arch/ive/ief (2000 - 2005)

FAX ALARM: STOP THE WAR
by For Mother Earth Wednesday October 17, 2001 at 08:29 PM
belgium@motherearth.org

We vragen U de onderstaande brief door te faxen naar Guy verhofstadt, met de vraag de Belgische steun aan de militaire interventie in te trekken. In de fax wordt hem ook gevraagd om druk uit te oefenen op de andere EU-lidstaten om hun steun aan de militaire interventie stop te zetten.

Betse vrienden;
De Belgische Eerste Minister Guy Verhofstadt (als de voorzitter van de EU) heeft zijn intentie bekendgemaakt om zijn standpunt in verband met militaire interventie in Afghanistan door de VS en het VK verder te bekijken. Dit zal gebeuren op vrijdag 19 oktober, ter gelegenheid van de informele bijeenkomst van de staadshooftden van de EU.

We vragen U de onderstaande brief door te faxen naar Guy verhofstadt, met de vraag de Belgische steun aan de militaire interventie in te trekken. In de fax wordt hem ook gevraagd om druk uit te oefenen op de andere EU-lidstaten om hun steun aan de militaire interventie stop te zetten. Het is nu hét moment om deze boodschap naar Verhofstadt te sturen, niet alleen omwille van de EU-top, maar ook omdat een aantal coalitiepartners in de regering hun steun aan de militaire interventie opzeggen.

We vraggen NGO's dit bericht te faxen aan de Belgische Eerste minister:
fax nummer 02 512 69 53

Individuele personnen kunnen de brief faxen, of e-mailen aan: guy.verhofstadt@premier.fed.be

Stuur ons een berichtje (belgium@motherearth.org) als je de fax verstuurd hebt.
========

Aan de voorzitter van de EU
en Eerste Minister van België
Guy Verhofstadt
Wetstraat 16
1000 Brussel

Fax : 02 512 69 53

Geachte Heer Verhofstadt,
Wij vraagt U met aandrang om van Uw positie als Voorzitter van de Europese Unie gebruik te maken om op de EU top in Gent aan Uw collega's voor te stellen dat er een onmiddellijke stopzetting komt van de militaire interventie in Afghanistan.

De tragische gebeurtenissen van 11 september in New York en Washington hebben de wereld geschokt. Wij betuigen onze solidariteit met de slachtoffers van geweld overal ter wereld.

Maar oorlog is niet het gepaste antwoord op terrorisme. De huidige militaire acties, die door de Verenigde Staten en door het Verenigd Koninkrijk worden gevoerd, zullen enkel meer lijden brengen voor het Afghaanse volk, dat al zoveel jaren oorlog heeft moeten ondergaan. Er zijn reeds betrouwbare rapporten over vele burgerslachtoffers ten gevolge van de bombardementen, en het is niet te vermijden dat er nog meer doden zullen vallen als die bombardementen worden verdergezet.

Daarenboven zullen deze bombardementen de positie van Bin Laden en de Taliban niet verzwakken, ze verwekken integendeel woede en kunnen leiden tot nieuwe terroristische aanslagen. In de voorbije eeuw waarschuwde Ghandi ons dat "oog om oog maakt iedereen blind". We moeten positie kiezen en de spiraal van geweld doorbreken. De huidige militaire interventie is een wraakactie. Ze zal geen rechtvaardigheid brengen. Voor een echte duurzame oplossing van het probleem van het terrorisme, moeten we investeren in strategiën van conflictpreventie, en de onderlinge oorzaken aanpakken die de voedingsbodem vormen voor terrorisme : armoede en de globale ongelijkheid tussen Noord en Zuid. We moeten investeren in ontwikkelingsprogramma's, niet in bewapening.

We vragen U het voorbeeld van Uw groene en sociaaldemocratische collega's te volgen, en alle Belgische en EU steun aan de militaire interventie van de VS en het VK terug te trekken.

Hoogachtend,