arch/ive/ief (2000 - 2005)

Patrick Franceschini, ex-delegee van Sabena
by uit Solidair Friday November 09, 2001 at 11:40 PM

Je kon er vandaag moeilijk naast kijken in de Belgische pers. Na de piloten, de leraars, de werknemers van de NMBS zijn nu de Sabéniens die zich niet neerleggen bij de faling van Sabena aan de beurt om de toorn van de pers over zich heen te krijgen. Nog maar eens is criminalisering het loon van iedereen die zich verzet tegen de logica van dit systeem.

Patrick Franceschini, ex-delegee van Sabena

« Eén van de doelstellingen van het faillissement: de syndicale rechten vernietigen »

"Dat is een goede delegee", zegden ons talrijke Sabeniens die wij dezer dagen hebben ontmoet in verband met Patrick Franceschini, die in april j.l. werd ontslagen. Patrick antwoordt op de aanvallen van de pers die hem ervan beschuldigt een "onluststoker" te zijn. De faling van Sabena is een regelrechte aanval tegen de vakbondsrechten.

Lees meer …

Het Nieuwsblad van 7 november noemt u een "onruststoker" die goed gekend is door de Staatsveiligheid die u bij Sabena zou hebben aangegeven, maar ook bij het ABVV. Hoe reageer je daarop?

Patrick Franceschini. "Eens te meer probeert men de zaak af te leiden en haalt men er de Staatsveiligheid bij om een delegee te criminaliseren. Men wil de grond van de zaak omzeilen, d.w.z de algemene aanval tegen de vakbondsrechten bij Sabena. Ik werd inderdaad ontslagen door Sabena op 26 april 2001. Officieel op vraag van BIAC die beweert hiertoe het bevel te hebben gekregen van de federale politie en de staatsveiligheid.

Maar deze instanties verklaren dat zij van niets op de hoogte zijn. Toen ik aan BIAC uitleg vroeg, stuurden zij mij terug naar Sabena zelf. Dit bewijst dat mijn ontslag alles te maken had met mijn functie van vakbondsafgevaardigde. Ik heb mijn tijdelijk contract bij Sabena zes keer moeten vernieuwen (telkens voor zes maanden). Om de toegangsbadge te krijgen wordt er telkens een onderzoek gevoerd door de federale politie".

6 politieonderzoeken zonder commentaar, en daarna beweert men een "onruststoker" te hebben ontdekt!

"6 politieonderzoeken zonder commentaar, en daarna beweert men een "onruststoker" te hebben ontdekt! In werkelijkheid werd ik buitengezet drie dagen voor het verstrijken van een ultimatum dat de intersyndicale van de delegees van de bagagisten had gesteld aan de directie om meer personeel aan te werven teneinde de overlast op te vangen. Toen reeds voerden wij strijd tegen het Blue Skyplan en tegen de voorbereidingen op het Business Plan. Andere delegees werden nog na mij ontlagen en met de faling zal er geen enkele delegee en geen enkele vakbondsmilitant worden aangeworven in het nieuwe mini-Sabena. Dat heb ik geschreven in de pamfletten die ik aan mijn collega's heb uitgedeeld de laatste maanden."

"Mijn opvatting is dat de vakbonden de werkers moeten verdedigen en het sociaal karakter van hun werk moeten vrijwaren. Vandaag verdedigen de vakbondsleidingen het sociaal plan niet als een laatste doelstelling, maar als het eerste en het enig doel. Ze beginnen zelfs niet aan de strijd voor de tewerkstelling."

Jij bent betrokken in het dossier van Clabecq (jij bent één van 13 van Clabecq) en nu in dat van Sabena. Is dat een toeval?

Patrick Franceschini. "Ik was tegen het jobverlies in Clabecq en daarna ook bij Sabena, toen ik daar als arbeider werd aangeworven. De tewerkstelling aanvallen betekent voor mij de mensenrechten aantasten.

Toen ik mijn solidariteit met Clabecq heb geuit was ik een werkloze van de streek. Ik ben verwikkeld geraakt in het proces omdat het gerecht mensen van buiten het bedrijf in het proces hebben willen betrekken om een klimaat van criminalisering te scheppen. Daarna heb ik werk gevonden bij Sabena. Na een tijd hebben de arbeiders mij gevraagd om hun delegee te worden. En ik werk verkozen met de derde meeste stemmen van alle vakbondslijsten samen."

Sabena is een Agustaschandaal in de duizendste graad

Hoe zie het vervolg van de strijd bij Sabena?

Patrick Franceschini. "Ik wil natuurlijk de klacht ondersteunen die door de delegees Vindevoghel en Willeputte werd ingediend. Deze klacht is een goede weergave van de verzuchtingen van talrijke personeelsleden. Zij legt de vinger op het schandaal van dit faillissement waarin alle politieke partijen hun verantwoordelijkheid dragen.

Het is een Agustaschandaal in de duizendste graad, vermits alle partijen erbij betrokken zijn en niet alleen maar de PS zoals dat het geval was voor de helikopters. Ik bewonder die arbeiders om hun moed zich te wenden tot de rechtbank, want het is niet gemakkelijk om klacht in te dienent tegen zijn patroon, vooral niet als deze de Belgische staat is.

Ik lanceer een oproep om deze strijd te steunen in heel België, want Sabena is een voorbeeld van wat er gebeurt in alle bedrijven van Europa : de liquidatie van de openbare diensten, het Europa dat geleid wordt door de Ronde Tafel van de Industriëlen. Ik denk aan de arbeiders van de staalindustrie die reeds hun werk verloren omwille van Europa.

En tenslotte, moet men voor de luchtvaart ook stil staan bij het begrip openbare diensten. Europa predikt het recht op vrije verplaatsing maar vernietigt de mogelijkheden om te reizen. Ze hebben honderdduizenden immigranten naar België laten overkomen tijdens de jaren '60 en vandaag, schrapt men vluchten zoals die naar Catane of Faro die hen toelaten om op vakantie te gaan.»