arch/ive/ief (2000 - 2005)

Opnieuw 10.000 demonstranten in Amsterdam
by pIET Saturday October 20, 2001 at 08:27 PM

Opnieuw waren er zo'n 10.000 vredesdemonstranten bijeen in Amsterdam die protesteerden tegen terrorisme, racisme en de militaire aanvallen op Afghanistan.

Opnieuw 10.000 demon...
dam15uur.jpg, image/jpeg, 296x242

Voor de tweede keer binnen drie weken tijd hebben zaterdag 20 oktober opnieuw naar schatting zo'n 10.000 mensen gehoor gegeven aan de oproep tot landelijke manifestatie tegen terrorisme, racisme en de militaire aanvallen op Afghanistan.

De vredesdemonstranten begonnen om ongeveer 15.00 uur aan een optocht van de Dam, Rokin, Muntplein, Vijzelstraat, Weteringplantsoen, Weteringschans, Leidseplein, Marnixstraat, Rozengracht, Raadhuisstraat, Paleisstraat terug naar de Dam. Ervoor en erna werden ze op de Dam door verschillende sprekers toegesproken, zoals de schrijver Karel Glastra van Loon, Daniel de Jongh namens het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog', dhr. Ghiasie namens de Vereniging van Afghanen in Amsterdam en Omstreken (VAO): 'Nee tegen de oorlog', Miryam Aouragh namens het Landelijk Netwerk van Marokkaanse Organisaties 'De Verklaring van Elf' en Robbie Berghout namens de Steunfunktie voor Surinamers in Amsterdam. Tussendoor werden gedichten voorgelezen en werd er door diverse groepen muziek gemaakt.

Hoofdleuze tijdens de manifestatie en demonstratie was: 'Stop de Oorlog - Stop de Geweldsspiraal!'