onderzoek komt na een klacht van een inmiddels werkloze medewerker van Sabena. De man zegt door diverse toplieden van Sabena te zijn bedreigd om bepaalde informatie niet naar buiten te brengen of geen klacht in te dienen.

Na zijn verzoek nam justitie op de dag van de faillissementsaanvraag al een bestelwagen met documenten in beslag. Een chauffeur stond toen net klaar om er met die gegevens vandoor te gaan. Volgens de woordvoerder van justitie is nog niemand verhoord. Hij sluit niet uit dat dit de komende weken wel gaat gebeuren.

Sabena leeggezogen

De niet officieel erkende pilotenvakbond BeCA zegt al tijden dat Sabena door Swissair is leeggezogen. De bond richtte haar pijlen vooral op Sabena-topman Müller, die afkomstig was van Swissair. Hij heeft volgens BeCA vanuit Zürich de opdracht gekregen in de maanden voor het faillissement nog fondsen naar het inmiddels ook failliete Swissair door te schuiven. BeCA en diverse Belgische luchtvaartexperts noemen de aankoop van een tiental nieuwe Airbussen verdacht.

Eind jaren negentig besloot Sabena versneld een aantal Boeing-toestellen af te schrijven en daarvoor in de plaats Europese Airbus-vliegtuigen aan te schaffen. De Boeings hadden echter nog jaren zonder problemen kunnen vliegen. ,,Sabena is door de Zwitsers en andere profiteurs geplunderd'', stelt BeCA-voorman Van Rossem.