arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Attac] Wij zijn allemaal Sabeniens !
by Attac-Belgie/Belgique Monday November 12, 2001 at 03:06 AM

Perscommunique van Attac-Belgie/Belgique naar aanleiding van het bankroet van Sabena.

Wij zijn allemaal Sabeniens !


Attac België geeft uiting aan zijn volledige solidariteit en steun aan de Sabeniens.


Opnieuw worden duizenden families getroffen door werkloosheid en onzekerheid. Ondanks de herhaalde herstructureringen en beloftes, hebben allen — of ze nu bagagisten of piloten, cabine- of grondpersoneel, technici of onthaalbedienden zijn — zich constant ingezet om Sabena te helpen redden. En dit zowel persoonlijk als door middel van het aanvaarden van loonbesparingen of van moeilijkere en flexibelere werkomstandigheden. Desondanks worden zij als "oud ijzer" weggesmeten.

Aan dit ongelofelijk sociaal schandaal voegt zich nog het schandaal van het bestuurlijk mismanagment waarbij de regering een strategie heeft gevolgd van verkapte privatisering, ontmanteling, het laten leegmelken van Sabena door Swissair en uiteindelijk een georganiseerd faillissement van een bedrijf van openbaar nut. Dergelijke "verrottings-strategie" hangt ook boven het hoofd van de NMBS. Zij biedt het voordeel de neo-liberale ideologie (openbaar bestuur werkt zogenaamd niet) met een neo-liberaal beleid (het verkopen van openbare bezittingen aan het casino-kapitaal) te verzoenen zonder te botsen op al te hevige sociale strijd.

ATTAC België veroordeelt:

de europese regelgeving die onder het mom van 'vrije concurrentie', bijdraagt tot de vorming van private monopolies. Net zoals het vandaag toegegeven wordt voor de Britse spoorwegen, zullen we binnenkort kunnen vaststellen dat de privatisering van luchtvaartmaatschappijen zich niet alleen tegen de betrokken personeel keert maar ook tegen de gebruikers en klanten; en dit zowel op het vlak van de tarieven als op het vlak van de veiligheid.

Het inpalmen van Sabena door de financiële wereld (M. Lippens en E. Davignon) die zich, verdoken achter hun masker van reddende engeltjes, zich in feite als gieren op een gemakkelijke prooi storten om haar in stukken te rijten en binnenkort aan de concurrentie te kunnen verkopen.


Attac België :

steunt een parlementaire onderzoekscommissie en roept op tot waakzaamheid rond haar werking — personeel én gebruikers zijn allen betrokken partij wanneer het over openbare gelden gaat !

steunt de onafhankelijke gerechtelijke initiatieven van personeelsleden en de strijd van de Sabeniens ten voordele van hun job en het behoud van de collectieve (conventionele en legale) garanties;

spreekt zich uit ten voordele van een democratische en transparante controle van het beheer van publieke gelden of ze nu geïnvesteerd worden binnen openbare maatschappijen of toegezegd worden aan private bedrijven.

verbindt zich ertoe om verder met al haar krachten te blijven actie voeren tegen de liberale globalisering en haar verwoestende effecten op de bevolking, hier of elders.


Een andere wereld is mogelijk !

9 november 2001