arch/ive/ief (2000 - 2005)

waakhond bij globalisering
by Gustavo Capdevila [IPS] Tuesday October 30, 2001 at 01:11 AM

Wereldverbond voor de Arbeid wil VN-orgaan als waakhond bij globalisering.

BOEKAREST, 29 oktober 2001 - De Verenigde Naties (VN) moeten een socio-economische veiligheidsraad oprichten die waakt over de naleving van sociale rechten, zegt het Wereldverbond voor de Arbeid. Het WVA vindt dat de VN controle moeten kunnen uitoefenen op de globalisering. Het op te richten VN-orgaan moet daarnaast ook zorgen voor het goede verloop van grote politieke toppen en conflicten met niet-gouvernementele organisaties (ngo's) beslechten.

Het ambitieuze voorstel maakt deel uit van het slotdocument van het vierjaarlijkse WVA-congres dat vorige week in Boekarest werd georganiseerd.

Erg opvallend in Boekarest was dat de vakbondsbeweging erkent dat ze wereldwijd aan slagkracht heeft ingeboet. De vakbondsleiders wijten dat vooral aan het neoliberale karakter van de globalisering. Als oplossing stelt de top van het WVA voor om allianties te vormen met andere vakbondsorganisaties en sociale organisaties. De Belgische secretaris-generaal, Willy Thys, riep op om na te denken over een herstructurering van het WVA en om allianties voor te bereiden.

In de teksten die werden opgesteld voor het congres van deze week, is er bij herhaling sprake van een "sociale arbeidsbeweging". Het Wereldverbond zoekt naar een bredere term dan "vakbondsbeweging".

Het WVA - een organisatie die vakbonden uit 113 landen vertegenwoordigt - voelt wel wat voor de idee van een brede beweging met een zo groot mogelijke participatie van vakbonden maar waarin ook ngo's uit Noord en Zuid zijn opgenomen. De alliantie die het WVA voorstelt, moet ook bewegingen en ngo's omvatten die "betrokken zijn in het gevecht tegen het neoliberalisme."

Die beweging zou gelanceerd kunnen worden op het Sociale Wereldforum, een internationaal forum dat in januari het licht zag in het Braziliaanse Porto Alegre. Begin 2002 wordt het voor de tweede keer georganiseerd op dezelfde plaats. Het WVA is tot dusver de enige internationale vakbondsorganisatie die daaraan deelneemt.

De nieuwe voorzitter van het WVA, Mahan Gahe uit Ivoorkust, deed een oproep naar andere sociale bewegingen om de krachten te bundelen. Hij verwees daarbij naar andere internationale arbeidsorganisaties, in het bijzonder naar de Internationale Confederatie van Vrije Vakbonden (ICFTU), 's werelds grootste vakbondsorganisatie.

Het WVA zette vrijdag een punt achter het congres in Boekarest met een oproep tot het inschrijven van een aantal fundamentele sociale, arbeids- en ecologische rechten in de globalisering. De meeste regeringen in het geïndustrialiseerde Noorden proberen arbeidsrechten en milieunormen te introduceren in multilaterale akkoorden die tot stand komen onder het toezicht van de Wereldhandelsorganisatie (WHO). Hun pogingen worden afgeblokt door de vertegenwoordigers van de ontwikkelingslanden. Het Zuiden vreest dat milieunormen en arbeidsrechten een dekmantel zijn voor het protectionisme aan de kant van de industrielanden. Ze vermoeden dat dergelijke normen een extra barrière vormen tegen de export van hun producten naar de nu al ontoegankelijk markten in Europa en de Verenigde Staten verder zal bemoeilijken.

Het WVA zegt bezorgd te zijn over de neiging van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO - een orgaan van de VN) om niet te protesteren tegen het vrij maken van internationale arbeidsregels met een bindend karakter. Het Verbond is het niet eens met de vrijblijvende gedragscode voor de privé-sector die de IAO steunt. Er moet volgens Thys een onafhankelijk controle-orgaan komen.