arch/ive/ief (2000 - 2005)

De KP op 19 oktober-Gent
by Jaak Perquy Thursday October 04, 2001 at 01:03 PM
kp@democratisch-links.be 0477 265 620 Galgenberg 29, 9000 Gent

Mededeling & oproep

Een ander Europa voor een andere wereld

Kp mededeling n.a.v. de acties van de democratische globalisten en vakbonden,19 oktober 2001 – Gent.
Aanlsuitend aankondiging: Infoactiviteit op 4 oktober 2001 - Gent

Op 19 oktober komen de EU-regeringsleiders naar Gent voor een ‘tussentop'in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de EU.

Het bontgekleurde, radicale maar vreedzame gezelschap van de democratische globalisten (vaak ten onrechte aangeduid als anti-globalisten) neemt de gelegenheid te baat om hun standpunten duidelijk te maken.

Het gaat om internationale solidariteit (die andere globalisering), vrede, eerlijke wereldhandel, democratie, sociale gelijkheid, mondiale rechtvaardigheid, een vorm van tobintaks (taks op speculatie). De democratische globalisten willen een einde aan onrecht en ongelijkheid en zijn daarom gekant tegen de neoliberale globalisering (op maat van de multinationals) die gepaard gaat met een uitholling van de democratie en een doorgedreven opdeling van de wereld in haves en have-nots (Noord-Zuid tegenstelling, maar ook binnen onze eigen maatschappij); het resultaat van een logica met als enig principe: de winstmaximalisatie.

De Kommunistische Partij roept op om massaal deel te nemen aan de activiteiten van 19 oktober; zowel deze die georganiseerd worden door het zogenaamde ‘Overlegcomité Gent 019' als deze die opgezet worden door de vakbonden.(voor het actieprogramma, zie verder).

De KP heeft tijdens de voorbereidingen geijverd voor een verregaande samenwerking tussen de vakbonden en het comité G-O19. Eén gemeenschappelijke actie van alle democratische krachten bleek uiteindelijk niet haalbaar. We betreuren dat ten zeerste. Maar we zien de aparte activiteiten niet als in tegenspraak met elkaar.

We roepen onze leden en anderen uitdrukkelijk op om in de mate van het mogelijke deel te nemen aan alle geplande activiteiten. Ondanks de gespreide ‘slagorde' nu,blijven we geloven in-, en ijveren voor eenheid in de toekomst. De realisatie van ‘een ander Europa voor een andere wereld' zal voor een groot deel afhangen van de mogelijkheden om massaal te mobiliseren voor een gezamenlijk eisenplatform; in de creatie en uitbouw van een massabeweging tegen de neoliberale globalisatie. Daarvoor moeten we alle democratische krachten zien te bundelen. De KP ziet dit momenteel als een van de belangrijkste opdrachten binnen de beweging.


Een dag van actie:

° 7h aan het Sint Pieterstation: Onze wereld is niet te koop.

° 12.30h aan het Dampoortstation: Jongerenmars

° 14h aan de Sint Baafsabdij: Vakbondsmanifestatie

° 16h-19h acties aan het Wilsonplein: Een andere wereld is mogelijk

° 19h aan het Zuid: Manifeest

° 20.30h toespraken en optreden Global Prayers: Er komen andere tijden

° 22h Albertpark-Zuid, muziek en fuif: Feest in het park

Over de doelstellingen van de beweging voor democratisische globalisering; de ‘verborgen agenda van de anti-globalisten' organiseert de KP op 4 oktober, 20h in het Vredescentrum – Galgenberg 29, Gent, een debatavond: "Anti's zijn Voor'.

Met Louis Van Geyt (oud-parlementslid en derde wereldactivist), Michel Vanhoorne (prof.em. Arbeids- en mieugezondheidkunde),

Jan Dumolyn (hsitoricus),

Goerge Spriet (vredesactivist) en

Jaak Perquy (filosoof).

Eddy Decreton (ACOD-militant) is moderator.

namens de Kommunistische Partij,

Jaak Perquy

Politiek secretaris