arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Attac-EU] Verklaring van de Europese Attac bewegingen over 11 september.
by Attac-Vlaanderen Wednesday November 07, 2001 at 09:37 PM
vlaanderen@attac.org galgenberg 29, 9000 Gent

Rijkelijk laat, maar toch nog vertaald geraakt, een verklaring van de Europese Attac bewegingen over de gebeurtenissen van 11 september, de oorlog in Afghanistan en de voedingsbodem van het terrorisme.

Verklaring van de Europese Attac bewegingen

Tegen het terrorisme, voor gerechtigheid en geen oorlog !

In het kader van de verwerpelijke terroristische aanslagen in de Verenigde Staten, uiten de verschillende Europese Attac bewegingen hun medeleven met de slachtoffers en hun familie evenals hun solidariteit met de Amerikaanse bevolking. Geen enkele zaak en geen enkele ideologie kunnen deze misdaden rechtvaardigen. De Europese Attac bewegingen sympathiseren met de Amerikaanse groepen en organisaties waarmee ze zij-aan-zij staan in de strijd tegen de neo-liberale globalisering.

Deze dramatische toestand vraagt om een verantwoorde reactie die moet beginnen met een analyse van de oorzaken.

Vooreerst hebben deze te maken met onopgeloste en aanslepende conflicten, zoals die in het Midden-Oosten, waar internationale wetten onevenwichtig worden toegepast. De cynische 'real-politiek' van de grootmachten betekent een toenemend gebruik van macht en geweld om conflicten op te lossen. De geschiedenis toont aan dat er geen hoop is op blijvende vrede en het beëindigen van geweld zolang het cynisme en het arbitraire karakter van het recht van de sterkste aan individuen en hele bevolkingsgroepen opgelegd wordt en geen belang aan gerechtigheid gehecht wordt.

Terrorisme vindt ook een vruchtbare bodem in het onrecht en de onderdrukking waarvan de meerderheid van de wereldbevolking het slachtoffer is. De schuldenlast, de schok van structurele aanpassingen, financiële crashes en de vastberadenheid van multinationals om alle menselijke activiteit tot handelswaar te reduceren dragen bij tot sociale ongelijkheid en verschrikkelijke menselijke ellende. Daardoor worden miljoenen mensen alle hoop op een toekomst ontnomen. Het fanatisme van de terroristen vindt zijn bron in dit dagelijkse menselijk lijden.

De Europese Attac bewegingen verwerpen de identificatie van hele bevolkingsgroepen met de terroristen. We moeten elke vorm van ideologische over-simplificatie bestrijden. Neen, ook vandaag gaat de strijd niet tussen 'goed' en 'kwaad' noch is er 'een strijd tussen beschavingen'.

De strijd tegen het terrorisme mag ook geen alibi zijn om humanitaire en burgerlijke vrijheden in vraag te stellen of te beperken. In deze context verwerpen de Europese Attac bewegingen de voorstellen van de Europese Commissie die én het begrip terrorisme ruimer willen omschrijven én de procedure tot uitlevering van verdachten wil afschaffen door de invoering van een Europees arrestatiebevel.

De houding van de regering van de Verenigde Staten, daarin gesteund door de Europese regeringen, leidt tot een escalerende oorlog door massale bombardementen uit te voeren op Afghaanse steden. Hierdoor wordt een reeds lijdende bevolking nog maar eens getroffen. Dergelijke acties hebben niets te maken met de strijd tegen het terrorisme. Integendeel, door toe te geven aan een politiek van vergelding en wraak, spelen zij in de kaart van de terroristen. De Europese Attac bewegingen verzetten zich tegen deze door de Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten verklaarde oorlog. Zij roepen dan ook op om actief deel te nemen aan manifestaties die deze oorlog afkeuren.

De Europese Attac bewegingen zijn van mening dat de huidige conflicten benaderd moeten worden vanuit het internationaal recht dat een gelijke behandeling voor alle landen voorstaat. Elke hegemoniale politiek dient verworpen te worden. Er moet een beleid van collectieve veiligheid en vrede opgebouwd worden. Dit houdt in dat de volkeren van deze wereld de middelen om hun eigen leven in handen te nemen teruggegeven wordt. Dat houdt onder meer in dat de democratie van de burger de overhand haalt op de financiële globalisering.

Vandaag is veiligheid ook de veiligheid van de andere. Deze veiligheid vraagt een àndere globalisering, een globalisering die inhoudt dat de schulden worden kwijtgescholden, de strijd tegen financiële speculatie en belastingsparadijzen (die gebruikt worden door de internationale financiële instellingen, multinationals, regeringen van rijke landen, grote criminele organisaties en terroristische bewegingen) aangevat wordt en de instelling van een mondiale fiscaal systeem waarvan de Tobin-taks een element is.

We moeten eindelijk voldoen aan de fundamentele behoeften van de volkeren. Het gaat erom een echte verdeling van de rijkdommen te bewerkstelligen..

In deze context is de strijd tegen de neo-liberale globalisering meer dan ooit relevant. De strijd tegen het egoïsme van de machtigen en de onverschilligheid van de rijken laat opnieuw de hoop van een andere, meer vredevolle en solidaire wereld opborrelen. Deze hoop is de beste verdediging tegen de haat en het fanatisme van het terrorisme.

De Europese Attac bewegingen.

(Vertaling: Francis Jorissen; Editing: Stijn Oosterlynck voor Attac-Vlaanderen)