arch/ive/ief (2000 - 2005)

nieuwe inspirerende tekst van starhawk
by Mathias Wednesday October 24, 2001 at 05:45 PM
0497/185240

Starhawks nieuwe tekst over hoe het verder moet met de democratische globaliseringsbeweging na 11 september ('Only poetry can address grief'), kan waarschijnlijk veel activisten inspireren en doorbreekt een aantal denkkaders.

De internationaal gekende activiste Starhawk is al jaren actief in de democratische globaliseringsbeweging. Ze was tijdens de acties in Seattle sterk betrokken bij de vreedzame blokkades omheen het congrescentrum, grotendeels georganiseerd door het Direct Action Network (DAN). Nadien heeft ze hier in Europa ook enkele zeer inspirerende actietrainingen gegeven (London en Genua) die zeker en vast een steun waren voor een hoop activisten en de beweging.
Naar aanleiding van de ramp van 11 september schreef ze een tekst over hoe het verder moet met de democratische globaliseringsbeweging: 'only poetry can address grief'.
De tekst kan gelezen worden op haar website http://www.starhawk.org en verrast door de originele ideƫen. In tegenstelling tot veel van de recente academische benaderingen van de democratische globaliseringsbeweging en 11 september, die blijk geven van een miniem inzicht in fenomenen als 'social empowerment' en het behouden van de energie in groepen, raakt Starhawk in haar analyse enkele kerngevoelens waardoor haar oplossingen veel gevarieerder en overtuigender zijn. Ze gaan om met de complexiteit van de situatie en overstijgen de lineaire, sloganeske maar totaal niet inspirerende analyses. Zeker de moeite...