arch/ive/ief (2000 - 2005)

Lupus - Het Einde van de Sample
by Lupus Saturday November 10, 2001 at 02:39 PM
lupus@battl.nl

"My fellow Americans: let's roll." Dubya samplede in zijn speech van acht november bewust twee woorden van een passagier die, met zijn mede-gijzelaars, zijn gijzelnemers wilde overmeesteren: let's roll.

Lupus - Het Einde va...
battlkrant175x125_copy.jpg, image/jpeg, 175x125

De sampletechniek is definitief omarmd door de cultureel meest reactionaire geesten. Gerard Schröder kwam al met zijn ‘Ich bin ein New Yorker' en de woorden ‘een beetje dom' van Maxima worden continu gebezigd door quasi-leuke politici in confectiepakken waarin een normaal mens zich niet eens zou laten cremeren.

Zodra de Jeltsin's van deze wereld gaan ‘rocken' is de rock ‘n roll definitief dood, en wanneer kamerleden gaan ‘hakken' kan de hardcore house toch echt ten grave worden gedragen. Nu Bush samples door zijn speeches gooit, wordt het tijd om een volgende muzikale stap te zetten die de huidige generatie ‘volwassenen' voorlopig niet zal kunnen bijbenen. De enige muziek die nu nog schokkend kan zijn, moet geheel verstoken zijn van maat en melodie en mag geen begin en geen einde hebben - laat staan een middenstuk. Bij deze verklaar ik de decibel muzikaal overbodig.

Lupus

Amsterdam, 9-11-2001