arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mening Afghaanse vrouwen nog altijd niet gehoord
by Anne Adé (divazine) Thursday October 11, 2001 at 02:44 PM

De vredeswandeling die vorige zondag door Brussel trok kon de bombardementen op Afghanistan niet tegenhouden. Maar ze heeft wel het startschot gegeven voor een hele reeks vredesacties. Hopelijk kunnen die op een groeiende aanhang rekenen. Niet alleen de traditionele vredesorganisaties, maar ook NGO's van allerhande strekkingen, milieubewegingen als de Bond Beter Leefmilieu, en vrouwenorganisaties als de Vrouwenraad en Vrouwen in het Zwart ondertekenden de platformtekst.

Niet alleen de traditionele vredesorganisaties, maar ook NGO's van allerhande strekkingen, milieubewegingen als de Bond Beter Leefmilieu, en vrouwenorganisaties als de Vrouwenraad en Vrouwen in het Zwart ondertekenden de platformtekst.

Eén stem ontbreekt nog altijd op het appèl: die van de bevolking van Afghanistan. Vermits de Afghaanse mannen, vrouwen én kinderen alle redenen hebben om de VS-aanvallen op de Taliban toe te juichen, lijkt het vanzelfsprekend dat hun mening niet gevraagd wordt.

Afghaanse vrouwen die in het openbaar geëxecuteerd worden omdat ze make-up droegen, die niet meer mogen werken en moeten bedelen om te overleven als ze alleen komen te staan, hongerende kinderen, miserabele vluchtelingenkampen: iedereen in het westen heeft het nu te zien gekregen. Ineens kan je de buitengesmokkelde filmbeelden en foto's bekijken, die nochtans al eerder beschikbaar waren voor de media.

Tegen Taliban, maar ook tegen Noordelijke Alliantie.

De Afghaanse vrouwenverzetsgroep RAWA toonde maanden geleden al beelden van de Taliban-repressie op haar website maar vond toen niet veel weerklank. Ook nu wordt de stem van de Afghaanse vrouwen niet gehoord. De rebellen van de Noordelijke Alliantie krijgen nu steun van de VS om het verzwakte Taliban-regime omver te werpen. Zo hoopt Amerika te vermijden dat er grondtroepen ingezet moeten worden .

Maar de Afghanen kennen de Noordelijke Alliantie. Van 1992 tot 1996 streden de verschillen groepen die nu deel uitmaken van de Alliantie, om de macht. Het was een periode vol geweld en repressie: jonge meisjes werden gedwongen tot huwelijken met militairen, vrouwen werden verkracht en mannen gefolterd.

In de delen van Afghanistan waar de Noordelijke Alliantie het voor het zeggen heeft, is de situatie voor de vrouwen niet veel beter dan in de rest van het land: ze moeten er ook van top tot teen gesluierd lopen, ze mogen wel naar de markt, maar mogen alleen in noodgevallen met mannelijke verkopers praten. Meisjes mogen er wel onderwijs volgen, maar alleen in speciale scholen.

Tegen Taliban, maar ook tegen bommen.

Op een bijeenkomst van de nieuw opgerichte vredesorganisatie New Yorkers Say No To War vatte Tamina, woordvoerster van RAWA, de visie van haar organisatie samen: 'RAWA is tegen de VS-acties, want zo komen er nog meer wapens in Afghanistan. In eerste instantie moet alle financiële en militaire steun aan de Taliban en aan alle andere milities, waaronder de Noordelijke Alliantie, stopgezet worden. Daarna moet een VN-vredesoperatie iedereen ontwapenen.'

Niet iedereen binnen de Afghaanse gemeenschap is het daar mee eens. Sommigen hebben alle vertrouwen in de VN en hun vredesmissies verloren. Zij vestigen ondanks alles hun hoop op de Noordelijke Alliantie.


Dit artikel werd overgenomen uit Divazine

link aljazeera
by mara Friday October 12, 2001 at 11:23 AM

CNN is afhankelijk van de satellietzender al-Jazeera. Deze zender uit Qatar is de spreekbuis van de Arabische wereld.
Ik heb de Engelse vertaling nog niet gevonden, maar interessant voor de foto's.