arch/ive/ief (2000 - 2005)

EU top Onderwijs! Studenten protesteren!
by Actief Linkse Studenten Wednesday October 31, 2001 at 02:50 PM
als@studenten.rug.ac.be 0498243046

Op 29 november gaat er een Eu top door te Brussel over het onderwijs in Europa. Dit zullen de studenten in belgië niet onopgemerkt laten doorgaan!

Beste student,
Beste studentenvereniging,

Op 29 november gaat in de voormiddag te Brussel een informele Eu-top door van de onderwijsministers. O.a. op deze top zal het toekomstig Europees onderwijsbeleid uitgedokterd worden. Met in ons achterhoofd de Bologna-verklaring en de hervormingen die Europa wil doorvoeren menen de Actief Linkse Studenten en Internationaal Verzet dat we deze top niet zonder enig protest kunnen laten doorgaan.

Wij vrezen dat Europa langzaam wil gaan naar een privatisering van het onderwijs, of op zijn minst de invloed van bedrijfswereld op het onderwijs wil vergroten. Dit zal niet enkel zijn effect hebben op de studieprogramma's, maar ook op de inschrijvingsgelden. De Bolognaverklaring en de talrijke uitspraken van onderwijsministers en rectoren maken ons duidelijk dat onderwijs in de toekomst veel meer zal afgestemd worden op bedrijven en veel minder op algemene kritische vorming. Ook vrezen wij dat met de vorming van het Bachelor-Mastersysteem inschrijvingsgelden sterk zullen verhoogd worden. De tendens in heel Europa is reeds duidelijk: In landen waar er tot voor kort gratis hoger onderwijs bestond, zoals in Griekenland, worden studenten vandaag geconfronteerd met torenhoge inschrijvingsgelden. Onze afdelingen in Griekenland werkten vorig jaar dan ook mee met de maandenlange bezettingen van de universiteiten. Vorig jaar gingen de studenten van de VUB over tot een rectoraatsb! ! ezetting tegen de Bolognaverklaring. Democratische rechten, zoals het recht op onderwijs, maar ook het recht op werk, op pensioen, op sociale zekerheid staan vandaag op de helling. Dit zijn rechten waarvoor in het verleden is gestreden door studenten én hun ouders, maar die jammer genoeg blijkbaar moeten afgebouwd worden volgens Europa.

Ook is dit van belang voor de niet politieke studentenverenigingen, want als de huidige Europese tendens verder gaat zullen subsidies en accomodaties voor het culturele studentenleven lijden hieronder. Het is heel duidelijk dat binnen Europa studeren enkel gezien wordt als een middel om zo snel mogeijk op de arbeidsmarkt te komen. Dat de activiteiten buiten het studeren zelf als onbelangrijk worden beschouwd betekent ook het ondermijnen van vele culturele verenigingen.

Als student moeten wij dan ook de taak op ons nemen het recht op degelijk onderwijs te verdedigen en dus het protest tegen deze EU-onderwijstop te organiseren.

Op de vorige vergadering van de Actief Linkse Studenten te Gent werd beslist deze oproep te lanceren naar alle studentenverenigingen. Ook de afdelingen in Leuven en Brussel zullen binnenkort deze oproep doen. De Actief Linkse Studenten Gent stellen aan iedere studentenvereniging voor deze oproep te onderschrijven voor 8 november. Daarna zal er een overleg plaatsvinden om samen te vergaderen om te bediscussiëren welk platform we zullen aannemen, en welke acties we daaraan zullen koppelen. Het is niet onze bezorgdheid een zo breed mogelijke coalitie te vormen, maar om een strijdbare coalitie te vormen met studentenverenigingen die daadwerkelijk willen elke student bereiken, aanspreken en proberen in te schakelen in de acties tegen de hervormingen in het Europees onderwijs. Bespreek de materie onder uw leden. Wanneer u deze oproep onderschrijft, gelieve de mail dan ook terug te sturen naar als@student.rug.ac.be mét vermelding van de data wanneer u één of meerdere vertegenwoordigers kan sturen naar een gezamenlijke vergadering.

Aarzel niet om deze mail rond te sturen naar andere studentenverenigingen! Wij proberen iedereen te mailen waar wij het emailadres van hebben.

Groeten,

Koenraad Depauw

Voorzitter Actief Linkse Studenten

PS: meer info over het Europese Onderwijsbeleid vind je op: http://www.student.rug.ac.be/als/bologna.html