arch/ive/ief (2000 - 2005)

Alternatief Infopunt - Euroland opent haar deuren
by mara Saturday October 13, 2001 at 09:55 PM

Vandaag werd een alternatief Infopunt in het hart van de Europese wijk in Brussel geopend. Vlak voor het monsterachtige gebouw van de administatie van het Europees Parlement, bezette het collectief Bruxxel het oude stationsgebouw van Brussel Leopold, vandaag Brussel-Luxemburg genoemd.

Op het Luxemburgplein, vlak voor het monsterachtige aluminiumen gebouw van de administratie van het Europees Parlement, staat het oude stationsgebouw van Brussel Leopold, vandaag Brussel Luxemburg genoemd.

Het nieuwe ondergrondse stationsgebouw wordt dagelijks druk bezocht door pendelaars die in de Europese wijk werken. Enkel het oude stationgebouw staat leeg in afwachting op afbraak of gevel-klassering. Heel wat mensen hebben kritiek op de Eurowijk. Niet alleen om politieke redenen, maar ook om estethische, stedebouwkundige redenen.

De afspraak was om 17 uur aan het Place Jourdan in Etterbeek. Daar kwamen zo'n 100 mensen samen. De tocht werd eerst ingeleid door een fanfare, die na een paar nummerjes vertrok richting ...toen nog onbekend voor velen.

Naast de doorwinterde actievoerders namen ook heel wat buurtbewoners met hun kinderen deel aan de wandeling.
Eenmaal aangekomen in de verlaten Europese wijk, duurde de wandeling niet meer lang. De stoet ondervond geen
enkele last van de politie. Het oude stationsgebouw werd makkelijk geopend; en dit was dan ook de start voor een erg gezellige avond.

Het buffet en de grote hal van het stationnetje wordt ter gelegenheid van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie bezet. De bedoeling is om er een infopunt te creƫren met ruimte voor denkwerk en actie omtrent de werkelijke inzet voor Europea. Het moet eveneens een plaats zijn die open staat voor verschillende initiatieven op cultureek, sociaal en politiek vlak.

Aan het balkon van het station werd een doek gehangen met daarop "Bruxxel Zone Libre en construction".
De actie lokte heel wat nieuwsgierige voorbijgangers : dronken Ieren feestten lustig mee en buurtbewoners kwamen een kijkje nemen.
Bovendien kreeg Bruxxel heel wat logistieke hulp van andere collectieven uit Brussel en uit Gent.

Het collectief heeft een heel programma uitgewerk dat je ook kan terugvinden op de agenda van Indymedia.

Bruxxel mag er zeker nog tot maandag zijn tenten opslaan, aldus de burgemeester van Elsene. De bedoeling is echter dat dit info-punt gedurende het hele voorzitterschap open blijft... .