arch/ive/ief (2000 - 2005)

Forum voor vredesactie: STOP EUROPESE STEUN AAN OORLOG
by Forum voor vredesactie Wednesday October 17, 2001 at 12:13 PM

Het Forum voor Vredesactie vraagt dat de EU haar steun aan de Amerikaans-Britse bombardementen intrekt en ruimte maakt voor niet-militaire oplossingen. Terrorisme is geen zaak van militairen maar van justitie.

STOP EUROPESE STEUN AAN OORLOG

TERRORISME GEEN ZAAK VAN MILITAIREN MAAR VAN JUSTITIE

Het Forum voor Vredesactie vraagt dat de EU haar steun aan de Amerikaans-Britse bombardementen intrekt en ruimte maakt voor niet-militaire oplossingen. Terrorisme is geen zaak van militairen maar van justitie. De EU moet resoluut de diplomatieke kaart trekken en onderhandelen met het Taliban-regime, dat een uitlevering van Osama Bin Laden voorstelde aan een neutraal land mits bewijzen. De Lockerbie-zaak kan hierbij als precedent dienen.

De aan de gang zijnde bombardementen leiden enkel tot een gigantische humanitaire catastrofe en een verdere escalatie van het conflict. Tegelijk leidt de ondersteuning van de EU tot een verdere uitholling van het VN-Handvest door militaire vergeldingsacties als zelfverdediging te legitimeren.

Op de informele bijeenkomst van de EU-regeringsleiders op 19 oktober te Gent staat de evaluatie van de Europese politiek m.b.t. terrorisme en de bombardementen op Afghanistan op het programma. Het Forum voor Vredesactie vraagt dat de EU haar steun aan de Brits-Amerikaanse bombardementen intrekt. Terrorisme is geen zaak van militairen maar van justitie. De EU moet resoluut de diplomatieke kaart trekken en onderhandelen met het Taliban-regime, dat reeds verschillende malen een uitlevering van Osama Bin Laden voorstelde aan een neutraal land mits bewijzen van zijn betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september.

De Lockerbie-zaak kan hierbij als precedent dienen. In 1988 ontplofte boven de Schotse stad Lockerbie een PanAm-vlucht naar New York, als gevolg van een terroristische aanslag. In 1991 werden 2 Libische verdachten aangewezen en werd om hun uitlevering gevraagd. Libië weigerde waarna de VN-Veiligheidsraad sancties trof. Libië was vervolgens tot uitlevering bereid maar vreesde dat beide verdachten geen eerlijk proces zouden krijgen in het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten. Daarom stelde Libië in 1994 een proces op neutraal terrein voor. Uiteindelijk gingen in 1998 de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk met deze oplossing akkoord, nadat ze in de VN-Veiligheidsraad onder druk werden gezet om deze oplossing te aanvaarden. Het proces vond plaats in Nederland voor Schotse rechters.

De EU kan trachten een gelijkaardige oplossing te realiseren en de Taliban op hun woord nemen. De bestaande VN Veiligheidsraad-resoluties (1333) bieden trouwens ruimte voor een dergelijke oplossing. Een sanctie-regime was reeds van kracht na vorige aanslagen maar had niet de gewenste impact wegens de gebrekkige medewerking van bv. Pakistan, waarlangs de drughandel ongestoord kon plaatsvinden. De EU kan beter haar diplomatieke krachten inzetten om Pakistan te overhalen om de sancties rigoreus toe te passen in plaats van de militaire operaties te ondersteunen. Het statuut van het Internationaal Strafhof kan als basis voor de berechting dienen.

De huidige bombardementen leiden enkel tot een humanitaire catastrofe, gezien de dreigende hongersnood en de onmogelijkheid van hulporganisaties om in deze oorlogssituatie te functioneren. Tegelijkertijd destabiliseren ze verscheidene moslimlanden en creëren ze een voedingsbodem voor verdere terroristische acties. Tegen terrorisme bieden deze militaire acties geen oplossing.

De EU helpt bij de verdere uitholling van het VN-Handvest door deze militaire wraakacties te blijven legitimeren als zelfverdediging. Zelfverdediging impliceert een noodzakelijkheid van de militaire reactie om verdere aanvallen te stoppen. Hier valt deze noodzaak te betwijfelen. Tevens wordt de aanwezigheid van een verantwoordelijke van een aanslag gelijk gesteld met een aanval uit dat land. Dit is een verregaande uitrekking van het begrip zelfverdediging en is in het verleden nooit aanvaard geweest. Zo werd Israel meermaals veroordeeld door de VN-Veiligheidsraad voor militaire repressailles in haar buurlanden, bv. na het bombardement op de PLO-hoofdkwartieren in Tunis op 1 oktober 1985. Tegen dergelijke praktijken is geen verweer op basis van het internationaal recht meer mogelijk, nu een gelijke argumentatie wordt ondersteund.

Op 19 oktober zal het Forum voor Vredesactie samen met de brede vredesbeweging actie voeren in Gent. Een persuitnodiging volgt.

Meer info:

Forum voor Vredesactie 0479.68.24.43

*************************************************
19 oktober 2001: we werpen een dam op
tegen het militaire Europa.
Afspraak: Gent Zuid: W.Wilsonplein, 16u00..
Aansluitend: Geweldloos manifeest, 19u 't Zuid

Meer info:
Forum voor Vredesactie, Patriottenstraat 27, 2600 Berchem
Tel: 03/281.68.39
Fax: 03/281.68.79
E-mail: forum@vredesactie.ngonet.be
http://www.vredesactie.ngonet.be